Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Mówimy o normalnym kupnie części nowych ze sklepow a nie chodzeniu po śmietnikach.

No nie powiem że outlet to śmietnik kolega ostatnio tam kupił płytę MSI MPG B850 EDGE TI WIFI , i była nówka sztuka bez żadnych wad pudełko nie naruszone z pełną gwarancją. Więc nie wiem czy to śmietnik😊

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

No ale nowe to to tez nie jest. :D

Ktoś coś zwrócił z jakiegoś powodu.

Pamiętajcie ze na outlet zazwyczaj trafiają rzeczy które wrocily już kilkanaście razy od klientów lub są w jakiś sposób uszkodzone.

@AudRob no pewnie ze można i tak trafić, ale to  nie jest norma, tak jak nie jest norma udawanie ze kupowanie używek czy outletu to normalka i wszyscy tak robią.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

no pewnie ze można i tak trafić, ale to  nie jest norma, tak jak nie jest norma udawanie ze kupowanie używek czy outletu to normalka i wszyscy tak robią.

Tu trzeba było szybko a do świąt było parę dni w sklepach te płyty się pokończyły, a w Morele się trafiło to się kupiło , nie wiem dlaczego był zwrot ale nawet znaku na pudle i płycie nie było żeby świadczyło o montażu. Jak by było inaczej dwa tygodnie czasu na zwrot.

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A gdzie ktos pisal ze outlet to smietnik ?? 

ale czemu ty wymyślasz jakies "szukanie" okazji i outletow. Mówimy o normalnym kupnie części nowych ze sklepow a nie chodzeniu po śmietnikach.

Taki wpis wpadł w oko więc odpisałem.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

@Kadajo a mimo wszystko znajdą się tacy co kupią GPU które "spadło z tira" , obarczone "wadą produkcyjną" czytaj gówno-złączem które pali domy za kwotę wyższa niż dobre kombo procek + płyta z outletu na pełnej gwarancji 😀 Także ludzi są różni i potrzeby mają różne. 

Opublikowano
3 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

@Pentium D Świadomość tego, że miałbym kupić martwą podstawkę, skutecznie by mnie zniechęciła. I co Ty tam włożysz za rok/dwa nic, a przepraszam jeszcze jedna grzałka Ci została w postaci KS. A ja się będę jeszcze kilka lat bawił w wymianę samych  procesorów, Tobie pozostanie co ? Wymiana całości. I chyba tyle w temacie. 

Oczywiście pisząc całość miałem na myśli płyta, procesor i pamięć. 

Zawsze się zastanawiałem czy to nie naginanie rzeczywistości, większość ludzi zmienia platformę po 5 latach (zazwyczaj wchodzi wtedy też nowy RAM). Wszystko i tak rozbija się o cenę i wzrost wydajności. Teraz może jeszcze AM5 ma sens, dla ludzi którzy wzięli  np. 7700 albo nawet i 7800X3d i chcą zrobić upgrade po paru latach, możliwe że taki 10800X3d ma sens. Tylko że Intel nigdy nie był platformą przyszłościową, był wypuszczany na jedną generację + odświeżenie tej generacji (Intel Tick-Tock). I często te TOCKi to był paździerze, wydajność +5% wyższe zegary, więcej prądu. Pamiętam że zmiana proca, tak jak w moim przypadku Skylake na Kabylake mijała się z celem.

Opublikowano
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo a mimo wszystko znajdą się tacy co kupią GPU które "spadło z tira" , obarczone "wadą produkcyjną" czytaj gówno-złączem które pali domy za kwotę wyższa niż dobre kombo procek + płyta z outletu na pełnej gwarancji 😀 Także ludzi są różni i potrzeby mają różne. 

No pewnie ale nikt normalny nie będzie na podstawie tego oceniał opłacalności i polecał komuś zestawy.

"Słuchaj bierz RTX 5090 i 9850x3D jak tylko spadnie z tira." :hihot:

14 minut temu, AudRob napisał(a):

ale czemu ty wymyślasz jakies "szukanie" okazji i outletow. Mówimy o normalnym kupnie części nowych ze sklepow a nie chodzeniu po śmietnikach.

Taki wpis wpadł w oko więc odpisałem.

Bardziej chodziło o to jak kupuje Pentium.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Bardziej chodziło o to jak kupuje Pentium.

A to ok.

10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

a mimo wszystko znajdą się tacy co kupią GPU które "spadło z tira" , obarczone "wadą produkcyjną" czytaj gówno-złączem które pali domy za kwotę wyższa niż dobre kombo procek + płyta z outletu na pełnej gwarancji 😀 Także ludzi są różni i potrzeby mają różne. 

Jeżeli jest obarczone " wadą produkcyjną " jak piszesz masz dwa tygodnie na zwrot , chyba tyle wystarczy na przetestowanie np. płyty . I nie mówię tu o jakiś brakach w zestawie czy porwanym pudle . Tylko o rzeczy wyglądającej jak z półki sklepowej . 😊

Sam osobiście kupuję w sklepie. Tu mowa była o koledze co kupił w outlet i błędu nie zrobił.

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Outlet to nie"smietnik" tylko sprzet ze zwrotow z normalna gwara i normalnego sklepu wiec jest jak najbardziej ok. 

O tym to ja wiem ale jak widać nie wszyscy tak myślą.

Opublikowano (edytowane)

Na outlecie różnie można trafić, raz będzie to faktycznie nienaruszone pudełko nawet bo ktoś odesłał nawet nie otwierając go, innym razem sprzęt odesłany bo komuś coś nie pasowało (grające cewki, głośne wentyle, słabe OC lub UV etc.), a innym razem ktoś uszkodził i odesłał. Sam trafiłem swego czasu na to trzecie, gdy jeszcze podczas szału covidowego kupiłem 3060 dla syna, karta przyszła z rozwalonym gniazdem HDMI. Od tej pory nie kupuję z outletu.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

A jak ja mam dojście do platformy AMD za 40% i co ?

Bo takie było założenie aby złożyć obie platformy tanio na używkach :hmm:

"14900k za nawet 1100 zł a 9800x3d za 1500 zł czyli dwa topowe procki do gier w cenach używanych"

Jak masz taką możliwość to spoko, ale to nie są ceny używek. Ja jakoś nie wykorzystuje argumentu, że Asusa mam po znajomości za koszt wysyłki paczkomatem.

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to nadal nie jest cena sklepowa dostepna od reki tylko jakies pojedyncze sztuki od jakis desperatow wiec o czym tu mowa??

Bo nie takie było założenie.

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

A ty błazen widze robisz fikolki i patrzysz przez pryzmat czubka wlasnego nosa

Nie wiem gdzie tu widzisz fikołki. Z obu stron przedstawione propozycje zestawów i argumenty czemu ktoś mógłby chcieć intela a od Was tylko "przyszłościowość" i lepsza wydajność, tylko że aby tę wydajność zobaczyć to i kartę trzeba lepszą kupić.

Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Ale to ty walczysz z tymi którzy kupują 9850x3d, nie oni z tobą ;)

Ja tylko oceniłem decyzję o dopłacie kilku stów za 4% wydajności więcej.

Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Ja tylko oceniłem decyzję o dopłacie kilku stów za 4% wydajności więcej.

Jak pisałem, najlepiej nauczyć się nie zaglądać ludziom do portfela, wtedy przestaniesz oceniać ;) U gościa w budzie siedzi 5090 więc "na biednego nie trafiło" żeby oceniać u niego zakup jakiegoś "taniego" przy tym CPU ;)

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Pentium D napisał(a):

Nie wiem gdzie tu widzisz fikołki.

Takie, ze twoje porownanie opiera sie na jednostkowych okazjach cenowych jako argument. A nie czyms co mozna kupic od reki w takiej cenie w sklepie. Juz ci sylwester o tym pisal ;) 

• Upvote 5
Opublikowano

Ale złożenie tanio na używkach ma ten problem ze dziś kupisz tanio Intela a jutro będzie tanio AMD "bo okazuja". 

Na czymś takim nie da się bazować.

1 minutę temu, Sidr napisał(a):

@Pentium D jest jeszcze bardziej zaciekłym orędownikiem Intela niż @wallec. Ja to nie mogę uwierzyć, że ten malowany lis, tyle czasu i tak dobrze się krył wśród nas. xD

Bana obu i problem z głowy 😎

Opublikowano
31 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Jak pisałem, najlepiej nauczyć się nie zaglądać ludziom do portfela, wtedy przestaniesz oceniać ;) U gościa w budzie siedzi 5090 więc "na biednego nie trafiło" żeby oceniać u niego zakup jakiegoś "taniego" przy tym CPU ;)

Widzę, że ciężko pojąć sam fakt dopłaty 400 pln za 4% i trzeba argumentować portfelem i rtx 5090.

29 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Takie, ze twoje porownanie opiera sie na jednostkowych okazjach cenowych jako argument. A nie czyms co mozna kupic od reki w takiej cenie w sklepie. Juz ci sylwester o tym pisal ;) 

Opiera się na okazjach dla obu procków więc w czym problem? "szukajcie a znajdziecie" Jakby mi nie zwinęli sprzed nosa utargowanego na 950 zl 13900k to bym na tym siedział. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-i9-13900k-x5x

24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale złożenie tanio na używkach ma ten problem ze dziś kupisz tanio Intela a jutro będzie tanio AMD "bo okazuja". 

Na czymś takim nie da się bazować.

Bana obu i problem z głowy 😎

To niczego nie zmienia bo okazyjne graty gromadzisz przez jakiś czas. Jeśli pierwsza była tania płyta to już raczej szukasz proca do tego. Tak było z moją B850. 

Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Widzę, że ciężko pojąć sam fakt dopłaty 400 pln za 4% i trzeba argumentować portfelem i rtx 5090.

Ciągle nie rozumiesz co się do ciebie pisze...nie patrz na wszystko przez pryzmat swojej osoby. Sam sprowadziłeś dyskusję do kwestii finansów. Dla ciebie 400 za 4% to dużo, dla niego nie, dla ciebie to nieopłacalne, dla niego opłacalne. Dlatego nie tobie oceniać czy zrobił dobrze kupując ten CPU, ma najszybsze GPU i najszybszy w grach CPU. Wszystko się jak najbardziej spina ;)

• Upvote 3
Opublikowano

Niektórzy nie chcą zrozumieć, że hobby nie jest po to aby było racjonalne a po to aby dawało radość.

Każdy ma inne priorytety.

Jeden co ma kasę, będzie optymalizował wydatek każej złotówki a drugi pójdzie i wyda hajs na każdy dodatkowy % wydajności.

Dlaczego? Bo może i chce.

Znowu kilka stron filozofii w temacie o CPU.