maxmaster027 1 017 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @tomcug Prawda. Waty leca w góre. Podobnie na GPU zreszta itp. Wszystko zalezy od oczekiwań. 5225 AMD uzało, że to złoty środek. Natomiast jak ktos sie pyta co tu mozna zrobic, żeby miec wiecej FPS jeszcze no to mu napisalem. I 5025 jest dalej całkiem niezłe. Szczególnie przy sredniej klasy GPU
lukadd 3 145 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 18 minut temu, tomcug napisał(a): 5450 vs 5250 jest to niecałe 4% różnicy zegara, niech Ci się nawet 2-3% wyskaluje z tego, to różnica absolutnie nie do wychwycenia, a waty lecą mocno w górę. To po prostu nie ma sensu. W gierkach realnie często różnica błędu pomiarowego W KCD2 w polu jak to tam w polu non stop jakieś mniejsze lub większe miejscówki procesorowe sobie sprawdziłem. I jakiś babol bo dwa razy sprawdzałem i na niższym zegarze średnio mam 1fps więcej z jakiegoś powodu . Ale zwiększonego poboru o ~25% i wyższych tempów nie da się ukryć MSI rozwalone bo się poprzestawiało po zmianie cpu. Tempy CPU są ogólnie relatywnie niskie, ale po za tym, że nie wygrzane długo w teście to jak robiłem OC dałem wysoki rpm na chłodnicę i 100% pompka. A i tak 54 vs 64 stopnie różnicy dla 200mhz gdzie podnosi mi napięcia z ~1.1 na 1.22V. Dla mnie to OC totalnie bez sensu, a szczególnie do tego w co ja grywam, do tego ja na co dzień lubię w miarę cichego kompa nawet pod obciążeniem, więc pompka mocno skręcona, na chłodnicy leci w takim KCD2 nie 1400, a max ~600-700rpm Edytowane 15 godzin temu przez lukadd
maxmaster027 1 017 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @lukadd A gdzie w ktorym miejscu to sprawdzales na mapie,
lukadd 3 145 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Gdzie chcesz sobie możesz sprawdzić, tam jest masa miejscówek jadąca procek nawet w polu. To akurat było przy karczmie Żelejów. Boczne wejście na teren karczmy zaraz za plecami tam są łaźnie z tyłu. Taka średnia miejscówka, ale na procku tak czy inaczej wisząca. Lepiej było by zrobić jakieś przebiegi kilkudziesięciu sekundowe, ale mi się nie chce Zresztą jakiś czas temu sprawdzałem i różnice dalej w zakresie błędu pomiarowego. Ale taki 9600X kwiczał z bólu w tej grze w porównaniu do tego jak to lata na 9800x3d Edytowane 14 godzin temu przez lukadd
maxmaster027 1 017 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 14 minut temu, lukadd napisał(a): Gdzie chcesz sobie możesz sprawdzić, tam jest masa miejscówek jadąca procek nawet w polu. To akurat było przy karczmie Żelejów. Boczne wejście na teren karczmy zaraz za plecami tam są łaźnie z tyłu. Taka średnia miejscówka, ale na procku tak czy inaczej wisząca To jedno z pierwszych miejsc/lokacji ktore sie w grze odwiedza. Nie wiem ja mam tam 160/170FPS, pradu ciagnie 100-115W.
lukadd 3 145 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) @maxmaster027 porób sobie testy na swoich nastawach detali, rozdziałce i miejscówce. Tak to nie ma sensu porównywać A tak dodatkowo to jak się bawiłem 9600X i pyknąłem screena, którego wcześniej już tu wrzucałem, że RTX 4090 mi się nie rozkręcał na tym procku w tej grze. Było ~81% obciążenia GPU i 86fps. Teraz w tej miejscówce na 9800x3d mam ~100fps już na limicie GPU 99% Rozdziałka była w jednym i drugim 4k, DLSS transformer Quality i mój mix detali v.high z z doświadczalnymi. Teraz po zejściu z rozdziałki na 9800x3d tak, aby osiągnąć ~80% obciążenia na GPU mam tu ~135fps. Niezła przepaść między tymi prockami. Edytowane 14 godzin temu przez lukadd
SylwesterI. 918 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) doszły nowe pamieci, wstały prawie bez problemu, prawie bo pomimo włączenia profilu dla pamieci i tak napiecie ustawiało domyślnie na 1.1V, zmieniłem na 1,4V jak w specyfikacji i poszło. nie wiem czy to dobre pamieci, na pewno lepsze od tych cl48 6000mhz co miałem wyniki w cpu-z benchmark i cinebench 2024 podskoczyły, wcześniej było w cb2024-130 teraz jest 134 w grze różnic brak Edytowane 13 godzin temu przez SylwesterI. 1
maxmaster027 1 017 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 30 minut temu, lukadd napisał(a): @maxmaster027 porób sobie testy na swoich nastawach detali, rozdziałce i miejscówce z save. Tak to nie ma sensu porównywać A tak dodatkowo to jak się bawiłem 9600X i pyknąłem screena, którego wcześniej już tu wrzucałem, że RTX 4090 mi się nie rozkręcał na tym procku w tej grze. Było ~81% obciążenia GPU i 86fps. Teraz w tej miejscówce na 9800x3d mam ~100fps już na limicie GPU 99% Rozdziałka była w jednym i drugim 4k, DLSS transformer Quality i mój mix detali v.high z z doświadczalnymi. Teraz po zejściu z rozdziałki na 9800x3d tak, aby osiągnąć ~80% obciążenia na GPU mam tu ~135fps. Niezła przepaść między tymi prockami. No porobilem, nawet DLSS y posprawdzałem. Tam 4.5 Quality jest nawet lepszy niz DLAA 4.0, co prawda w ruchu to pewnie byloby porownywalnie. Natomiast, ilosc fps to i tak mam raczej 140-150. Wiec mi nie dobija do makismum. Tam sie gra na (ultra czyli bardzo wysokie, i wchodzisz w ustawienia graficzne i przełączasz tylko global ilumination na doswiadczalne/experimental) czyli RTGI na max. 8 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Ja lece na tym non stop Na 7800x3d były te same praktycznie nastawy z tym, że 6324Mhz bo procek mial lepszy kontroler. I to robił na 1:2:0 a ten potrzebuje 1:3:1. Wiec procesory sie roznia i to dosc sporo pod wzgledem kontrolera to jest po prostu loteria Edytowane 13 godzin temu przez maxmaster027 1
SylwesterI. 918 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu na razie ustawiłem tak: potestuję tras powinien być chyba tcl+trcdrd, a trc= trp+tras ? na 6400 nie chcą wstać
lukadd 3 145 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 40 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Natomiast, ilosc fps to i tak mam raczej 140-150. Wiec mi nie dobija do makismum. Tam sie gra na (ultra czyli bardzo wysokie, i wchodzisz w ustawienia graficzne i przełączasz tylko global ilumination na doswiadczalne/experimental) czyli RTGI na max. Bo do testów CPU musisz mieć włączony przynajmniej i najważniejszy z najważniejszych nastaw "jakość roślinności" na doświadczalny, to dopiero gniecie cpu i można wtedy testować CPU Bez tego to tak, fps będzie ci latał i 180, a nawet i 200+ Proc nie będzie ciśnięty, ta opcja nieźle go masakruje. Edytowane 12 godzin temu przez lukadd
maxmaster027 1 017 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) "Bo do testów CPU musisz mieć włączony przynajmniej i najważniejszy z najważniejszych nastaw "jakość roślinności" na doświadczalny, to dopiero gniecie cpu i można wtedy testować CPU Bez tego to tak, fps będzie ci latał i 180, a nawet i 200+ Proc nie będzie ciśnięty, ta opcja nieźle go masakruje." To prawda, roślinnosc mocniej dociska procesor. W karczmie wzrosło do 125W, ale dalej fps to 150-155. Natomaist nieopodal na skraju drogi i lasu, jest miejsce gdzie leci 135-138W, FPS jest 155. Z tym że temp juz wchodzi na 87-88C. Edytowane 12 godzin temu przez maxmaster027
lukadd 3 145 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Ta, dorzuć jeszcze kilka z doświadczalnych, nie pamiętam już dokładnie co jaki wpływ w określonych miejscówkach ma i możesz się bawić w testy CPU. Najlepiej jeszcze znajdź sobie dobrą miejscówkę co jeszcze mocniej dociska Następnie przebieg np. 30 sekund rundka, powtarzasz 3 razy, zliczasz wyniki i wyciągasz średnie, na takich i innych taktach itd. Bo to co ja tam wrzuciłem to żadna miejscówka, mi się już testów nie chce robić ja sobie po prostu tam porównywałem sam dla siebie w takim scenariuszu. Edytowane 12 godzin temu przez lukadd
MarcoSimone 859 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 35 minut temu, SylwesterI. napisał(a): na razie ustawiłem tak: potestuję tras powinien być chyba tcl+trcdrd, a trc= trp+tras ? na 6400 nie chcą wstać MHz zostaw w spokoju. Jedyne co 3D lubią najbardziej to opóźnienia. tWRTS na 4 tWRTL na 16 tRDRDSD na 9 tRDRDDD na 9 tWRWRSCL na 9 tRTP na 12 TREFI na 65535 IF na 2100 VSOC na 1.2v VDDIO na 1.3v 1
maxmaster027 1 017 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 14 minut temu, lukadd napisał(a): Ta, dorzuć jeszcze kilka z doświadczalnych, nie pamiętam już dokładnie co jaki wpływ w określonych miejscówkach ma i możesz się bawić w testy CPU. Najlepiej jeszcze znajdź sobie dobrą miejscówkę co jeszcze mocniej dociska Następnie przebieg np. 30 sekund rundka, powtarzasz 3 razy, zliczasz wyniki i wyciągasz średnie, na takich i innych taktach itd. Bo to co ja tam wrzuciłem to żadna miejscówka, mi się już testów nie chce robić ja sobie po prostu tam porównywałem sam dla siebie w takim scenariuszu. ładnie procesor wyciska, ale to jest trudne miejsce, wiekszosc gry raczej 100-120W., W tym miejscu 139-142W, no ale tu sama roslinnosc dookola. Czyli przeciętne taktowanie wszystkich rdzeni spada do poziomu 5475Mhz. Bo ten program nie uwzglednia niestety szyny. Edytowane 12 godzin temu przez maxmaster027
lukadd 3 145 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Bo to głównie chodzi o miejsca gdzie jest roślinność, na plus jest znaleźć miejscówkę gdzie patrzysz w las, a za plecami centralnie masz jakąś wioskę, osadę, karczmę(okreśone punkty i miejsca czasami i gniecie extra 10 czy 20% bardziej CPU niż jakbyś patrzył kilka metrów obok trochę w inną stronę . Zdecydowanie można znaleźć jeszcze mocniejsze Edytowane 12 godzin temu przez lukadd
maxmaster027 1 017 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Zdecydowanie można znaleźć jeszcze mocniejsze No pewnie tak, na upartego, ale raczej juz wiecej jak 140W nie pociagnie bo mam 90C limit temp. Czyli Mhz bedą oscylowac w okolicach 5460-5480Mhz w najgorszym scenariuszu.
lukadd 3 145 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Jeśli chodzi o waty to raczej nie, albo minimalnie, ale jeśli chodzi o spadający fps i tym słabsze użycie GPU bo cpu nie wyrabia to tak znajdziesz lepsze miejscówki zdecydowanie. 1
SylwesterI. 918 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu ok ustawiłem tak: na razie gram nic sie nie dzieje potestuje pare dni i pewnie tak zostanie jak się nic nie wysypie 2
Phoenix. 5 142 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu https://videocardz.com/newz/asuss-new-800-series-boards-get-64mb-bios-but-integrated-wi-fi-drivers-may-be-dropped-later-for-future-am5-cpu-support
Doamdor 2 160 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu AMD gdzie nowe procesory na rok 2026?
Rekomendowane odpowiedzi