Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Chcesz renderowac to nie patrz na cpu tylko kup gpu nvidia, i renderuj na gpu. AMD tez to umozliwia ;)  

Widząc w jego sygnie 9070xt zakładam, że to w miarę świeży zakup i raczej GPU zmieniać nie chce :) 

14 minut temu, AudRob napisał(a):

I tu masz rację niedawno jak wchodziłem na AM5 myślałem nad 7800X3D już nawet go kupiłem ale pomyślałem i powiedziałem nie dołożę i wsadzę 9800X3D tego się nie robi na miesiąc👍

Ogólnie też gdybym teraz wybierał cpu dla siebie brałbym 9800x3d, posiadając jednak 7800x3d w tandemie z 9070xt nie widzę najmniejszego sensu zmiany (gram w 3440x1440).

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Widząc w jego sygnie 9070xt zakładam, że to w miarę świeży zakup i raczej GPU zmieniać nie chce :) 

Ogólnie też gdybym teraz wybierał cpu dla siebie brałbym 9800x3d, posiadając jednak 7800x3d w tandemie z 9070xt nie widzę najmniejszego sensu zmiany (gram w 3440x1440).

Tak ale ty składałeś dwa lata temu więc to normalne a ja po przesiadce z 5800x3d wolałem wejść już wyżej żeby na następne lata mieć spokój.😎

Opublikowano

No ja gram w 1440p i to mi wystarcza ale u ciebie zgadza się.

1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

No dlatego zaznaczyłem, że dziś brałbym 9800x3d :) 

No właśnie napisałem ci że wcześniej składałeś i ciebie rozumiem 🍻

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Chcesz renderowac to nie patrz na cpu tylko kup gpu nvidia, i renderuj na gpu. AMD tez to umozliwia ;)  

image.thumb.png.5386455a2ccdf98a6f86b6733d9d8181.png

Tak jak pisałem chodzi mi o płynność działania programu z plikami 4K na timelinie, edycja, a nie czas samego renderingu. Jak widzisz zapewne w sygnaturze mam 9070XT, świeżutkie wiec grafy nie zmieniam poki co :) ( sam czas renderingu zmienił się o kilka procent na lepsze z przesiadki Z RTX 4070)

Wiem co jest potrzebne do da Vinci, ale pytam o konkretny procesor jak się sprawuje

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, galakty napisał(a):

I zamiast brać GPU do renderingu to wziąłeś AMD i chcesz to rekompensować CPU? lol 

Jezu chłopie. Nie dorabiaj ideologii. Nie chcę niczego rekompensować. Zapytałem tylko o ten konkretny model procesora jak się sprawuje w davinci, czy praca z nim jest plynna. Nic wiecej mnie nie interesuje, 10 razy już wspominałem, że nie o czas renderingu mi chodzi!! Czytaj ze zrozumieniem i uruchom myślenie. 

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano (edytowane)

Chop pyta czy wystarczy 8/16 do zabawy z filmikami, od razu zaznacza że nie chodzi o czas renderingu. Czy jednak ma kupić wolniejsze w grach więcej rdzeni/wątków a tu się poleca zmianę nowego gpu...naprawdę nie rozumiecie o co mu chodzi? :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak wpływa wyłączenie op cache(mikroinstrukcji) na IPC i w jakim stopniu Zen5 korzysta z dekoderów instrukcji a w jakim stopniu z op cache oraz ile gry wyciągają IPC:

https://chipsandcheese-com.translate.goog/p/disabling-zen-5s-op-cache-and-exploring?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc&_x_tr_hist=true

Quantifying The AVX-512 Performance Impact With AMD Zen 5 - Ryzen 9 9950X Benchmarks:

https://www.phoronix.com/review/amd-zen5-avx-512-9950x

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)

To ja tak wtrącę się z innym tematem. Jak wiecie BIOS to moja pasja, więc spędzam tam dużo czasu (choć ostatnio nawet zacząłem grać więcej xD) i jakiś czas temu wyłączyłem PSS support. Zapomniałem o tym i dziwiłem się czemu w idle napięcie CPU nie spada za bardzo, a to właśnie przez to. Dodatkowo przy 9800x3d jak większość pewnie wie lepiej jest c-global state ustawić na sztywno enabled, dfcstate też enabled. Do tej pory dfcstate miałem w auto i pss support disabled, więc czekają mnie testy, ale może się komuś przyda taka dość prosta porada. 

Przy okazji dodam, że jeśli u kogoś pojawia się problem z opóźnieniem wdf w latencymon to zazwyczaj pomaga odznaczenie w apce power settings progów obniżenia CPU i w planie zasilania ustawienie na 100.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
38 minut temu, Adikon napisał(a):

To ja tak wtrącę się z innym tematem. Jak wiecie BIOS to moja pasja, więc spędzam tam dużo czasu (choć ostatnio nawet zacząłem grać więcej xD) i jakiś czas temu wyłączyłem PSS support. Zapomniałem o tym i dziwiłem się czemu w idle napięcie CPU nie spada za bardzo, a to właśnie przez to. Dodatkowo przy 9800x3d jak większość pewnie wie lepiej jest c-global state ustawić na sztywno enabled, dfcstate też enabled. Do tej pory dfcstate miałem w auto i pss support disabled, więc czekają mnie testy, ale może się komuś przyda taka dość prosta porada. 

Przy okazji dodam, że jeśli u kogoś pojawia się problem z opóźnieniem wdf w latencymon to zazwyczaj pomaga odznaczenie w apce power settings progów obniżenia CPU i w planie zasilania ustawienie na 100.

a nie powoduje to przypadkiem stutteru?

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Sporo roboty na tym asrocku, dobrze że na innych płytach grzebać nie trzeba 😂

Patrząc na Reddit to raczej bez znaczenia czy to ASRock czy inny producent. 

15 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

a nie powoduje to przypadkiem stutteru?

W większości przypadków włączenie oszczędzania na 9800x3d wręcz pomaga. Micro stuttering nadal występuje u niektórych, ale nie na taką skalę jak na początku. Zresztą ja mam duże wymagania w porównaniu do innych graczy, bo siedzę bardzo blisko monitora 40" (simracing) i podczas jazdy po torach widać więcej. 95 procent gier śmiga elegancko teraz, a w biosie czasem coś dłubne z nudów.

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

No ja na Gigabyte czy Asus nie musiałem i nie muszę robić fikołków z ustawieniami 😆

Teoretycznie też nie musiałem jak się okazuje choć nie bronię ASRocka, bo jednak coś napsuli w niektórych modelach. Kojarzysz pewnie temat, gdzie walczyłem razem z @boban666, a on ma MSI z tego co pamiętam. Mieliśmy identyczne problemy. W międzyczasie siedząc na innych forach spotkałem jeszcze kilka osób na różnych mobo z tym samym problemem i z czasem się to zaczęło poprawiać (stuttering). Na mojej płycie akurat nigdy nie miałem akcji ze skokami napięć itp. na szczęście, ale długo kombinowałem dlaczego mój cep nie chce współpracować z wyższym FCLK. Okazało się, że płyta wręcz zaniża napięcia VDDG CCD i IOD. Ja sezonowo upalam symulatory, a w grach wyścigowych widać bardzo każde, nawet najmniejsze ścięcie, bo siedzimy dość blisko monitorów. Nadal spotykam ludzi, którzy walczą ze stutterem w grach odkąd kupili 9800x3d, ale na 7800 też się to zdarzało, więc w sumie nikt do końca nie wie co jest przyczyną. Na pewno sporo osób tutaj miało rację, że winda słabo ogarnia zarządzaniem wątkami/ rdzeniami. Sam zresztą na testy kupiłem płytę Asusa i było to samo co na ASRocku. Uwierz mi, że absolutnie nie bronię żadnego producenta jakiegokolwiek podzespołu, bo teraz wszystko wydaje się być jakieś nie do końca ogarnięte. Często porównuję to do nowych motocykli, bo to głównie jest moją pasją od łebka i nawet Honda, którą zawsze dobrze kojarzyłem zaliczyła niedawno wpadkę z nowym modelem horneta, który żre olej w ilości 400-800 ml na 1000km, więc można się delikatnie zdenerwować. Na szczęście rozum wygrał z sercem (miałem kupować z sentymentu, bo stary hornet nigdy mi oleju nie brał) i postanowiłem poczekać na testy użytkowników. 

Opublikowano
Godzinę temu, Adikon napisał(a):

Nadal spotykam ludzi, którzy walczą ze stutterem w grach odkąd kupili 9800x3d

Ja jakos nie spotyakm, przypadek ?? ;D

Na pewno sporo osób tutaj miało rację, że winda słabo ogarnia zarządzaniem wątkami/ rdzeniami.

Ehe, szczegolnie na 8 rdzeniowym cpu :hihot:

Sam zresztą na testy kupiłem płytę Asusa i było to samo co na ASRocku.

Ja tu widze problem z uzytkownikiem, a nie sprzetu ;) jakos ludzie ogarnieci nie maja problemow a Ty kupujesz rozne plyty i nagle wszedzie te same problemy :wariat:

No ale jak sie grzebie w opcjach w ktorych grzebac nie trzeba to tak pozniej jest ze sie nie wie co robi ;) 

• Upvote 4
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No ale jak sie grzebie w opcjach w ktorych grzebac nie trzeba to tak pozniej jest ze sie nie wie co robi ;) 

Ja profilaktycznie z tego powodu używam dafaultu w biosie. Obecne procki zamiast walnąć blue screenem robią zakamuflowane triki aby utrzymać stabilność i nie jestem w stanie skontrolować kiedy coś jest nieoptymalnie ustawione. Np na 9800X3D ustawienie złej kombinacji PTT TDC EDC powoduje że zegar CPU spada do 600MHz, a ustawiam w granicach normy tzn z zapasem (chyba EDC zbyt niskie to powoduje chociaż na monitoringu widzę że ustawiam z zapasem). 

Grzebię w biosie dla jaj, a potem i tak ustawiam default na wszelki wypadek ;) Włączam profil EXPO + Curve Optimiser i nic więcej.

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ehe, szczegolnie na 8 rdzeniowym cpu :hihot:

Nie będę zmuszał do czytania mojego wątku, bo nawet mi się nie chce teraz całego wertować, ale takie domysły też były i to nie moje.

7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja tu widze problem z uzytkownikiem, a nie sprzetu ;) jakos ludzie ogarnieci nie maja problemow a Ty kupujesz rozne plyty i nagle wszedzie te same problemy :wariat:

Wczoraj nawet gość na grupie pisał, że też walczy od prawie roku z tym samym na asusie. W historii mess mam jakieś 8-9 rozmów z tym samym. U mnie od dłuższego czasu działa już ok poza losowymi micro chrupnięciami co już raczej wynika z silnika gry. Ja po prostu jestem bardzo wymagający i w tym przypadku za bardzo, bo większość osób grających u mnie tego nie zauważyła. Na szczęście jest capframex, więc ze mną wszystko ok. Jedyną nowością dla mnie po zmianie kompa był monitor o odświeżaniu większym niż 60Hz i z funkcją gsync. Jeśli swojego ustawie na stałe 60Hz to też nie widać jakichkolwiek zacięć tak naprawdę.

Każdy z nas jest inny i stąd też różne opinie na każdy temat, ale myślę, że my użytkownicy powinniśmy raczej być pod tej samej stronie barykady. Chyba, że komuś płacą za reklamę... Ja zawsze powtarzam, że nie zależy mi od kogo mam sprzęt. Najważniejsze jest to jak działa 😉

Opublikowano
1 minutę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja profilaktycznie z tego powodu używam dafaultu w biosie. Obecne procki zamiast walnąć blue screenem robią zakamuflowane triki aby utrzymać stabilność i nie jestem w stanie skontrolować kiedy coś jest nieoptymalnie ustawione. Np na 9800X3D ustawienie złej kombinacji PTT TDC EDC powoduje że zegar CPU spada do 600MHz, a ustawiam w granicach normy tzn z zapasem (chyba EDC zbyt niskie to powoduje chociaż na monitoringu widzę że ustawiam z zapasem). 

Grzebię w biosie dla jaj, a potem i tak ustawiam default na wszelki wypadek ;) Włączam profil EXPO + Curve Optimiser i nic więcej.

Fakty sa takie, ze poza wbiciem recznie SOC jak ktos woli manuala oczywiscie i ew  curve oraz EXPO to nie trzeba nic innego tykac przy tych cpu. No ale jak ktos sobie lubi robic pod gorke to jego sprawa ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No ale jak sie grzebie w opcjach w ktorych grzebac nie trzeba to tak pozniej jest ze sie nie wie co robi

Gdyby nie było problemów to poza Expo w ogóle bym tego nie ruszał. Czasy na OC CPU się już dla mnie dawno skończyły, bo poza zabawą korzyści większych nie ma. 

@Phoenix. tutaj masz przykłady. Ten gorszy wykres na początku przygody z AMD i drugi po kilku miesiącach. Ustawienia BIOSu te same, winda też praktycznie bez zmian poza aktualizacjami. Oczywiście gra i odcinek również ten sam 😉

Nie twierdzę, że jestem dobry w komputery, bo nigdy tak nie mówiłem i dlatego szukałem pomocy tutaj, ale wcześniej nie miałem takich akcji, a już trochę komputerów w życiu złożyłem 😉

kwie1.thumb.png.141d1611c8e6996e35c71b937718d9e5.png

kwiecien2.thumb.png.d34ef294ffb56289c53a6a9f4fa33525.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Na Ryzen R5 9700X miałem poważny problem z zacinaniem się obrazu w GTA V przez 0,5-1 sekundy. Rozwiązaniem było włączenie synchronizacji(60 Hz), ponieważ silnik RAGE(GTA V) ma problemy z obsługą powyżej 140-150 FPS (1080p na RTX 5070 było 160-230 FPS).

Po włączeniu synchronizacji (testowane na telewizorze 60 Hz), niezależnie od tego, gdzie znajdowałem się na mapie i co robiłem, nie było żadnych mikrozacięć, a gra działa super płynnie.

Edit:

Mam płytę główną ASUS. Zero problemów w tytułach, które do tej pory sprawdzałem. 

Z tym że ja nie wykonuje OC ani UV(ze względu na możliwości ciężkiego AVX512 jeśli będzie potrzebny). Nawet RAMy mam ustawione na 5600. 

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1