Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, lukadd napisał(a):

Bez sensu zmiana, te ~20% średnio więcej fps go nie zbawi. Do tego modeli radków z lepszymi chłodzeniami, aby zejść na wentylach niewiele i droższe.

A sam FSR4 mimo, że lepszy od starego FSR to dalej z tyłu vs DLSS i FG, to tego DLSS obsługuję zdecydowanie więcej gierek.

Żeby to było 20%, W takim GTA V na maximum RT preset to jest z 15-20% ale mniej. Podobnie w cyberpunku z path tracingiem z 20% mniej. Wiec zmiana dobra pod raster w RT praktycznie nic nie zyska moze ewentualnie staci zalezy w co tam pogrywa

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

W sumie słuchając plotek, to 5080 SUPER może wyglądać ciekawie. 

Nie, właśnie nic nie wygląda, że będzie ciekawie według plotek. Dalej ten sam układ z tą samą liczbą jednostek co w 5080 16GB, jedyna różnica to więcej vram :E 

W wersji karciochy nvidii trochę mają zwiększyć TDP, ale dalej to nic nie zmienia bo od dawna są na rynku wersje 5080 z biosami nawet 450W :E Więc nic oprócz dodania vramu nie zapowiada się, że realnie się zmieni.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Żeby to było 20%, W takim GTA V na maximum RT preset to jest z 15-20% ale mniej. Podobnie w cyberpunku z path tracingiem z 20% mniej. Wiec zmiana dobra pod raster w RT praktycznie nic nie zyska moze ewentualnie staci zalezy w co tam pogrywa

Pisałem o rastrze, z RT wiadomo :E 

Bida z GPU, mogliby dać jakiegoś 5080Ti na nowym układzie tak z 10% wydajniejszego od 4090 i do tego 24GB vram. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Nie, właśnie nic nie wygląda, że będzie ciekawie według plotek. Dalej ten sam układ z tą samą liczbą jednostek co w 5080 16GB, jedyna różnica to więcej vram :E 

W wersji karciochy nvidii trochę mają zwiększyć TDP, ale dalej to nic nie zmienia bo od dawna są na rynku wersje 5080 z biosami nawet 450W :E Więc nic oprócz dodania vramu nie zapowiada się, że realnie się zmieni.

Jeżeli superka będzie w cenie non-super to nawet ze względu na sam VRAM warto będzie ją wziąć i to wygląda ciekawie.
Nie wierzę też, że nie będzie skoku wydajności. Generalnie, to chwilowo bazujemy na różnych przeciekach, które mogą nie mieć odzwierciedlenia w rzeczywistości. 

Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

Bida z GPU, mogliby dać jakiegoś 5080Ti na nowym układzie tak z 10% wydajniejszego od 4090 i do tego 24GB vram. 

Ta, i jeszcze frytki do tego, jak 5080 już jest na pełnym chipie, a 5090 jest tylko 30% szybsze od 4090 %-) Będzie więcej VRAM i koniec.

• Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W sumie słuchając plotek, to 5080 SUPER może wyglądać ciekawie. 
Mnie osobiście najbardziej interesowałby RTX 5070ti SUPER ze względu na bycie okrojonym RTX 5080 z 24GB VRAM.
Ale oczywiście ja ciągle celuje w 1440p. Niech wyjdą superki, to się zrobi ciekawiej.

Bo 5070TiS faktycznie zapowiada się ciekawiej problem w tym ze... i tak będzie wolniejszy od 5080 i nie będzie miał 24GB vRAM...

Nvidia z laserowa precyzja kombinuje i to mnie najbardziej wkurwia :E

14 minut temu, miro napisał(a):

doczytaj, to nie moje, ja mam tylko 4.0 wybór bo mam 6700xt

To już się sam pogubiłem.

Ostatecznie i tak jak wcześniej pisałem czy Gen4 czy Gen5 jakiś realnych zysków nie będzie.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ju-rek napisał(a):

eno wszystko w rastrze, przeciez najwieksza roznica to wlasnie jest w RT, lub PT, gdzie wlasnie taki 5090 z upscalerem 1080p na 4k DLSS transformator potrafi naprawde mocno obciazyc proca. Juz w takim HLegacy sa miejsca gdzie potrafi nawet na 9800x3d spasc do poziomu 90FPS wlasnie z RT i to na podkreconym procu, a tutaj def. Wiec o ile fajne zestawienie, o tyle uważam, że wlasnie najwiecej sie zyskuje po wymienie procka na mocnej karcie z upscalingiem wlasnie z wlaczonym RT. Raster jest wedlug mnie mniej ciekawy, on ma tam czesto po 200fps....w takim HL na prockach ryzen 5000 x3d potrafi do 50fps zleciec..
image.thumb.png.1b46f5ca995e76854d90a4eac713ce27.png

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ta, i jeszcze frytki do tego, jak 5080 już jest na pełnym chipie, a 5090 jest tylko 30% szybsze od 4090 %-) Będzie więcej VRAM i koniec.

I będzie dobrze jak cen nie zmienia. Nie wiadomo tylko czy się śmiać, czy płakać.

Albo cieszyć przez łzy rozpaczy :rotfl2:

"Lubisz Nvidie i pana Jensena ?"

"Ta, super..."

giphy.gif

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ta 5080 jest na pełnych chipie, dla tego 5080Ti musiałby powstać na nowym z większą ilości cuda. Oczywiście sam w to nie wierzę :E

Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Dadzo 5080 z 24GB vram, przesuno napiecie na 1.1v, dodadzo wiekszy PL pewnie bedzie min 415 do 450W moze 480W, zamontujo szybsze ramy bedzie 32Gbps, to ta wydajnosc bedzie, martwi tylko cena. Napewno z marzy nie chca zesc po to sa superki wypuszczane

• Like 2
Opublikowano

5080S ma mieć szybsze pamięci i jedyne, na co liczę to ze przez to właśnie trochę zamknie "dziurę" do 4090 w 4K

Jak tak będzie to się zainteresuje, bo 4090 w 4K to nadal solidna karta.

Jedyne co mogłoby uratować 5080S to mocne OC, ale przy TDP na 415/450 W to strach się bać to jeszcze kręcić. 

Może się pamięci będą kręcić ?

Nie wiem, bieda panie bieda.

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ta 5080 jest na pełnych chipie, dla tego 5080Ti musiałby powstać na nowym z większą ilości cuda. Oczywiście sam w to nie wierzę :E

Rozumiem, ze szukasz czegos na zastepstwo. Kup sobie jak wyjda 5080 24GB na bloku wodnym, powinny po oc poskladac twojego wysluzonego 4090. Bedziesz mial 3lata gwarancji czy ile tam i regeneracje fpsow

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Dadzo 5080 z 24GB vram, przesuno napiecie na 1.1v, dodadzo wiekszy PL pewnie bedzie min 415 do 450W moze 480W, zamontujo szybsze ramy bedzie 32Gbps, to ta wydajnosc bedzie, martwi tylko cena. Napewno z marzy nie chca zesc po to sa superki wypuszczane

Daj spokój, gdyby to GPU jeszcze się jakoś skalowało z watami sensownie.

• Upvote 2
Opublikowano

To jest to samo co z 9800x3d, podkrecenie daje pare % czasami ulamki %-centow(w srednim fps) szczegolnie z menualnie podkrecona pamiecia, a żre sporo wiecej pradu. No ale, fajnie miec podkreconego najszybszego proca, w takim battlefieldzie jednak te 10% w minimalnym wiecej, jest lepsze. Podobnie z GPU, oni nic nie moga zrobic tylko wlasnie podwyzszyc napiecie przyspieszyc vram dac go wiecej, i wlasnie to robia. No karta bedzie szybsza nie ma co sie oszukiwac, jak jeszcze beda montowali lepsze chlodzenia to naprawde bedzie ok IMO

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Rozumiem, ze szukasz czegos na zastepstwo. Kup sobie jak wyjda 5080 24GB na bloku wodnym, powinny po oc poskladac twojego wysluzonego 4090. Bedziesz mial 3lata gwarancji czy ile tam i regeneracje fpsow

Nic nie szukam. Myślę o innych co mieliby ochotę się przesiąść z takiego np. 4070Ti czy super to taka teoretyczna 5080Ti na nowym układzie z większą ilością jednostek, wydajniejsza chociaż te kilka % od 4090 była by spoko. Ale to marzenia :E 

Ja przecież nie będę robił downgrade na 5080, nawet jak wyjdzie 5080 24GB to przecież będzie dalej to samo i wolniejsze od 4090 :E 

Dla mnie przesiadka na 5090 nie ma sensu bo wisi mi te średnio 30% więcej fps za 30% więcej poboru :E A FG powyżej x2 totalnie mnie nie interesuje. Ba nawet je jeśli używam x2 to dosłownie raz na ruski rok.

Zobaczymy co pokaże 6090 :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo 5070TiS faktycznie zapowiada się ciekawiej problem w tym ze... i tak będzie wolniejszy od 5080 i nie będzie miał 24GB vRAM...

No te przecieki co sprawdzałem wskazywały na 24GB VRAM.
Cały czas wróżymy z kuli niestety.
Co do wydajności, nawet jak będzie wolniejsza od 5080, to może okazać się, iż niewiele jej brakuje (coś jak 4070 SUPER vs 4070ti), przez co stanie się sprzedażowym hitem.
Ale to wszystko domysły, myślenie życzeniowe itd.

Opublikowano

Jak dojdzie te kilka % wydajności w 5080s i będzie cena to sam się zastanowię nad upgradem. W tej chwili abym zmienił na 5080 to musiałby dobry model wpaść w cenie poniżej największych paździerzy abym o tym pomyślał. Miałem 5080FE i dało się odczuć, ze to karta szybsza ale poza tym, ze na oko jest majstersztykiem w wykonaniu i bardzo mi się podoba to rozczarowuje kulturą pracy (jest słyszalna nawet na najniższych RPM).

5090 nie kupię z tego samego powodu co 4090- za droga a przede wszystkim zbyt duży pobór energii i obawa o tę cholerną wtyczkę.

Na tą chwilę czekam na 6080, która w ww. limitach powinna się zmieścić.

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Co do wydajności, nawet jak będzie wolniejsza od 5080, to może okazać się, iż niewiele jej brakuje (coś jak 4070 SUPER vs 4070ti), przez co stanie się sprzedażowym hitem.

Nie ma raczej szans bo już teraz wszystkie znaki wskazują na mizerny wzrost wydajności w 5080s a więc zmniejszanie jeszcze dystansu pomiędzy modelami nie jest po prostu w interesie nvidii

Opublikowano
2 minuty temu, jankooo napisał(a):

Nie ma raczej szans bo już teraz wszystkie znaki wskazują na mizerny wzrost wydajności w 5080s a więc zmniejszanie jeszcze dystansu pomiędzy modelami nie jest po prostu w interesie nvidii

Pożyjemy-zobaczymy. Czasem przez przypadek zrobią coś korzystnego dla konsumenta ;)

1 minutę temu, Sidr napisał(a):

Ja mam nadzieję, że nastąpi szybko przeskok w standard w postaci 100GB VRAM na GPU, a nie ~30GB  i wgrach będzie można umieszczać jakieś mało skomplikowane modele AI.

Tak, a karty będą dawać w chipsach.

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Pożyjemy-zobaczymy. Czasem przez przypadek zrobią coś korzystnego dla konsumenta ;)

Tak, a karty będą dawać w chipsach.

Człowieku małej wiary, jestem przekonany, że skoki w ilosci vram dodawanego do gpu będą bardzo duże w najbliższych latach. Szklana kula, poki. :) To co napisałeś, to pewnie pisali to samo ludzie w konćowej erze dominacji 4 rdzeniowego intela. Nvidia już obecnie projektuje swoje gpu w 1 kolejnosci pod kątem AI i AMD i Intel chyba podobnie.

Opublikowano
33 minuty temu, sideband napisał(a):

Trzeba rozróżniać rozwiązania dla graczy od rozwiązań od AI etc. 5090 i tak stricte nie jest skrojona pod graczy ;)

W rozwiązaniach pod graczy ilość pamięci nie będzie nagle szybko rosła.

Nigdzie nie napisałem, że chipy stricte dla AI, to tesame co w konsumenckicj kartach. Nie pisałem też nic o Blackwellu. Chodzi o to, że nowa architektura gpu (np. rubin) w chipach do zstosowań konsumenckich jest skrojona" pod AI i ma wspierać jej obliczenia. Chcociaż Blackwell w sumie też już to robi - DLSS4 to przecież AI i na tym był oparty cały marketing nvidii na premiere.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Nic nie szukam. Myślę o innych co mieliby ochotę się przesiąść z takiego np. 4070Ti czy super to taka teoretyczna 5080Ti na nowym układzie z większą ilością jednostek, wydajniejsza chociaż te kilka % od 4090 była by spoko. Ale to marzenia :E 

Ja przecież nie będę robił downgrade na 5080, nawet jak wyjdzie 5080 24GB to przecież będzie dalej to samo i wolniejsze od 4090 :E 

Dla mnie przesiadka na 5090 nie ma sensu bo wisi mi te średnio 30% więcej fps za 30% więcej poboru :E A FG powyżej x2 totalnie mnie nie interesuje. Ba nawet je jeśli używam x2 to dosłownie raz na ruski rok.

Zobaczymy co pokaże 6090 :E 

Ale ja nie twierdze, ze bedzie szybszy, no ale masz OC. Windforce 4090 to raczej taki budżetowy z dosc wysokimi temp. wiec pewnie na UV lecisz. 

A jesli chodzi o ryzeny 11800X3D i 6090 to tak super , tylko ile to bedzie kosztowac. 

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Tak same znaczace upgrady(ktore w rzeczywitosci niewiele zmieniaja), 11800X3D , 11950X3D potem Superki, potem jeszcze moze jakies GPU od AMD, widac te firmy rozwiaja A.I. jednoczesnie trzymajac rynek graczy tak aby przypadkiem inny producent sie nie pojawil i zaczal zarabiac. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale ja nie twierdze, ze bedzie szybszy, no ale masz OC. Windforce 4090 to raczej taki budżetowy z dosc wysokimi temp. wiec pewnie na UV lecisz. 

No to po co mam niby zmieniać, to była by zmiana typu siekierka na kijek :E Jak będzie chociaż te ~50% w wydajności do przodu średnio to wtedy mogę myśleć nad zmianą.

Windforce w wesji V1 wybrałem nie bez powodu, giguś na nim nie poskąpił, dał kawał solidnego radiatora, komorę parową, tempy są niskie, OC też można zrobić i chłodzenie dalej sobie spokojnie poradzi. Ale w 90% gierek co gram to gpu i tak się nudzi i mogę lecieć na najmocniejszym profilu UV :E 

• Like 1