Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

nie ma zadnego bottleneka

Trudno komus cos wytlumaczyc jesli nie odrozniasz pewnych rzeczy, nie kazda gra krzystajaca mocno z cpu mocno korzysta z podsystemu pamieci, MFS to po prostu slaby przyklad do testowania ramu i tyle. Do tego to crap optmalizacyjny.

Edytowane przez Phoenix.

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Trudno komus cos wytlumaczyc jesli nie odrozniasz pewnych rzeczy, nie kazda gra krzystajaca mocno z cpu mocno korzysta z podsystemu pamieci, MFS to po prostu slaby przyklad do testowania ramu i tyle.

Nie wiem czy slaby czy mocny. Purepc i Lipton korzysta z tego miejsca do testowania cepow wiec chyba takie zle nie jest. No ale niech Ci bedzie najlepsze sa miejsca jak juz masz 700fps i wtedy ustawisz i masz 720, no tutaj FPS nie potrza. A jak masz 62 i na 6000 okazuje sie ze masz 57 to juz jest duzo roznica bo tego FPS jest malo. No ale ok niech Ci bedzie ze MSFS to kiepska gra to testowania CPU. Nie bede sie kłócił

5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie bede sie kłócił

Ja sie nie kloce tylko nie wiem do czego zmierzasz?? Napsialem jasno ze wiedza nt ramu jest przydatna w tym temacie i nie kazdy ma procki 3D bo na prockach NON 3D krecenie ramu ma duze znaczenie, a jak widac odbior nt ramu jest pozytywy i ludzie chca to czytac. To ty wyjechales mi z jakimis roznicami w wydajnosci i MFS chociaz nikt o to nie prosil bo ja nawet o tym nie wspomnialem odpowidajac tobie pierwotnie ;) A walkowac setny raz tematu wydajnosci ramu na 3D nie mam po prostu ochoty, mysle ze ty tez :D

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja sie nie kloce tylko nie wiem do czego zmierzasz?? Napsialem jasno ze wiedza nt ramu jest przydatna w tym temacie i nie kazdy ma procki 3D bo na prockach NON 3D krecenie ramu ma duze znaczenie, a jak widac odbior nt ramu jest pozytywy i ludzie chca to czytac. To ty wyjechales mi z jakimis roznicami w wydajnosci i MFS chociaz nikt o to nie prosil bo ja nawet o tym nie wspomnialem odpowidajac tobie pierwotnie ;) A walkowac setny raz tematu wydajnosci ramu na 3D nie mam po prostu ochoty, mysle ze ty tez :D

Mniej wiecej polowa gier korzysta mocno z 3D cache, wiec to tez nie jest tak ze nie ma znacznia, ja mowilem o CS czyli generalnie grach esport one lubia to. A MFS jako jedna z nielicznych gier potrafi ubic mocno FPS, wiec tam wlasnie widac roznice. Nie wjechalem tylko napisalem, ze chcialbym zobaczyc porownianie zegar w zegar x3d co Ciebie zbulwersowalo bo nawiazales do premiery serii 9000X, co nie jest tym samym.

1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

no ok, mozesz mi powiedziec ze masz nawet pierdyliard wiecej FPS na 6200 cl24 czy 6400 cl26, a to wszystko zalezy od tytułu. Akurat sprawdzilem 6000cl24 i 6200c26 dupa, w MSFS FPS nawet nie dobilal w nowym yorku do 60 na starcie. A takie 8000 pokazuje 62fps. 6400 pokazywalo o dziwo 59-60fps to mnie zaskoczylo. Nawet na 7700X dalesze zaciesnianie daje symboliczne wzrosty i duze prawdopodobnienstwo niestabilnosci. Cieżko przecic tryb 2:1:1 z racji tego, że no działa on w 0.8-0.855V na moim procu, a takie 6200 poczebuje 1.3V, sory to deklasuje wybór tego ustawienia daily(czyli tryb normalny)

X3D vs X3D miszczu

Nie ma sensu z nim dyskutować, pisze już jakby wszystkie rozumy pozjadał.

Odpuść, nie wytłumaczysz mu.

U mnie też 8000mhz/2000mhz/2000mhz było znacząco szybsze (~3-5%) niż 6400mhz cl30 z fabric na 2200mhz i potrzebowało dużo niższych napięć vsoc.

Mega ważne jest, żeby przy 8000mhz nie przekraczać fclk/uclk 2000mhz bo powoduje to spadek wydajności.
Kolejnym dobrym nastawem jest dopiero 8400mhz/2100mhz/2100mhz.

I tak Ci/mi odpisze, że dla 3-5% nie ma sensu się bawić, ale jak nowy proc jest szybszy od starego o 10% to już leci do sklepu więc fajnie poczytać go do frytek bez spiny :D

Edytowane przez wallec

7 minut temu, wallec napisał(a):

Nie ma sensu z nim dyskutować, pisze już jakby wszystkie rozumy pozjadał.

Odpuść, nie wytłumaczysz mu.

U mnie też 8000mhz/2000mhz/2000mhz było znacząco szybsze (~3-5%) niż 6400mhz cl30 z fabric na 2200mhz i potrzebowało dużo niższych napięć vsoc.

Mega ważne jest, żeby przy 8000mhz nie przekraczać fclk/uclk 2000mhz bo powoduje to spadek wydajności.
Kolejnym dobrym nastawem jest dopiero 8400mhz/2100mhz/2100mhz.

I tak Ci/mi odpisze, że dla 3-5% nie ma sensu się bawić, ale jak nowy proc jest szybszy od starego o 10% to już leci do sklepu więc fajnie poczytać go do frytek bez spiny :D

ehh, nie no dyskutujemy, na pewno madry chlopak, ale tutaj wszystko juz zostalo odkryte dawno temu :) mam takie sheet z ustawieniami DDR5 całkiem ciekawy tam jest wszystko opisane. Mnie to po prostu ciekawi skok IPC. 5700x3d w zsadzie do wszystkiego starczy szczegolnie jak grasz w 4k :D proc super na stare poczciwie np b450. a 9800x3d ciekawie sie zapowiada, mam nadzieje ze ktos chociaz tu recenzje zrobi taką forowa, i porowna do 7800x3d np

3 minuty temu, sniper76 napisał(a):

@maxmaster027

Coś więcej wniesie tRC 36 ?? nie dociskam do deski...

Jeszcze tego setupu nie sprawdziłem w BF2042 ;) 

Z ciekawości później sprawdzę :)

CL, tRFC, tREFI, tRC to daje najwiecej FPS.

Edytowane przez maxmaster027

Panowie,

o ile w przypadku pamięci mam już jakieś rozeznanie to nie wiem jeszcze jaką płytę główną i chłodziwo (AIO) pod nadchodzącego 9800X3D zakupić.
Co do płyty to będę tam miał podłączone 2 dyski M2 (jeśli się zdarzy to max 3).
WI-FI mi jest totalnie zbędne.
To na co bym położył nacisk to głównie kwestie związane z OC pamięci, procka, stabilność czyli pewnie dobrej jakości sekcja zasilania itp.
W dalszej kolejności dobrej jakości karta dźwiękowa. No i fajnie by było gdyby obsłużyła jeszcze kolejną generację procków.
Must have jakie płyta musi mieć to musi być w ciemnych barwach i posiadać kontroler ARBG.
I nie wiem czy iść w X670E, X870 czy X870E?

Moje typy:
1. Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7

2. ASRock X870 RIPTIDE WIFI

3. MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI

4. ASRock X670E PRO RS

Co do AIO to poniżej pozycje co do których nie mogę się zdecydować.
1. Lian Li Galahad II LCD SL-INF 360 - słyszałem, że Lian Li ma wadliwe pompki. Prawda to? Pasować też będzie mi do pozostałych wentyli, które są takim samym modelem.
2. Cooler Master MasterLiquid ML360 Ion

3. Arctic Liquid Freezer III 360 - opcja najtańsza i fundusze mogę wtedy przekierować na np lepszą płytę lub pamięci, ale średnio mi będzie pasowała do kompletu wentyli LIAN LI SL-INF V1.

Pomóżcie wybrać i podajcie swoje typy :piwko: