Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od majfriendów bym nie brał. Na pepperze widziałem kilka razy i cena była bezsensowna. W Polskim sklepie 1270, a na aliexpress był po 1090. Ryzyko nie warte oszczędności, do tego problemy z ewentualną gwarancją.

Za 1000 jak było, to przegapiłem.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Nawet i za te 1300 to dobra cena jak za ten procek, ja płaciłem 1499 za 5800x3d a niektórzy tutaj na forum 2K lub nawet ciut ponad :E :hihot:

Ja za 5800X (bez X3D) płaciłem 1679zł, gdzie regularnie ceny miały powyżej 2000zł.
Najlepiej zrobili Ci co kupili 7800X3D pod koniec 2023 za ~1500zł, lub na wakacje 2024 za ~1300-1400zł.
Oczywiście mówię o regularnych cenach. Jak ktoś zrobił jak @Pentium D to chyba najwięcej wygrał xD 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

On to nawet jedzenie kupuje u chinoli także to jest już level master

Mam nadzieję, że żartujesz, bo są pewne rzeczy na których się nie oszczędza albo z pewnych źródeł nie bierze.
Z momentu pojawił mi się w głowie skandal olejowy. Jak ktoś nie widział niech pogrzebie w internetach, smacznego ;) 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

No jak nie raz się chwalił "całkiem niezła ta konserwa" albo "dobre te łazanki" jak paczka przyszła :ExD 

Może sobie jaja robił :E Nie no nie wierzę, że ktoś żarcie z ali zamawia. To rzeczywiście byłby level master.
Teraz mnie nie dziwią legendarne problemy gastryczne kolegi i nadmierna tusza. Każdy jest kowalem swojego losu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jakie macie ustawiania do UV dla X3D 7800/9800?

Precision Boost Overdrive Scalar

PBO Limits

CPU Boost Clock Override

Max CPU Boost Clos Override

Platform Thermal Throttle Limit

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
44 minuty temu, bleidd napisał(a):

PBO Limits

CPU Boost Clock Override

Scalar na Auto albo 1 (to to samo)
PBO Limits  PPT: 162000 / TDC: 120000 / EDC: 180000
CPU Boost Clock Override - domyślnie
Max CPU Boost Clock Override - domyślnie
Platform Thermal Throttle Limit: 95*C albo 85*C

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, bleidd napisał(a):

PBO Limits

CPU Boost Clock Override

Scalar AUTO

PBO według zaleceń AMD, ale można na płytę.

Wszelkie boosty itp. OFF i działa w stock zegarach.

Limit temp. 87 chyba.

Ciekawostka na dziś xD

Asrock tak namieszał tym SVM, że nawet testmem5 wywala od razu po starcie. Już myślałem, że się coś sypnęło w OC RAMu, a to tylko wirtualizacja xD

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Adikon napisał(a):

Asrock tak namieszał tym SVM, że nawet testmem5 wywala od razu po starcie. Już myślałem, że się coś sypnęło w OC RAMu, a to tylko wirtualizacja xD

Chyba nie zaczną zaskakiwać xD 
Na dzień dzisiejszy jeżeli chodzi o zawód, to nie wiem co jest lepsze - Inżynier ASRocka czy Saper xD 

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Chyba nie zaczną zaskakiwać xD 
Na dzień dzisiejszy jeżeli chodzi o zawód, to nie wiem co jest lepsze - Inżynier ASRocka czy Saper xD 

Panie... Pracuję jako elektryk przy 30kV bardzo często, więc z Asrockiem na pokładzie czuję się świetnie xD

Opublikowano
12 minut temu, Adikon napisał(a):

Panie... Pracuję jako elektryk przy 30kV bardzo często, więc z Asrockiem na pokładzie czuję się świetnie xD

Ponoc dobrego elektryka jak sie duzo stara tak raz na tydzien cos tam kopnie. A ciekawe pytanie czy jak 220-240V kopnie to ustoisz czy nie :D

Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ponoc dobrego elektryka jak sie duzo stara tak raz na tydzien cos tam kopnie. A ciekawe pytanie czy jak 220-240V kopnie to ustoisz czy nie :D

Powiem tak. Nie zawsze chce mi się schodzić po miernik ;)

Jeśli chodzi o 6 czy 30kV to tutaj już nie śwruję, ale widziałem już kilka razy na własne oczy co się dzieje przy doziemieniu pod takim napięciem :D

Opublikowano

Elektryka prąd nie tyka :hihot:

Skoro pytasz to dziewica jesteś :hihot:

W gruncie rzeczy 230V to jest nic nawet jak złapiesz otwartą łapą, a przy 400V w zależności jak Cię złapie możesz mieć problem żeby się oderwać %-) Ale to też żadne od innych czynników grubości naskórka i wilgotności skóry.

Przy mokrych łapkach to i 9V poczujesz :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Elektryka prąd nie tyka :hihot:

Skoro pytasz to dziewica jesteś :hihot:

W gruncie rzeczy 230V to jest nic nawet jak złapiesz otwartą łapą, a przy 400V w zależności jak Cię złapie możesz mieć problem żeby się oderwać %-) Ale to też żadne od innych czynników grubości naskórka i wilgotności skóry.

Przy mokrych łapkach to i 9V poczujesz :hihot:

Kto się bawił induktorem ten wie xD

Pamiętam do dziś jak nauczyciel się wkurw... kiedy zobaczył co robimy :D

To co nas zabija wynika z Prawa Ohma tak naprawdę, ale mimo wszystko lepiej uważać, bo ktoś może być słabszy i będzie źle. Jeśli już trzeba to zewnętrzna strona dłoni, żeby skurcz nie "pomógł" nam się trzymać :D

Opublikowano

W podstawówce takie zabawy, a w szkole średniej głupole ładowali kondensatory w kontakcie :hihot:

Ale nie takie rzeczy człowiek przeżył jako, że bawię się w.cz od lat to nie polecam się oparzyć przy dużej mocy :hihot: Niby tylko trochę ponad 100V, ale doznania :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano

230V mało niemało, jednak ten amerykański zakres/układ w sieci 110V 60Hz jest nie bez powodu. Trudniejsze do podtrzymania, ale bezpieczniejsze. 

Przy takim chwytaniu kabli pod napieciem 200-300V masa też sie liczy lepiej zjeść dobry obiad. Inaczej to kopnie 50kg elektryczke inaczej 150kg elektryka.

Opublikowano
1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

CPU Boost Clock Override

Na Asus tylko positive plus 200 i wsio. Nic więcej nie musisz ustawiać. Limity domyślnie są na max ustawione. Możesz mi ew ecko mode na odpowiednie ppt włączyć co przy kompilacji szaderow nie będzie wariował. O ile chcesz go kręcić przez PBO bo wtedy sporo więcej napięcia daje.