Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Marko852 napisał(a):

Swoją drogą o paleniu ryzenów mówi się tylko w kontekscie x870 a nie b650, b850 czy x670 a wszystkie płyty są zbudowana na jednym chipsecie.

Ktoś na Reddit robił przez chwilę jakąś statystykę.

9000-series-cpu-failures-deaths-megathread-v0-aadp3sw7rdnf1.thumb.png.dd37a5748147394a5f539f6b60331dee.png

A dlaczego tylko Japonia? Tutaj można byłoby się rozpisać. To zawzięci ludzie, którzy potrafią robić dużo smrodu i dystrybutor na rynek japoński może wymusił takie rozwiązanie po tym jak zaczęło się robić o tym głośno i problem palących się procesorów to nie bajka Anime. ASRock też widział w tym strategiczny cel, żeby nie tracić tego rynku i który był w stanie udźwignąć. Nie zapominajmy, że Japończycy to Kamikaze, a ich entuzjazm ostygł dopiero po drugiej bombie atomowej..

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, lukadd napisał(a):

No to moja sztuka jakaś wybrakowana bo tempy mega wyższe, mega mało prawdopodobne, ale chyba, że coś z tą pastą MX-6 faktycznie jest nie ten teges :E Sprawdzę jak przyjdzie Kyronaut od nowa.

Po tylu latach w temacie nadal wierzysz w magię kryonauta? :E niczego to nie zmieni i stawiam flaszkę że pasta jest OK, chyba że zmienisz i specjalnie napiszesz "nie no widać różnicę" xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
19 minut temu, lukadd napisał(a):

No tak jak pisałem już w KCD2 4k DLLS-Q jest problem bo GPU(RTX 4090) w mocniejszym miejscówkach procesorowych już nie jest wystarczająco napędzone :E 

Grać na pewno można, ale widzę problemy przy grafice na poziomie 4090 i jego napędzeniu w miejscówkach procesorowych :E 

Ale co Ty wymagasz od KCD :hihot:

Skoro w KCD1 w natywnym 2160p 9900k był wąskim gardłem dla skręconej 3080ti :hihot:

14 minut temu, Send1N napisał(a):

Po tylu latach w temacie nadal wierzysz w magię kryonauta? :E niczego to nie zmieni i stawiam flaszkę że pasta jest OK, chyba że zmienisz i specjalnie napiszesz "nie no widać różnicę" xD 

Niektórzy nadal wierzą pomimo, że chinole robią lepsze pasty od kryonauta :hihot:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ale dalej jest to mega podejrzane, że te procki tak łatwo się poddają i padają również na innych płytach.

A mnie się ludzie pytali, czemu biorę 9700X. Bardziej myślałem o balansowaniu cena/wydajność i chłodzeniu, ale wychodzi na to, że to kolejna potencjalna "wygrana w Lotto". :E 

Opublikowano
16 minut temu, sideband napisał(a):

Ale co Ty wymagasz od KCD :hihot:

Skoro w KCD1 w natywnym 2160p 9900k był wąskim gardłem dla skręconej 3080ti :hihot:

Druga część i tak jest kosmos lepiej zoptymalizowana od strony CPU :E KCD1 nawet nie będę odpalał na tym 9600X bo się chyba załamię jak zobaczę wyniki.

Opublikowano (edytowane)

A propos dyskusji wyżej i wysokich napięć. Na AM5 nie da się już ustawić konkretnego offsetu dla vsoc i innych? Można tylko zmieniać ustawienia CO? Ustawienie Thermal limit też automatycznie obniża napięcie (coś jak zaawansowane manipulowanie krzywą bez używania Core Shaper)?

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Zas napisał(a):

9700X "wygrana w Lotto"

9800X3D jest prawie w każdym kompie gejmingowym na świecie. Testują na nim wszystkie portale i youtuberzy, a pali się głównie na ASRock'ach, więc to nie tego procka powinieneś unikać, a tego konkretnego producenta płyt.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Doamdor napisał(a):

Podciągnij go na pamięciach, Cyberpunk 2077 lepiej nie odpalać.

Podciągnę, ale najpierw chcę expo przetestować.

Żeby nie było KCD2

8b7aazC.jpeg

Z tyłu za mną jest karczma, pierwszy lepszy screen podczas ruchu spada użycie GPU do ~81%, CPU na większości wątków pod 90% obciążenia. Podczas tych dropów czuć spadek płynności gry w ruchu, na 9800X3d była bajka :E 

CP2077 też już odpaliłem, bez RT dropy w obciążeniu GPU do ~70% :E Samo uczucie płynności gry na dobrym poziomie, ale po włączeniu RT zwykłego, wysokie obciążenie wątków CPU, podobnie niepełne obciążenie GPU i czuć na płynności podczas ruchu, że już nie lata to jak powinno.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
16 minut temu, Zas napisał(a):

A propos dyskusji wyżej i wysokich napięć. Na AM5 nie da się już ustawić konkretnego offsetu dla vsoc i innych? Można tylko zmieniać ustawienia CO?

Da się, możesz  manualnie ustawić nawet więcej niż na am4 nawet sam procesor X3D możesz podkręcić (co nie ma sensu) ale jednak się da, na am4 nie było to możliwe, chyba że kombinując z szyną bclk ;) 

Opublikowano

No dobra, ale wszędzie jak widzę to Curve Optimizer jest podawany jako odpowiednik vosc offset dla ZEN3. Działa lepiej, bo bierze pod uwagę dodatkowe parametry dynamiczne? To chyba tylko przy zabawie Curve Shaperem. Chodzi tylko o to, że dla wcześniejszych generacji (tzn. przynajmniej dla ZEN3, nie wiem jak dla 4) takich ustawień całej krzywej nie było, a teraz są, więc czemu by nie skorzystać? Czy chodzi o to, że one działają z włączonym PBO? Ale w poradach widzę raczej scalar x1, limity na Platform i jeszcze czasem clock na minusie.Taka metoda, by wyłaczyć fabryczne wyżyłowanie? :E 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Ktoś na Reddit robił przez chwilę jakąś statystykę.

Już od jakiegoś czasu nikt tego nie aktualizuję i nie zbiera tego do kupy. Wchodzisz w jakiś wątek o spalonym procu na płycie Asrocka, a tam ludzie piszą, że im też się zjarał proc, ale na mobo np. Gigabyte itd.

U nas Dziarson z forum upalił proca na płycie Asusa.

Edytowane przez lukadd