Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, potrzebuje tylko poklepania po plecach, żeby kupić.

Gram w 4K na RTX 4090. Mam i5 13600K + Z690 Tomahawk + 32GB DDR4 3600MHz

Chcę zmienić platformę na:

9700X + X870 Tomahawk + 64 GB DDR5 (nie wiem jeszcze jakie).

Czy to ma sens?

Edytowane przez DżonyBi

@Kadajo 4 banki obsadzisz tylko single rankami (kości 16 i 24gb) bo przy dual rankach to jest wciąż za duże wyzwanie dla kontrolera. Na X870 w wielu przypadkach idzie to z palca po za ładowaniu profilu Expo. Czy daje to jakieś wymierne korzyści w przypadku AMD śmiem wątpić. Tak naprawdę dopiero z X870 pojawia się ta szansa. W moim przypadku to bardziej aspekt estetyczny i przyzwyczajenie z poprzednich setupów. 

@DżonyBi zależy w co grasz i jakie masz oczekiwania. Sens jest nikły ale ja chce zobaczyć 1% low jak wygląda i oczywiście kultura pracy. Chociaż 14900k po optymalizacji może być chłodny w grach. 

Edytowane przez Fenrir_14

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Bez znaczenia ? Nie wpływa to na stabilność czy prędkość bootowania ?

No im wiecej banków obsadzisz tym mniejsza szansa na stabilność. Dlatego 2x32 jest bardziej optymalne. Zwłaszcza na AMD. Na intel 4 banki już jakoś idzie bez większego problemu ogarnąć. Ale też bywa różnie.

Edytowane przez PiPoLiNiO

@Kadajo nawet nie wiesz jak się cieszę gdy to czytam😀 pamiętam nasze spiny z wątku na labie o 4090 kiedy pisałem o wydajności i kulturze pracy tej karty hehe. 

Dla Ciebie optymalny konfig do symulatora to x3d, dużo ramu i vramu 😀 a jak chcesz VR to sky is the limit jak to się mówi lol

Zależy od konfiguracji. Im więcej DLC poinstalowane tym więcej rdzeni warto mieć. Ale X3D się tam dobrze broni. Generalnie ta gra stoi właśnie DLC'kami. 

W listopadzie wychodzi nowy MFS więc trzeba czekać na testy bo dużo może się zmienić w kwestii preferencji sprzętu ale X3D to będzie ciągle handicap imho. 

48 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

A wspólne HOLD? Nie będzie :( 

No to teraz przy premierze będziemy trollować i wyzywać od biedaków, ok? :D 

Bo wiesz jak to jest, jak już poliżesz tego dobrego to potem chcesz tylko więcej i więcej :D

2 godziny temu, Godlike napisał(a):

Poczekaj do lutego/marca bo pewnie co niektórzy co kupia teraz na dniach 9800X3D,po premierze 9950X3D będą zmieniać a wtedy w lepszych pieniądzach kupisz kilku miesięczny procesor, może @PiPoLiNiO ci zrobi wtedy dobra cenę na swojego 9800X3D :E

Nie mam parcia jaj inni na tym forum ;) aby sygnaturka się zgadzała  .... mam czas ;)