Special-1 Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu Tutaj to się jakoś przestawia żeby wiedzieć kto czyta dany wątek, czy w ogóle nie ma takiej opcji ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMDK11 Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu Witam wszystkich i tych z forum PCLab 4 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu Przy 1:1 spoko Ale to mocno zachowawcze OC. I narzucamy kaganiec. W ddr4 sr i dr tez do pewnego poziomu kręciło sie podobnie ... ale DR wymaga więcej od IMC od SR w kazdej archi cpu od pewnego pulapu MHz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu 24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał: Żebyś za rok nie musiał przepraszać kolegi za złą radę Nie będzie takiej potrzeby . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu 57 minut temu, Zachy napisał: 64gb na razie potrzeba tylko do MSFS 2024, ale jak sprawa będzie wygladala za rok-dwa do konca nie wiadomo. Jak mozesz przeznaczyc dodatkowa kase na wiecej ramu - 2x24 czy 2x32 GB to kupuj. Musisz sam podjac decyzje. To w jakich producentów celować aby trafić te a-die i o jakim taktowaniu? Kasa jest. Jednak chcę ją spożytkować jak najlepiej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu @Umpero Jak masz proca z X3D to jeden pies co kupisz. Byle 6000. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu @PiPoLiNiO 6000 cl30 (i jak coś to kolejne 2/3 żeby się zgadzały) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 14 godzin temu @Umpero Jak wchodzily A-Die na rynek to dosc szybko pojawily sie np w Kingstonavh Renegade 6400MHz. Mozna to poznac po nr seryjnym, kiedys byly o tym posty na forum PcLab, sam tam pisalem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu 50 minut temu, Zachy napisał: @Umpero Jak wchodzily A-Die na rynek to dosc szybko pojawily sie np w Kingstonavh Renegade 6400MHz. Mozna to poznac po nr seryjnym, kiedys byly o tym posty na forum PcLab, sam tam pisalem. Takie coś? https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-renegade-rgb-48gb-2x24gb-ddr5-6400-cl32-kf564c32rsak2-48-p8119783 Tak się tylko jeszcze zastanawiam czy 9800X3D będzie miał taki sam kontroler pamięci jak wersje bez X3D? Pytam pod kątem tego czy może coś się zmienić i będą obsługiwać wyżej taktowane pamięci? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 godziny temu, Umpero napisał: Takie coś? https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-renegade-rgb-48gb-2x24gb-ddr5-6400-cl32-kf564c32rsak2-48-p8119783 Tak się tylko jeszcze zastanawiam czy 9800X3D będzie miał taki sam kontroler pamięci jak wersje bez X3D? Pytam pod kątem tego czy może coś się zmienić i będą obsługiwać wyżej taktowane pamięci? Z potwierdzonymi info musimy czekać do premiery bo to pierwszy z rodziny 9xxx X3D, więc sporo się wyjaśni. Lipton pisał, że sprawdzi co z pamięciami 6400. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Send1N Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu Będzie to samo I/O co w zwykłych i zen4 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu Tak ma byc ten sam IMC ponoc. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu 8 godzin temu, Umpero napisał: Takie coś? Lexary 6400 CL32 mają A-die, wiem bo miałem dwa różne zestawy i w obu były. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LionCFS Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu Cześć, zmieniłem platformę na AM5 i mam małe pytanko. Czy częstotliwość FCLK 2000MHz dla pamięci 6000MHz/CL30 jest optymalna? Taka wartość widnieje w BIOSie przy ustawieniu Auto. Warto to ruszać? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallec Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 12 godzin temu, Umpero napisał: To w jakich producentów celować aby trafić te a-die i o jakim taktowaniu? Kasa jest. Jednak chcę ją spożytkować jak najlepiej. https://proline.pl/pamiec-goodram-irdm-pro-2x16gb-ddr5-6800-cl34-black-ir-6800d564l34s-32gdc-p8121389 Tutaj masz ram na adie bardzo dobry bin. Na 1.3v chodzą 6700cl32-39-39-51 na 1.35v chodzą 6500mhz cl30-37-37-49. Pod AMD jak chcesz to możesz ustawić 6000mhz cl26-35-35-47 na domyślnym napięciu 1.45v lub 8000mhz cl36 na 1.4v z uclk/fclk 2000mhz (to było u mnie najwydajniejsze). Z konstrukcji mają dobre radiatory z termopadem na pmic i wycięciem w ich miejscu, dlatego nie grzeją się bardzo i łatwo je schłodzić np. wentylatorem jak będziesz mocno podkręcać na np 1.6v Edytowano 3 godziny temu przez wallec Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek83 Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu Thermal Grizzly Announces “Extended” Compatibility For AMD Ryzen 9000X3D CPUs MSI announces Ryzen 7 9800X3D support on 600 and 800-series AMD motherboards Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu @Phoenix. Kiedy zarzucisz jakimś wyciekiem wyników w końcu? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu @PiPoLiNiO, przecież AMD pokazało wczoraj wykresy wydajności w wielu grach, w porównaniu z 7800X3D i biednym Core Ultra 9 285K. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu @SebastianFM Serio? Ja nic nie widzioł. Przyzwyczaiłem się, że @Phoenix. spamuje wynikami i tak sobie ciągle czekam 😂😂😂 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passt Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu Pany, na ile generacji procesorów jeszcze jest przewidziana podstawka AM5? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu 22 minuty temu, PiPoLiNiO napisał: @Phoenix. Kiedy zarzucisz jakimś wyciekiem wyników w końcu? https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-9800x3d-now-official-oc-support-20-faster-than-core-ultra-9-285k 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ja tylko nie rozumiem czemu np. w Cyberku pokazują tylko o 1% wyższą wydajność. Edytowano 2 godziny temu przez SebastianFM Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu Widocznie Cyber sie slabo skaluje z archi z v-cache? Albo coś zle mierzyli Zobacz ze Wukong ma to samo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek83 Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu ASUS updates 80 AMD motherboards: first release with AGESA 1.2.0.2A and “Turbo Game Mode” Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, LionCFS napisał: Cześć, zmieniłem platformę na AM5 i mam małe pytanko. Czy częstotliwość FCLK 2000MHz dla pamięci 6000MHz/CL30 jest optymalna? Taka wartość widnieje w BIOSie przy ustawieniu Auto. Warto to ruszać? Mozesz probowac wyzsze FCLK, da to minimalne wzrosty. Ale 6000/2000/3000 wyglada ok, tak jak 6400/2133/3200 I generalnie takie ustawienia sa zalecane 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się