Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Twoja sztuka co teraz jest u mnie, przy +200Mhz (-20 curve), zaskakuje niezłym 1.248v w CB23.

Mój kasztan w takim samy scenariuszu, z tymi samymi kostkami i ich ciasnymi nastawami, raportował 1.35v (curve -18).

Średnio mój kasztan od trufelka różni się 0.1v na róznych nastawach i obciążeniach.

Te zapowiedziane X3D z 5.6Ghz, raczej już pod powietrze nie podejdą. Only AIO/CLC.

Na mojej sztuce z -20 i +200 jest w CB23 1.225V.

Ale całkowicie nie widzę sensu OC na co dzień na tych prockach. Przyrost wydajności jest mocno symboliczny :E 

A tempy :E gdzie na taktach stock 5225 gdzie daje napięcie ~1.095V przy -20 CO mam w CB23 70stopni to przy + 200 wali ~84 stopnie na moim AIO i jego nastawach  :E 

Opublikowano (edytowane)

Ten proc ma jeden limit 162W niezaleznie czy leci stock czy nie ;) 

3 minuty temu, lukadd napisał(a):

A tempy :E gdzie na taktach stock 5225 gdzie daje napięcie ~1.095V przy -20 CO mam w CB23 70stopni to przy + 200 wali ~84 stopnie na moim AIO i jego nastawach  :E

Bo pompuje mocno wolty ale gry to nie cb23, chyba ze grasz w bf6 przy 300fps :D 

W kontekscie 9850xd to beda musialy byc rodzynki, zeby lecialo w grach 5600mhz lub pojda latwa droga i beda pompowac wolty pod wynik tylko :D A jak beda rodzynki to pomysle nad zakupem :hihot:

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Na mojej sztuce z -20 i +200 jest w CB23 1.225V.

Ale całkowicie nie widzę sensu OC na co dzień na tych prockach. Przyrost wydajności jest mocno symboliczny :E 

O, to masz jeszcze nieco lepszy VID :) Teraz widać jaki mój był kasztankiem.

Ja na def zegarach i 1.12v mam 62C ale mam CLC z blokiem Core 1 i offsetem. Wentyle na chłodnicy 560mm/60mm, push/pull po 700rpm.

• Like 1
Opublikowano

@ju-rek Ale co masz na myśli w odkręceniu PBO bo ja jestem zielony w AMD :E A ostatnimi czasy wolę sobie pograć zamiast robić OC.

Jak daje nastaw z motherboard to softy mi wypluwają, że mam limit 1000W na CPU :E Ale  jak się kapkę bawiłem to nie widziałem więcej niż 160W. W cineR23 +200, max to ~150W mi robi

Opublikowano
3 minuty temu, ju-rek napisał(a):

To ustaw +200 i odkręć PBO :)

Co to znaczy odkręcone PBO?

Zaraz przesiadam się na Asus TUF aby rodzynek siedział na czymś pewniejszym niż Asrock.

Na Asrocku w PBO Advanced mogę dać PBO auto/Motherboard/Manual.

Sugerujesz, że Motherboard daje więcej niż 162W PPT?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

W kontekscie 9850xd to beda musialy byc rodzynki, zeby lecialo w grach 5600mhz lub pojda latwa droga i beda pompowac wolty pod wynik tylko :D A jak beda rodzynki to pomysle nad zakupem :hihot:

Stawiam, że będzie pompowanie V dla taktów, a i tak nie będzie trzymało przy jakimś większym obciążeniu :E Ale pod screena będzie.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, lukadd napisał(a):

@ju-rek Ale co masz na myśli w odkręceniu PBO bo ja jestem zielony w AMD :E A ostatnimi czasy wolę sobie pograć zamiast robić OC.

Jak daje nastaw z motherboard to softy mi wypluwają, że mam limit 1000W na CPU :E Ale  jak się kapkę bawiłem to nie widziałem więcej niż 160W. W cineR23 +200, max to ~150W mi robi

Dajesz +200 i procesor leci na wszystkich rdzeniach o 200Mhz wyzej, precision boost override. Ogólnie płyty maja to różnie opisane i różne ustawienia przy konfiguracji. Np u mnie jest PBO level 1 i tak do 5 i dla roznej temp. ogolnie 15 poziomow. 

Daje to troche, ale szału nie ma, ustawienie dobrych nastawow na ramie daje wiecej. Możesz też przekrecic LLC load line calibration na najwyzsze, ale tylko jak masz solidne chłodzenie, przy mocnym obciazeniu procesor nie bedzie zrzucał taktowania. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Co to znaczy odkręcone PBO?

Nie zawracaj sobie tym glowy ;) Mozesz na asus wbic profil tdp 170W czyli 220 ppt tylko po co ;)  Moja sztuka zamykala sie w 162W w cb23 na full zegarze wiec wyzszy limit i tak nic nie zmieni.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Zaraz przesiadam się na Asus TUF aby rodzynek siedział na czymś pewniejszym niż Asrock.

Zdrada :E 

Czyli co, już nie długo ja sam zostanę z Asrockiem na forum :E Ale nawet nie mam zbytnio alternatywy, podoba mi się to mobo i ma 4 sloty m.2 bez cięcia linii GPU :E Więc będzie co będzie. Rok czasu bardzo intensywnego użytkowania kompa i lata jak na razie, nic podejrzanego się nie dzieje :E 

5 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ustaw Motherboard i zobacz jakie ci napięcia da CBR23, tak dla testu.

Moje testy robiłem przy motherboard, 1.225V przy -20 CO i +200 w CB23

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Dokladnie, chyba ze ktos ma takiego kasztana co wezmie wiecej niz zalozone 162W ale to juz przypadki extremealne :D 

Ustawił by se tylko nastawy na ram dał +200 ma przecież AIO i styka, mozna dac jeszcze -10CO all core bez robienia testow, raczej na 99% procek to ogrania, i lepiej sobie pograc niz dniami czy tygodniami wyciskac ostatnie soki ze sprzetu

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Dajesz +200 i procesor leci na wszystkich rdzeniach o 200Mhz wyzej, precision boost override. Ogólnie płyty maja to różnie opisane i różne ustawienia przy konfiguracji. Np u mnie jest PBO level 1 i tak do 5 i dla roznej temp. ogolnie 15 poziomow. 

Daje to troche, ale szału nie ma, ustawienie dobrych nastawow na ramie daje wiecej. Możesz też przekrecic LLC load line calibration na najwyzsze, ale tylko jak masz solidne chłodzenie, przy mocnym obciazeniu procesor nie bedzie zrzucał taktowania. 

Ta to wszystko wiem, LLC się nie bawiłem bo nie mam już weny optymalizować i wyciskać punktów w benczach, wolę sobie pograć :E A przyrosty z OC są symboliczne na tych procach i okupione znacznie wyższymi tempami więc normalnie zostaję przy UV i stock taktach 5225 gdzie widzę, że to optymalnie lata przy ~1.1v.

Ramy mam poprawione, w razie coś :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
19 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ustaw Motherboard i zobacz jakie ci napięcia da CBR23, tak dla testu.

Na 7700 testowałem by motherboard dla PBO i wyniki w testach syntetycznych były znacznie lepsze, ale proc się grzał, pobór prądu rósł o prawie 70%. Zastanawiałem się nawet, czy to może nie jest przyczyna padających Asrocków w serii 9k, bo na youtube dużo tutoriali do o/c własnie wskazywało by tak to ustawiać.

25 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Ty miękiszonie...

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, lukadd napisał(a):

Zdrada :E 

Czyli co, już nie długo ja sam zostanę z Asrockiem na forum :E Ale nawet nie mam zbytnio alternatywy, podoba mi się to mobo i ma 4 sloty m.2 bez cięcia linii GPU :E Więc będzie co będzie. Rok czasu bardzo intensywnego użytkowania kompa i lata jak na razie, nic podejrzanego się nie dzieje :E 

Moje testy robiłem przy motherboard, 1.225V przy -20 CO i +200 w CB23

O kasztana się jie bałem ale jak mam fajnego procka to lepiej dmuchać na zimne.

Byłoby "śmiesznie" jakby TUF mie tego lepszego zabił :jep:

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta to wszystko wiem, LLC się nie bawiłem bo nie mam już weny optymalizować i wyciskać punktów w benczach, wolę sobie pograć :E A przyrosty z OC są symboliczne na tych procach i okupione znacznie wyższymi tempami więc normalnie zostaję przy UV i stock taktach 5225 gdzie widzę, że to optymalnie lata przy ~1.1v.

Ramy mam poprawione, w razie coś :E 

No to lepiej juz nie ruszac, bo ruszysz LLC i okaze sie, że to co sprawdzałes wczesniej jest niestabilne z wyzszym LLC, a zysk 1% w porywach 2%...

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

No to lepiej juz nie ruszac, bo ruszysz LLC i okaze sie, że to co sprawdzałes wczesniej jest niestabilne z wyzszym LLC, a zysk 1% w porywach 2%...

Jak kiedyś najdzie mnie wena to może i pokombinuję, ale to i tak tylko dla sportu, bo na co dzień nie widzę sensu do gierek czy pracy.

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak kiedyś najdzie mnie wena to może i pokombinuję, ale to i tak tylko dla sportu, bo na co dzień nie widzę sensu do gierek czy pracy.

heh no pewnie, Ty jestes w UK nie? Powiedz mi czy to jest prawdziwe czy ludzie sobie jaja robią 

Opublikowano

@maxmaster027

Nie jestem w UK, ogólnie bywam i bywałem w wielu krajach Europy i świata. Obecnie mieszkam w DE.

A te wrzuty i różne wysrywy na X'ach i innych mediach, jeśli chodzi o większość to daj spokój, szkoda czasu na pierdoły. Media są posrane dzisiaj, masa syfu i bzdur często nie mająca wiele wspólnego z realem :E Odklejęcy są wszędzie. 

Ale to nie temat na takie rozmowy i więcej już nie wklejaj takich wysrywów w wątach temu nie poświęconych :E Bo inaczej sam będę musiał dać ci bana.