Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, Doamdor napisał(a):

GbteOOIX0A4IR12?format=jpg&name=large

O, czekoladki, chyba gorzka czekolada z pomarańczą? Mmm, pycha! :E 

A tak ad rem - im wiecej tych testów przeglądam, także starszych generacji, to tym bardziej nic nie wiem. W jednych 14600K wyciera podłogę nowymi  i starymi AMD (wyłączając tylko te z 3D cache), w innych 9700X to super wydajny i chłodny procesor, biorąc pod uwagę ogólne pozycjonowanie... 

A ja z moją hałdą wstydu gier na nic się nie przesiadam, opłacalne GPU to od RTX 4700 w górę, a tyle, ile one kosztują (dobre modele) absolutnie nie chcę wydawać, zaś bez GPU wymiana cepa nie ma sensu.

Tylko ten dziewięcioletni zasilacz wypadałoby wymienić, ale to jeszcze na śp. Labie nikt mi nic nie doradził :E Teraz jeszcze do MSI, Corsairów i Asusów jakieś Antki doszły, TT staniały, Corsair ma chyba gniazda z tyłu w nowej rewizji...

Edytowane przez Zas

Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Kto sie przesiada z 7800x3d i 7950x3d? :)

Bardzo się zastanawiam, bo na razie jest tylko góra 15%, ale za pół roku wyjdą nowe biosy, nowe gry i może być jeszcze większa przewaga nad 7800X3D :cool:

Do tego chyba wpadło by od razu 2x32GB DDR5 6000

0000002552_0.jpg

Edytowane przez PaVLo

22 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

To pomiar w syntetyku, w grach może być mniej. Po za tym odrobina zabawy PBO (max temp=80st) i Curvą i będzie super.

No ok dzięki za wyjaśnienie, faktycznie w grach jest lepiej, nie spojrzałem na wykres niżej:

cpu-temperature-gaming.png

Edytowane przez Godlike

2 minuty temu, PaVLo napisał(a):

Bardzo się zastanawiam, bo na razie jest tylko góra 15%, ale za pół roku wyjdą nowe biosy, nowe gry i może być jeszcze większa przewaga nad 7800X3D :cool:

Za pół roku to już zadomowią się RTXy 5000 a wtedy ten procek dopiero rozwinie skrzydła :)

15 minut temu, Tankietka napisał(a):

Pamiętam te strzały 7800X3D za bodaj 1350zł na X-komie ; d

Pamiętam, było jakoś koło czerwca czy lipca na kilka dni przed zapowiedzią 9xxx. 

Swoją drogą z tym 9800x3d to coś za piękne żeby było prawdziwe, jak dla mnie to coś się odje***z tymi prockami kilka tygodni po premierze tak jak było z tymi palącymi się gniazdami w tamtym roku :E

3 minuty temu, Unnilhexium napisał(a):

Jeszcze nie zmieniam 7800X3D, poczeka się kilka tygodni/miesięcy na lepsze ceny i będzie można zmienić 

No właśnie może być najlepsze wyjście, bo na początek rzucą w zawyżonych cenach, a jak popyt zacznie spadać, to zaczną pojawiać się pierwsze obniżki

Pamiętam jak jeszcze 10 lat temu AMD praktycznie nie istaniało ze swoim AM3 przy choćby Ivy Bridge czy Haswellu, ale odrobili lekcję i kosmicznie odjechali niebieskim. Fajnie się na to patrzy, jak niegdysiejszy monopolista karmiący nas marnymi +5% wydajności per generacja zbiera takie baty 8:E

Edytowane przez Katystopej