Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Zachy napisał:

@Krzysiak na forum Asusa devi odradzaja wczytywanie profili.

Mowia, fakt to dziala, ale roznie z tym bywa.

Od września 2023 każdy kolejny bios na wczytaniu i zero problemów :) Jedynie tyle, że curve muszę ręcznie, bo nie przechodzi jej ustawienie gdy zapisuję na pena.

9 minut temu, Raider napisał:

Jak myślicie czekać na RX 8900 XTX czy wywalić budżet na 9800x3d ?

Nie doczekasz się, najszybszy reprezentant rdna4 w typowej rasteryzacji ma być wolniejszy od Twojego 7900xtx ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Po co Wy piłujecie trefi i całą resztę? W X3D to kompletnie nic nie daje. W odczycie pamięci w Aida będziecie mieli mniejsze wyniki niż najgorszy kloc 5600 na Intel :D

Do koparki.

trefi na maxa daje mi kilka % w niektórych algorytmach.

Z ciasnymi subtimingami miałem problem, że testy przechodziło stabilnie bez błędów a bloki nie wpadały.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, kekeke napisał:

Do koparki.

trefi na maxa daje mi kilka % w niektórych algorytmach.

Opłaca się coś kopać dziś na Ryzenach przy cenie prądu 1,1 zł/kWh?
edit
Sprawdziłem tREFI 15k i 50k i nie ma różnicy w grze w klatkach (benchmark FC6 w 720p).

Edytowane przez wamak
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał:

Wiesz...jak ktoś przez całe życie kręcił sprzęt (jak ja) i nagle kupił x3d to choć pamięciami się pobawi...nawet jeśli nie daje to wymiernego efektu :E

Bo oc ramu, to dla funu się robi:E. Nie każdy to rozumie. Zresztą są różne stopnie wkrętki. Sam lubię się pobawić z tydzień-dwa-trzy przy nowym cepie. Potem daje sobie siana;).

Opublikowano
28 minut temu, Krzysiak napisał:

właśnie przez to mnie czasem korci do zmian :E Pobawiłbym się czymś nowym, ale bastuję z 9800x3d, bo to totalnie bez sensu w moim wypadku. Poczekam na premierę rdna4 i rtx5000...wtedy się coś pomyśli o nowym GPU, 6950xtx wyląduje w kompie syna :)

Ja teraz kupiłem od kumpla za 100zł kompa na FX8300 + do tego 750Ti, cenowo tanio a ile zabawy mam ostatnie dni z podkręcaniem i testowaniem :E Głód zaspokojony.

• Upvote 2
Opublikowano

Ja kupilem Amige 1200 z karta turbo i calym osprzetem jakis czas temu.

Ile rozbieranie, czyszczenie, skladanie i konfiguracja frajdy faje.

Plus gry z lat 85-95 :)

Jeszcze czeka mnie migracja na nows karte sd i update systemu i firmware karty turbo.

To jest jeszcze inny swiat niz pc obojetnie z jakiego okresu.

• Upvote 3
Opublikowano
51 minut temu, wamak napisał:

Opłaca się coś kopać dziś na Ryzenach przy cenie prądu 1,1 zł/kWh?
edit
Sprawdziłem tREFI 15k i 50k i nie ma różnicy w grze w klatkach (benchmark FC6 w 720p).

Tylko z fotowoltaiką na starych zasadach. Z 1x 7950x3d wyciągałem 25$ (nie liczę prądu) tygodniowo na qubicu. Teraz około 1$ dziennie (1x 7950x3d, kalkulator z hashrate.no jest błędny) na spectre gdybym sprzedawał ale czekam, może wzrośnie może spadnie. Przy okazji niedawno wpadło 50$ z grass i polowanie na nowe monety.

7950x3d jest o tyle dobry, że w wolnym czasie kopie krypto na WSL ale gdy używam komputer do grania np w Helldivers czy Warhammera nie wyłączam koparki i z RTX 3060Ti gra się komfortowo, spadek FPS pewnie jakiś jest ale gra jest płynna, nie sprawdzam klatek. Prosty projekt w UE5 również nie zmusza mnie do wyłączania koparki.

• Thanks 1
Opublikowano

No jeśli sam wbiję na 9800x3d, to już posiedzę długo. Pewnie ze dwie gen i potem dopiero am6 lub intel jeśli się do tego czasu podniesie (w co wątpię:E).

Opublikowano
13 minut temu, Kelam napisał:

No jeśli sam wbiję na 9800x3d, to już posiedzę długo. Pewnie ze dwie gen i potem dopiero am6 lub intel jeśli się do tego czasu podniesie (w co wątpię:E).

Jak grasz w 4K to na 9800X3D można przesiedzieć i 2-3 generacje. 

To jeden z plusów grania w wysokiej rozdzielczości, który sobie cenię. Co innego jak ktoś siedzi na 1440p a już zwłaszcza 1080p (ale tego sobie nawet nie wyobrażam w 2025r.:E

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krzysiak napisał:

@ShaDow_Proja trochę zaspokoiłem kupując dla młodego B550, R5 5600 i RX6600, no ale to na wiosnę było :E

Dawno temu już, trzeba by w coś ręce wsadzić i pogrzebać, mnie ostatnio więcej frajdy sprawiają jakieś starsze kompy niż mój własny :E Z piwnicy wykopałem też kompa z Athlonem 64x2 4600+ na socket 939, 3 GB DDR1 + Geforce 210  :E do tego windows xp, aż się łezka w oku zakręciła. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano (edytowane)

W sumie jakby pogrzebać na strychu, to mam kilka płyt lga775, kilka c2q, jakieś DDR 2, zasilacze, 9800gtx, jakieś stare radki, buda też się znajdzie. Może złożę jakiegoś kompa na xp do zabawy.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jaki Linuks dla początkujących?Która dystrybucja Linuksa jest najlepsza dla osób początkujących. Czy dla komputera co ma 4 GB pamięci RAM gdyby wybrać Gnome albo KDE to czy wystarczyłoby miejsca w pamięci RAM na uruchomienie przeglądarki internetowej czy lepiej jest wybrać pulpit XFCE albo jeszcze lżejszy. Czy pulpit Cynamon jest lekki czy ciężki. Czy to złe pomysł wybierać lekkie ale mniej znane pulpity jak LXDE. Czy programy w Linuksie są pisane tylko pod konkretną dystrybucję Linuksa czy też pod konkretny pulpit KDE albo Gnome albo XFCE? Ubuntu ma taką polityke że tam muszą być tylko pakiety na darmowej licencji to tam zabraknie kodeków i ma swój rodzaj pakietów to też jest na minus. To że w Google najwięcej stron odnosi się do Ubuntu to nie znaczy że to najlepsza dystrybucja. Rozważam tylko 2 dystrybucje. Linuksa Mint albo Linuksa Debiana i taki pulpit graficzny żeby był jak najlżejszy żeby zostało coś wolnej pamięci RAM ale jednocześnie popularny żeby miał jak najmniej błędów to XFCE wydaje mi się oczywistym wyborem bez względy na to jaką bym wybrał dystrybucję Linuksa. Linuks Mint jest dużo łatwiejszy od Linuksa Debiana ale Linuks Debian jest dużo czystszym Linuksem od Linuksa Minta i dużo stabilniejszy i ma programy z w wersji ESU z długoterminowym czasem wsparcia na przykład przeglądarka internetowa Firefox. Interesuje mnie taki Linuks żeby był na zasadzie żeby zainstalować i zapomnieć i się z nim nie mordować. Co z tego że Linuks Mint jest dużo łatwiejszy od Linuksa Debiana jak Linuks Debian ma dużo więcej deweloperów i jest dużo lepiej dopracowany i stabilniejszy i jak coś będzie trudniej zainstalować to można użyć ChataGPT. Sprawdzałem różne Linuksy w wirtualnej maszynie VMWare Worsktation to sporo programów w Linuksie Mincie i tak trzeba ręcznie z konsoli za pomocą ChataGPT zainstalować i Linuks Debian oferuje dodatkowo większą stabilność. Czy da się tak Ustawić Linuksa żeby w czasie uruchamiania systemu nie trzeba było wpisywać hasła i nawet do wchodzenia do panelu sterowania i zarządzania partycjami i żeby systemowa konsola każde polecenia traktowała jako administratora tak jak to jest w Windowsie? Na naukę Linuksa najlepszy jest osobny komputer z przydzielonym całym dyskiem to nie ma takiej obawy że usunie przez pomyłkę Windowsa. Mam zainstalowanego Windowsa 10 22H2 64 bit na dysku talerzowym i tylko 8GB pamięci RAM to jest to do dupy pomysł żeby powolny dysk twardy jeszcze obciążać instalację Linuksa na VMWare Workstation. W takiej własnie konfiguracji Lnuks będzie najbardziej mulił. Czy gdybym zdecydował się na instalacje Linuksa na komputerze z 2003 roku na procesorze 1 rdzeniowym i obsługującym tylko 32 bity to czy lepszym pomysłem jest wybranie ostatniej dystrybucji Linuksa Debiana albo Minta co jeszcze obsługiwała 32 bity czy mniej znanej ale najnowszej co obsługuje 32 bity. Czy na procesorze 1 rdzeniowym muliłby YouTube gdyby na takim komputerze był zainstalowany najlżejszy możliwy graficzny Linuks. Dla Windowsa żeby oglądać bezpośrednio YouTube absolutne minimum to 2 rdzenie i 2 wątki. Czy Linuks nadaje się do codziennego użytku zamiast Windowsa. Czy MacOS jest dużo lepszy od Linuksa i czy Linuks jest tylko dlatego alternatywą dla Windowsa że jest darmowy i nie wymaga specjalnych komputerów i czy gdyby wszyscy ludzie byli bogaci to gdyby zrezygnowali z Windowsa to czy braliby tylko pod uwagę MacaOSa? Czy Linuks jest dla biednych osób i trudny terminal w Linuksie jest za kare że nie chciało się ludziom pracować i zarabiać więcej pieniędzy żeby sobie kupić lepszy komputer do najnowszego Linuksa albo komputer od MacaOSa?
    • Czy dałoby się w laptopie HP 530 8HTF12864HDY-667E1 Mobile Intel Calistoga-GME i945GME wymienić 1-rdzeniowy procesor Intel(R) Celeron(R) M CPU 530 @ 1.73GHz na 2-rdzeniowy procesor Intel Pentium Dual-Core T4200. Znalazłem zapusty laptop PP33L z popękanym i zepsutym monitorem i uszkodzoną płytą główną i 2-rdzeniowym procesorem Intel Pentium Dual-Core T4200 ale mam sprawny laptop HP 530 ale ma tylko 1-rdzeniowy procesor Intel(R) Celeron(R) M CPU 530 @ 1.73GHz i chciałbym ten procesor wymienić na 2-rdzeniowy. Oryginalnie ten laptop miał 1 GB pamięci RAM i wymieniłem RAM na 4 GB. Jaki system operacyjny najlepiej pasowałby do tego laptopa HP 530. Nie wiem jaki model ma płyta głowna z Laptopa PP33L dlatego że nie dało się tego laptopa uruchomić żeby sprawdzić w BIOSie albo w systemie. Spisałem jakieś liczby z płyty głownej tego laptopa CN-OP-132H-48643-8CB-0220-A00 DP/N OP132H BPB8C0020 002219 DA8B70-LanID GX D-VOA 94V-0 2-1 0842 E0EC 909G8222E M47 REV :  D DA0FM7MB8D0 PWB T012G REV : A00 Weźcie pod uwagę że zero to moze być duża litera o i odwrotnie.
    • To jest jak Yin Yang, każda zła rzecz rodzi pierwiastek dobra. Tutaj tym ziarnem dobra jest ta recenzja wyżej, no i Kamil, który ma znowu naściel lat i cieszy się jak dziecko z jakiś tam skórek i podwójnego XP 
    • prędzej 5800x bo ceny na ali pewnie identyko ceny a 5800x z tego co pamietam mocniejszy jest nawet o kilka procent. kilka dni temu tu dostałem taką porade a ja byłem w szoku że ktoś jest w stanie taką kwote dać 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...