Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Recommended Posts

Nom. Sam będę czkeać jak te parę stówek zleci, chociaż to przy okazji, bou mnie sytuacja taka, że czekam już długo z wywieszonym ozorem na nowy jakiś air cooler. Za jednym zamachem bym zmieniał. Póki co nadal na rynku nie ma nic takiego 100% trafiającego do mnie, żeby zmienić drp4.

1 minutę temu, Kelam napisał:

Nom. Sam będę czkeać jak te parę stówek zleci, chociaż to przy okazji, bou mnie sytuacja taka, że czekam już długo z wywieszonym ozorem na nowy jakiś air cooler. Za jednym zamachem bym zmieniał. Póki co nadal na rynku nie ma nic takiego 100% trafiającego do mnie, żeby zmienić drp4.

Assassin za słaby? Raczej w Air Coolerach nic się nie zmieni jeśli chodzi o wydajność. 

1 minutę temu, muszka napisał:

Ktorys wyjdzie przed szereg i da 2449!

Pewnie tak. No ale spodziewam sie 2399-2499 w tych granicach. 

@TheMr.Nie chodzi, że za słaby, to jest wypadkowa paru kwestii. Ogólnie czaję się już rok i same wtopy. Najbardziej mnie nowe dark rocki zawiodły. Zero optymalizacji pod ryzeny. Jeżeli chodzi o samego asasyna 4, to też czekam by oblukać nowy model z komorą parową. W tym roku chyba powinien być. No i nowości z thermalrighta. 

e:

No i jeszcze taka pokraka została ostatnio pokazana. Ale wątpię by to miało sens pod ryzena :E

https://ithardware.pl/aktualnosci/cryorig_monster_xx_premiera_specyfikacja-36070.html

43 minuty temu, Zachy napisał:

Jedyny mankament to moze byc cena na start... np 499$ co u nas  da 2300-2350pln + podatek od nowosci i cyk 2500pln

Biorąc pod uwagę że 5800X3D startował też 2300-2400 zł to nie jest źle. 

Po prostu obniżki potem do 1300-1400 zł nam zmieniły postrzeganie. 

Większość producentów pod intela kombinuje np. topowy air cooler korsarza. Ogólnie dwie sprawy - stópka nie może być zbyt mocno szlifowana pod intelowskiego banana. A dwa, to przydałby się jakiś offset pod budowę cepów amd, gdzie rdzenie nie są na środku. Właśnie nowe topowe coolery od thermalrigha mają mieć uwzględniony taki offset pod amd.

Nie potrzeba zadnego offsetu jak stopa pokrywa caly ihs.

Niektore aio tez go maja, a niektore nie i nic to nie zmienia w kwesti wydajnosci. Chyba, ze stopa chlodzenia jest bardzo mala.

To samo jest na nowym intelu, tez jest hot spot przesuniety i nie jest wymagany zaden offset.

Edytowano przez Phoenix.

Jakby nie było trzeba, to by taka noctua tego nie robiła. A robi i to poprawia wyniki. Do tego jak stópka jest szlifowana pod intela, to przy amd im dalej od centrum cepa tym gorszy kontakt i docisk. A rdzenie nie są na środku.

Jeśli natomiast nowe x3d będzie faktycznie poprawione pod względem zdolności chłodzenia, to w sumie i tak nie będzie miało wielkiego znaczenia. Ale lubię mieć sprzęt który spełnia moje oczekiwania. Dlatego czekam aż coś takiego wreszcie wyjdzie.

6 minut temu, Kelam napisał:

Jakby nie było trzeba, to by taka noctua tego nie robiła. A robi i to poprawia wyniki. Do tego jak stópka jest szlifowana pod intela, to przy amd im dalej od centrum cepa tym gorszy kontakt i docisk. A rdzenie nie są na środku.

Jeśli natomiast nowe x3d będzie faktycznie poprawione pod względem zdolności chłodzenia, to w sumie i tak nie będzie miało wielkiego znaczenia. Ale lubię mieć sprzęt który spełnia moje oczekiwania. Dlatego czekam aż coś takiego wreszcie wyjdzie.

Noctua masz wersje tez pod AMD z 3 roznymi stopami robi swoj najnowszy cooler. Offset poprawia wyniki ? O ile?? 1-2st ;)  Dejmy se siana z takimi roznicami.

95% aio nie ma offsetu i nikt jakos sie nie skarzy ;) No ale marketing swoje robi i offset must have.

Nom. To są drobnostki, ale tyle już czasu czekam, że w sumie co szkodzi poczekać jeszcze troszkę:E. Przy okazji 9800x3d nieco z ceny spadnie. No i mam opcję rezerwową. W razie czego będę brał phantom spirita i zrobię podmiankę wentyli na jakieś topowe. Wydajności to raczej nie zmieni, ale kultura pracy powinna cosik się poprawić.

32 minuty temu, galakty napisał:

Biorąc pod uwagę że 5800X3D startował też 2300-2400 zł to nie jest źle. 

Po prostu obniżki potem do 1300-1400 zł nam zmieniły postrzeganie. 

Ale sytuacja jest zupełnie inna, wtedy 5800x3d to nie był top, Intel miał lepsze procki do grania. Dziś AMD jest top of the top, nie ma potrzeby obniżania cen bo nie ma zagrożenia, i nie jest to wymierająca podstawka. Jak w przyszłym roku spadnie do 2200 to bedzie sukces.

14 minut temu, Totek napisał:

Ale sytuacja jest zupełnie inna, wtedy 5800x3d to nie był top, Intel miał lepsze procki do grania. Dziś AMD jest top of the top, nie ma potrzeby obniżania cen bo nie ma zagrożenia, i nie jest to wymierająca podstawka. Jak w przyszłym roku spadnie do 2200 to bedzie sukces.

No właśnie, tym bardziej ta cena jest obiektywnie OK. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...