Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Pentium D napisał(a):

Jak długa jak kupiony 11 a dostawa jutro. To już nie to aliexpress sprzed kilku lat. Teraz magazyny są w Unii i dostawa w 3 do 7 dni. Nawet jak z Chin coś idzie to 10 - 14 dni. 

Nie no jak magazyn EU to co innego. Naprawdę odświętnie zamawiam coś z ali...
Chociaż tak się składa, że jeden grat mi wysłali wczoraj i ciekaw jestem kiedy dojdzie.
Przy zamówieniu info o wysyłce za 10 dni co oczywiście jest bujdą, bo szybko wysłali.
Teraz kwestia w ile czasu trafi do paczkomatu. Obstawiam przyszły tydzień optymistycznie patrząc na statut zamówienia.

Opublikowano
46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Czyli z jednej strony cebulowanie, branie już stosunkowo taniego procka z najtańszego źródła, często używki i dno loterii krzemowej z gwarancją do bramy, łapanie się na jakieś kody i kupony, nieraz długa wysyłka.
Z drugiej strony nonszalancja - jestem przygotowany, że jak padnie to wezmę następny.

Hmm.... to nie mój tok działania. Jakbym miał zakładać zakup drugiego procka rozważając zdechnięcie pierwszego, wolałbym za kwotę z obu kupić dużo lepszy jeden model w polskim sklepie i mieć spokój.
Ja rozumiem, że na ali da się czasem ładnie chwycić ale na mój gust cena musi mocno rekompensować wspomniane różne "niedogodności".  

obraz.png.e0c149d26354116b0b4e04db31ec67a3.png

Opublikowano
3 minuty temu, Grolshek napisał(a):

obraz.png.e0c149d26354116b0b4e04db31ec67a3.png

Tak, dosyć niedawno. 

Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Zieeeeew. To samo mi pisali przy 7700 z sygnaturki. Dostał taką drogę przez mękę że mu nie zazdroszczę. A wiesz co się stanie jak mi padnie? Kupię następny.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

I udało ci się naprawdę po zastanowieniu napisać taki stek bzdur? To daj sobie spokój z pisaniem na dziś. Nie masz dnia.

To Ty piszesz jak potłuczony. Z jednej strony maksymalna cebula, z drugiej o mało kasa z kieszeni nie wylatuje xD Zdecyduj się.

Kupię sobie Chińskie zimówki za 3/4 ceny, a jak się za jakiś krótki czas rozlecą, to kupię drugie za kolejne 3/4 ceny bo mnie kurła stać xD 

Jesteś jednym z tych co koło na nowo wymyślają. Bez kitu.

Ja rozumiem kupno procka z ali po jakimś mega dealu, ok, parę stówek w kieszeni... no ale skrobanie się kompletnie nie idzie w parze z rozrzutnością.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

To Ty piszesz jak potłuczony. Z jednej strony maksymalna cebula, z drugiej o mało kasa z kieszeni nie wylatuje xD Zdecyduj się.

Kupię sobie Chińskie zimówki za 3/4 ceny, a jak się za jakiś krótki czas rozlecą, to kupię drugie za kolejne 3/4 ceny bo mnie kurła stać xD 

Jesteś jednym z tych co koło na nowo wymyślają. Bez kitu.

Ja rozumiem kupno procka z ali po jakimś mega dealu, ok, parę stówek w kieszeni... no ale skrobanie się kompletnie nie idzie w parze z rozrzutnością.

Niczego nie zrozumiałeś. A szkoda. Dobranoc.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Nie no jak magazyn EU to co innego. Naprawdę odświętnie zamawiam coś z ali...

Ali od jakiegoś czasu to działa sprawniej niż allegro ;) ja często coś zamawiam czego nie jestem w stanie dostać na aledrogo czy olx, nawet jak zgłosisz zwrot towaru to potrafią ci zwrócić kasę przykładowo za nim dotrze do nich paczka z produktem lub piszą abyś sobie zatrzymał produkt jeżeli nie spełnia twoich oczekiwań nie martwiąc się "bo już zrobiliśmy ci zwrot pieniędzy" Ostatnio tak miałem z krzesłami kuchennymi zamówiłem za 439zl po otwarciu pudełka odcień brązu kompletnie nie zgadzał się z tym który był na zdjęciach, zgłosiłem zwrot i dostałem wiadomość kaleczonym polskim :E "nie martw się zwróciliśmy ci już pieniądze a towar potraktuj jako dar od nas! nie musisz go odsyłać" no i cyk poszła januszerka krzesła sprzedałem za 3 stówy znajomemu i zarobiłem :P

Tzn w przypadku tych krzesełek to sprzedający też jakiś agent bo ja tą paczkę zwrotną nadałem (darmowy zwrot) i za 4 dni do mnie wróciła pod drzwi w powodu nieistniejącego adresu na który odesłałem :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 7
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem rok temu rysia 5600 na aliexpress w promocji za 277zł, o dziwo działa do dzisiaj, a loteria krzemowa była bardzo łaskawa więc teorię o gorszym sorcie bym dał pod znakiem zapytania, gwarancja - nie wiem nie korzystałem, przyszedł nieuszkodzony w blistrze, a wałki wszędzie się trafiają więc trzeba być uważanym.

Za te 3/4 ceny często jest pełnoprawny produkt bez narzuconej marży za metkę.

Edytowane przez Keleris
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Również się nad tym zastanawiałem, nawet rozmawiałem z sidebandem bo on regularnie handluje z chinolami ;)  Zabawne jest też to jak zgłaszasz zwrot powiedzmy przedmiotu za 20zł to często sprzedawca przed zaakceptowaniem proponuje ci rekompensatę w wysokości "1.49zł" za to że wyszło jakieś lekkie nieporozumienie przy zakupie bądz nie jesteś do końca zadowolony :E możesz zaakceptować przedmiot zostaje a ty dostajesz na konto parę groszy.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Miałem podobnie Panowie z tabletem za 399 zł, przyszedł ładny tablecik z w miarę dobrymi parametrami z klawiaturą, rysikiem , myszką itp. Po włączeniu okazało się, że ma wypalonego jednego małego pixela w rogu ekranu praktycznie nie widoczne to było, ale ja jak to ja wysłałem zdjęcia , zgłosiłem reklamacje i co się okazało ?  A no to, że mam sobie go zostawić i nie odsyłać a kasę dostałem po 7 dniach na konto,  nie to że cebula jestem, ale się ucieszyłem :E

I do tej pory się zastanawiam jak im to się opłaca.

Edytowane przez Pitt_34
  • Like 3
Opublikowano

Jeszcze mi się nie zdarzyło odsyłać produktów na Aliexpress, zawsze kasę zwracają i mają w pompce zwroty :E 

A wysyłki są mega szybkie dziś, jak leci z Chin to tydzień, jak z UE to na drugi dzień potrafi być (wczoraj kawę zamówiłem, dziś już do odbioru) 

• Upvote 3
Opublikowano
15 godzin temu, galakty napisał(a):

Jeszcze mi się nie zdarzyło odsyłać produktów na Aliexpress, zawsze kasę zwracają i mają w pompce zwroty :E 

A wysyłki są mega szybkie dziś, jak leci z Chin to tydzień, jak z UE to na drugi dzień potrafi być (wczoraj kawę zamówiłem, dziś już do odbioru) 

Jakich czasów dożyliśmy, że przesyłkę z drugiego końca świata, można odebrać z paczkomatu pod domem, parę dni po zamówieniu ;) 

Ja dużo na ali nie zamawiałem i tylko raz miałem "ale" do produktu. Jednak produkt kosztował ledwo parę dych więc olałem temat.

Po prostu więcej niczego co ma w sobie aluminium i stal nie będę zamawiał od majfriendów.

• Upvote 2
Opublikowano
20 godzin temu, galakty napisał(a):

Właśnie myślałem o tym ile ludzi tak kupuje za free że po każdym odbiorze towaru zgłasza zwrot nawet jak wszystko jest ok licząc na zwrot kasy bez odsyłania towaru :E może by tak spróbować z jakimś prockiem czy kartą za darmo zgarnąć? xD 

• Haha 1
Opublikowano

@Send1N W sumie ostatnio jest agresywna ekspansja chińskich aut na Europę... nie da się z Ali zamówić jakiejś omody? Zgłosiłby człowiek, że drzwi skrzypią to autko by zostało i full refund 😉

A tak na serio, jestem za ogólną uczciwością. Niech każdy zgodnie z własnym sumieniem ocenia stan produktu. Ja jestem tak wychowany, że byłoby dla mnie niegodziwe otrzymać dobry produkt i zgłaszać problemy aby jakiś zwrot kasy dostać.

Kurna, tam też ludzie żyją, a chińczyk co wam wysłał też chcę godnie żyć.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Jakich czasów dożyliśmy, że przesyłkę z drugiego końca świata, można odebrać z paczkomatu pod domem, parę dni po zamówieniu ;) 

Ja dużo na ali nie zamawiałem i tylko raz miałem "ale" do produktu. Jednak produkt kosztował ledwo parę dych więc olałem temat.

Po prostu więcej niczego co ma w sobie aluminium i stal nie będę zamawiał od majfriendów.

Nie no ta paczka musiała być w magazynie w PL ;) Teraz nawet taki Sferis się oferuje na Aliexpress bo taniej niż na Allegro :E 

Ale z drugiego końca świata lecą tydzień czasami, dla mnie petarda... 

Opublikowano (edytowane)

Tydzień to i tak pikuś ;) to taki standard z tych szybkich dostaw ali w obecnych czasach, kiedyś się normalnie czekało 2-3 miesiące, pamiętam jeszcze 12 lat temu zamówiłem czapkę z daszkiem "super fast przesyłką" na ali i było info że jak nie dojdzie w ciągu 40dni to otrzymam zwrot pieniędzy :E napisałem na 41 że nie doszła i chłop oddał mi kasę po czym po 50 kilku dniach nagle listonosz przynosi czapkę :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Da się ;)

Akurat do tych testów nie robiłem specjalnych ustawień, bo nie gram już długo w CS-a i mam tylko do testów CPU (ten sam benchmark).

Zrzut ekranu 2025-11-16 140549.png

Edytowane przez Adikon