Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Ustawienie Motherboard na Asrocku z biosem 3.25 nic nie zmienia w kwesti poboru i vcore. Identyczne jak na auto.

I nic nie zmieni bo jak procek nie przekracza 162W domyślnego limitu to większy limit nie sprawi że się cokolwiek zmieni ;);) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Temp spada wtedy kiedy dane obciazenie jest blokowane przez limit wiec ameryki nie odkryles, ze nizsze tdp powoduje spadek temp ;) 

troche dziwne bo poczytałem tych stron w tym temacie i mało kto używa i gotuje proce i nie wspomina zbytnio ;) Tak tylko wspomniałem może ktoś jeszcze będzie robił uv to sobie wyproboje 

Edytowane przez Duchew
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Temp spada wtedy kiedy dane obciazenie jest blokowane przez limit wiec ameryki nie odkryles, ze nizsze tdp powoduje spadek temp ;) 

I spadek zegara, więc to +200 tym bardziej jest wtedy nic nie warte %-)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Duchew napisał(a):

chyba w ogóle jest nic nie warte jak się nie posiada 4090 lub 5090 

To nie ma znaczenia jaka masz karte i nie musisz miec mocnej karty bo jak grasz tak jak ja glownie w multi fps to o ile AVG fps moze nie wzrosnac tak min fps juz tak ;) Do tego nie potrzeba topowej karty.

Procencik do procencika i mamy wiecej fps.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Ah shieeet, here we go again..

3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Zależy, w co grasz.

A obstawiasz, że w których grach będzie widoczna róznica i jaki %? Orientacyjnie, poteoretyzujmy. :)

43 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

To nie ma znaczenia jaka masz karte i nie musisz miec mocnej karty bo jak grasz tak jak ja glownie w multi fps to o ile AVG fps moze nie wzrosnac tak min fps juz tak ;) Do tego nie potrzeba topowej karty.

Procencik do procencika i mamay wiecej fps.

Taaak, może wzrosnąć... Poniżej widac jaka jest róznica w low-fps Gdyby zamienić tam 7800X3D na 9800X3D, to mam przekonanie graniczące z pewnością, że wynika będą identyczne.

Opublikowano
6 minut temu, Sidr napisał(a):

Taaak, może wzrosnąć

Przeciez to zalezy od wielu czynnikow, konkrtetna gra, fps  oraz to czy gpu leci na limicie ;) Dlatego podalem przyklad multi gier bo tam najczesciej wychodza roznice.

obraz.png.f490450d3827495b2cbe9a946dad6f5c.png

obraz.png.7bb39f15bba740bc1753216d82ce8af3.png

obraz.png.7de874d1e4fef44cf1afe1a7923903a0.png

10 minut temu, Sidr napisał(a):

to mam przekonanie

Licza sie fakty a nie twoje przekonania ;) A fakty sa takie, ze im lepszy proc, lepsze zegary tym dolne fpsy sa lepsze. 

Opublikowano
13 minut temu, Sidr napisał(a):

A obstawiasz, że w których grach będzie widoczna róznica i jaki %? Orientacyjnie, poteoretyzujmy. :)

Wszystkie/większość sieciowych shooterów lubią dużo CPU, więc na pewno w COD-ach, CS2, itd., byłaby różnica. Tyle, że +200 MHz to jakieś +2% do wydajności, więc to taka sobie różnica :hihot: Ale jednak jest.

Opublikowano
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Wszystkie/większość sieciowych shooterów lubią dużo CPU, więc na pewno w COD-ach, CS2, itd., byłaby różnica. Tyle, że +200 MHz to jakieś +2% do wydajności, więc to taka sobie różnica :hihot: Ale jednak jest.

No dobra, czyli jest szansa na te mityczne tysionc efpees w Cs'ie. ;)

12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez to zalezy od wielu czynnikow, konkrtetna gra, fps  oraz to czy gpu leci na limicie ;) Dlatego podalem przyklad multi gier bo tam najczesciej wychodza roznice.

obraz.png.f490450d3827495b2cbe9a946dad6f5c.png

obraz.png.7bb39f15bba740bc1753216d82ce8af3.png

obraz.png.7de874d1e4fef44cf1afe1a7923903a0.png

Licza sie fakty a nie twoje przekonania ;) A fakty sa takie, ze im lepszy proc, lepsze zegary tym dolne fpsy sa lepsze. 

Ok, ale różnice będą niewiele znaczące. Jak ktoś chce po prostu mieć TOP, bo tak lub jest fanem cyferek w testach, to jest to ciekawa pozycja, a dla pozostałych 99.9% to ciekawostka. Może jeszcze dla @VRman , ale pewnie napisze, że za słsaby. ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Sidr napisał(a):

Ok, ale różnice będą niewiele znaczące.

Ale mnie nie ocbchodzi to jakie beda roznice, faktem sa, ze beda, a ze dla ciebie "takie" roznice moga byc za male to nikogo nie interesuje. Nie podwazaj faktow przez pryzmat tego czy cos ci sie podoba czy nie ;) 

Albo dyskutujemy o faktach albo o tym co tobie sie poodba lub nie :D