Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ja sie zatrzymalem na 1.2.7.0. i nowszego nie wgrywam, zeby sie nie bawic z tymi zbednymi opcjami do pamieci :D Kolejny bios to pod obsluge Zen6 bedzie wgrywany.

Ja również planuję aktualizację, ale tym razem do Zen6. Ciekawe, czy problem z 32 MB UEFI zostanie rozwiązany tak samo, jak brak pamięci BIOS na AM4(16MB). Widziałem już płyty główne z 64 MB UEFI i deklarowanym wsparciem Zen6.

3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Bo chyba pytał o 14 generację?

I chyba widać na jakiej płycie siedzi. Poza tym na AM5 korzystałem z kilku płyt i każda wolniej bootowała niż te kilka które miałem na lga 1700 z DDR4 i DDR5.

Mnie bootuje szybko, mimo że, zmieniłem obcje bootowania z tej najszybszej na pełniejszą. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Chyba jak nie masz zielonego pojęcia 😂

Pewne nie mam, wciąż szukam, patrząc po Twoich nastawch ze stopki to i tak pewnie jestem kilka poziomów wyżej,  co nie zmienia faktu, że kupę czasu jednak z ramem mam za sobą i fajnie by było jednak konkretami rozmawiać, nie pierdami

Opublikowano
15 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

@up. Ja tylko zapytam tak z ciekawości, w jakim celu siedzisz nad ramami wiele tygodni, co zyskasz , co jest warte zawracania sobie tyłka aż tyle czasu RAM-em ? 

Do pewnego poziomu masz realny zysk 8000 czy 8400 robią różnicę tam gdzie większość nie patrzy - gdzie się fps „zatrzymuje” - przy kartach 5070 9070 w 2k to od monomeru ustabilizowania  masz wymierny zysk komfortu w gierkach przy nawet 36-40 czy 38-44, potem to już trochę kosmetyka i sztuka dla sztuki, ale jest jakaś satysfakcja jak nawet się zbootuje 8400 cl 28-38 - że to nie będzie działać i musisz rzeźbić żeby było stabilnie - to jest zabawa sama w sobie - nie dla każdego ale wciąż satysfakcjonująca - od pewnego momentu te „zyski” są totalnie pomijalne, ale są… i dają jakąś frajdę  

33 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

@up. Ja tylko zapytam tak z ciekawości, w jakim celu siedzisz nad ramami wiele tygodni, co zyskasz , co jest warte zawracania sobie tyłka aż tyle czasu RAM-em ? 

A tak w sumie ogólnie - to ktoś ma frajdę z wędkowania, ktoś z puzli i ktoś z ramu - czy ogólnie sprzętu - ta sama zasada - hobby 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DrLecture napisał(a):

Pewne nie mam, wciąż szukam, patrząc po Twoich nastawch ze stopki to i tak pewnie jestem kilka poziomów wyżej,  co nie zmienia faktu, że kupę czasu jednak z ramem mam za sobą i fajnie by było jednak konkretami rozmawiać, nie pierdami

Ale ja nie mam o czym z tobą rozmawiać, jak ktoś kika tyg kręci RAM to chyba tylko dlatego że jest totalnym laikiem a na AMD to jest kwestia dnia. 

A moje nastawy są tu wrzucone kilka razy w ciągu ost kilku dni ;) 

41 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Udawać to można i miesiącami że się coś dłubie :D 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Czyli rozumiem, że tutaj nie chodzi o te 5 FPS na plus tylko o zaspokojenie swojej ciekawości itp, itd, ale zadam jeszcze raz pytanie czy zaspokojenie swojej satysfakcji czy jak to tam zwał  jest warte siedzenia nad tym tyle czasu ?

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale ja nie mam o czym z tobą rozmawiać, jak ktoś kika tyg kręci RAM to chyba tylko dlatego że jest totalnym laikiem a na AMD to jest kwestia dnia. 

A moje nastawy są tu wrzucone kilka razy w ciągu ost kilku dni ;) 

Udawać to można i miejscami że się coś dłubie :D 

Najlepszy argument - nie mamy o czym gadać bo ja i tak wiem lepiej - zostawmy to po prostu jak jest i tak - masz rację - nie mam o czym rozmawiać 

3 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

Czyli rozumiem, że tutaj nie chodzi o te 5 FPS na plus tylko o zaspokojenie swojej ciekawości itp, itd, ale zadam jeszcze raz pytanie czy zaspokojenie swojej satysfakcji czy jak to tam zwał  jest warte siedzenia nad tym tyle czasu ?

Nie jest warte „materialnie” - ale jak chcesz coś poznać i zrozumieć to pomimo, że ai Ci sporo wytłumaczy zależności i zasady działania, to i tak jest frajda jak coś działa, a nie powinno, albo jednak jeszcze trochę z jakiegoś timingu wyciśniesz co da nie 5, a 1 fps - po prostu hobby. Możesz mieć frajdę ze złapanego na wędkę suma 20 kg… do jedzenia się nie nadaje, ale złapałeś - tu ta sama zasada 

Opublikowano

Już tak "snoobizm" wjechał, że wyników sensu optymalizacji platformy am5  trzeba szukać w temacie o Arrow Lake.

~10% do ugrania co pozwala zbliżyc się do 144hz lock 

Powtarzam, za pół roku, w temacie o Nova Lake będzie festiwal postów o ustawianiu ramu, napięć imc, kontrolerów, timingów, częstotliwości 8000-10000 i będą je pisać te same osoby dla których to bezsens pomimo, że nawet na am5 dają wzrosty ;)

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko poza dzielnikiem to i tak zabawa tylko pod Aidę do screena ale w żaden sposób to wymiernie nie przekłada się na gry chociażby. Dlatego ustawienie RAMu na AMD to jest 10min roboty u mnie plus testy.

Jakim kurwa cudem 10 min - jak Ci jeden timing nie siądzie i ten akurat crashuje, a pozornie jest najmniej podejrzany, czy napięcie nie ogarnia a rzeźbisz w timingach.… te same resety to jest ładne parę minut - nie ma bata ustawić ramu w godzinę, a nie 10 min 

Opublikowano
5 minut temu, wallec napisał(a):

Powtarzam, za pół roku, w temacie o Nova Lake będzie festiwal postów o ustawianiu ramu, napięć imc, kontrolerów, timingów, częstotliwości 8000-10000

I czy to nie jest fanatyzm :E

Na co Ty liczysz ? :boink:

Opublikowano
4 godziny temu, janek25 napisał(a):

I mówią to ludzie którzy przez ostatnią dekadę wymierali dyski SSD botowanie 7 vs 8 sekund 😆

Wymieniałem żeby mieć większe, a nie po to żeby system się ładował sekundę szybciej :) 

Opublikowano
Teraz, Pitt_34 napisał(a):

I czy to nie jest fanatyzm :E

Nie, jeszcze lepiej będą wyglądać te wszystkie posty o długowieczności i przyszlosciowosci AM5.

Mój poziom Choroszczy zmalał, już nie tracę czasu na porównywanie jednego do drugiego bo nie ma to sensu - po prostu amddip, długie 

bootowanie, wolne otwieranie programów są nową normalnością i "ceną" za możliwość łapania plusów na forumku ale to się zmieni jak wleci Nova Lake ;)

• Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, DrLecture napisał(a):

Walec ma rację odnośnie czasu bootowania - jeśli bawisz się ramem to jest to upierdliwe  - nieporównywalne z intelem - jeśli robisz to 3 -5 razy dziennie - żadna różnica, ale jeśli 30-50 to robi dużą różnicę 

3-5 dziennie? Nawet nie wiem czy rocznie tyle robię :E 

Opublikowano
1 minutę temu, janek25 napisał(a):

Ta na pewno ,dlatego była ta procedura w pomiarze ssd

Nigdy nie zmieniłem dysku m.2 na inny tylko dlatego, że będzie szybciej o sekundę system wstawał ;) W jednym kompie nadal windę trzymam na pcie 3.0 gdy drugi siedzący w nim to 4.0, bo akurat 512GB a nie 2TB mi pasuje na system ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Nigdy nie zmieniłem dysku m.2 na inny tylko dlatego, że będzie szybciej o sekundę system wstawał ;) W jednym kompie nadal windę trzymam na pcie 3.0 gdy drugi siedzący w nim to 4.0, bo akurat 512GB a nie 2TB mi pasuje na system ;) 

Teraz sobie możemy pogadać jak w politycznym.I tak nikt tego nie zweryfikuje

Opublikowano
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jakoś mnie nic nie dipsuje, magia normalnie Vallc :lol2:

Dlatego szanuje testy i wyłączam ublocka na portalu.

Szkoda, że nie odpisałeś w innym temacie jak pytałem o kwestie możliwości "podbierania" wyników z artykułów do filmów bez gameplay i kanale ithardware ;)