Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

@JeRRyF3D Może Cię to zdziwi albo i nie ale na pure testowany w ultra 9800x3d nawet w 4k ma +9% vs 7800x3d, jak ktoś siedzi na 5800x3d ma już +18%, ja z 5800x miałbym +40% w 4k, więc nawet tylko z 3080 w 3440x1440 dalej pewnie z +20%. Ale oczywiście ja kupię na spokojnie albo 7000x3d czy 9000x3d, ale wiem ze czas am4  u mnie dobiega końca

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,55

Przyszła do mnie ta podkładka Noctua NA-STPG1 czy kij go wie jak to nazwać.
Otwieram pudełeczko, wyjmuję jedno opakowanie załączonej chusteczki, drugie, trzecie, czwarte itd...
Sobie myślę gdzie do cholerki jasnej ciasnej ta podkładka?
Przez chwilę myślałem, że może ja chusteczki zamówiłem, a nie to pieruństwo co to miało zabezpieczać cepa przed ubabraniem.
No ale patrzę tak, że na pudełku, które odłożyłem na bok z tyłu siedzi taki mały, cienki przezroczysty pipek.
No żesz kurka blaszka. Te 38 zeta to tak na prawdę to się płaci za te chusteczki. Bo ta osłonka to ona może max z 2 zł warta. Może z 1 mm grubości ma.

10 godzin temu, muszka napisał(a):

W ogóle zabawne bo na ten moment z nowego kompa to mam procka z komputronika, płytę z media ekspert, zasilacz z x-komu i dysk z morele :E

Wszystko na promkach 150 do 200zł więc ładnie przycebuliłem. :Up_to_s:

Ja mam z upgrade'u kompa, który jest w sygnaturce tak: CPU, spliter z X-KOM, PSU z Morele, mobo z Amazon, RAM z Ole Ole!, wentylatory do obudowy z Proline, zestaw montażowy pod AM5 z Cooling.pl :D GPU w przyszłym roku pewnie jeszcze z innego sklepu będzie ;)

Wiadomo kupuje sie tam gdzie wychodzi najtaniej z zalozeniem ze sklep musi dzialac na rynku xx lat nalepiej zeby w razie czego nie zostac z reka w nocniku.

Ja preferuje brac z Komputronika, Proshopu, Morele, Amazonu czasami Sferis czy KRSystem lub x-kom.

Tez mam niezly rozjazd tego gdzie co bylo kupowane.

Ale jak skladsm komus csly zestaw to staram sie brac z 1 sklepu wszystko 

Kurde ciekawe czy do mnie dzis dotrze ten 9800x3d z x-komu, czy inpost dal ciala...

Wg zamowienia z komputronika to maja 2-4dni na realizacje az ktoś w sklepie ich w Gdansku klepnie zamowienie w koncu :/

Edytowane przez Zachy

5 godzin temu, Umpero napisał(a):

Przyszła do mnie ta podkładka Noctua NA-STPG1 czy kij go wie jak to nazwać.
Otwieram pudełeczko, wyjmuję jedno opakowanie załączonej chusteczki, drugie, trzecie, czwarte itd...
Sobie myślę gdzie do cholerki jasnej ciasnej ta podkładka?
Przez chwilę myślałem, że może ja chusteczki zamówiłem, a nie to pieruństwo co to miało zabezpieczać cepa przed ubabraniem.
No ale patrzę tak, że na pudełku, które odłożyłem na bok z tyłu siedzi taki mały, cienki przezroczysty pipek.
No żesz kurka blaszka. Te 38 zeta to tak na prawdę to się płaci za te chusteczki. Bo ta osłonka to ona może max z 2 zł warta. Może z 1 mm grubości ma.

To dopiero się kapnąłeś że wszystkie te "GRATISY" w super ultra produktach premium są gratisami? :E ja zawsze pisałem że gdyby nie te wszystkie zbędne gadżety w danym produkcie mógłby on być tańszy ale ludki dalej wierzą w gratisy a jak przyjdzie czasem kupić coś tańszego to potrafią np w przypadku wentylatora który sam w sobie jest solidny narzekać że oprócz wentyla jest samo pudełko i śrubki :rotfl:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1

12 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Do osob z 10700k.

Posiadam 10700f (4.6).

Przymierzam sie do przesiadki na 1440p + karta do 1440p ( czekam na premiery nowych kart) i zastanawiam sie jakie sa wasze wrazenia z polaczenia waszych 10700k z tak mocnymi kartami jakie posiadacie.

Nie ma dropow 1% low?

Ja miałem jeszcze miesiąc temu 10700k podkręconego na 5.0 w połączeniu z kartą 3080ti po przesiadce na 7800x3d jest spora różnica. Fakt że gram tylko w pubg i to w rozdzielczości 1728x1080. FPs wzrosły o około 100. Na starym procku miałem o wiele niższe zużycie karty a na nowym prawie 100%. Czyli procesor był wąskim gardłem 😉

@Radziuwilk

Zależy w co grasz , z jakim fps i w jaką kartę celujesz. Dla jednego karta do 1440p to coś pokroju 4080s dla drugiego 4070s. 

Przy 7800xt w 4k grach multi, jest zdecydowanie widoczna różnica w płynności gier między 10600k a 7800x3d, miałem bezpośrednie porównanie obu pc. Głównie jak są jakieś walki. 

@UP Kupowałem 7800x3d głównie pod multi, w tym WoW, który ostro ciśnie pojedynczy wątek. Niebo a ziemia jeśli chodzi o porównanie z poprzednim CPU (miałem lapka z 5800h), głównie ze wzlęgdu na cache. Mimo wszystko nawet 7800x3d nie daje czasem rady i w np. walkach 40vs40 potrafi stracić płynność (40-50fps spadki), ale to kwestia niestety archaicznego już silnika gry.

Klamka juz prawie zapadla, eksmituje PS5 Pro i za ta kase pakuje sie w AMD, taki mobasek do 9800x3d bedzie git? pamiec zostaje z mojej obecnej plyty:

https://www.scan.co.uk/products/asrock-x870e-nova-wifi-amd-x870e-am5-ddr5-pcie-50-5x-m2-usb-40-5g-wifi-7-amd-expo-atx

Czy lepiej w cos innego isc?

15 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

@UP Kupowałem 7800x3d głównie pod multi, w tym WoW, który ostro ciśnie pojedynczy wątek. Niebo a ziemia jeśli chodzi o porównanie z poprzednim CPU (miałem lapka z 5800h), głównie ze wzlęgdu na cache. Mimo wszystko nawet 7800x3d nie daje czasem rady i w np. walkach 40vs40 potrafi stracić płynność (40-50fps spadki), ale to kwestia niestety archaicznego już silnika gry.

W wowie zaden procek nie daje rady, pamietaj, ze silnik jest zrobiony na bazie enginu z W3 :E 

• Like 1
  • Upvote 1

9 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@SebastianFM Będzie Pan zadowolony :)

Dobra, dodana Forza i Valhall do testu wbudowanego. Cyberek w 1080 z Ultra i Min.

Jak nic się nie wysra to jutro wrzucę wersje z wynikami drugiego procka ;)

obraz_2024-11-07_233744577.thumb.png.31bab402400f6f203be5e4681f3ccfcd.png

A co masz za karte? Bo tak na pierwszy rzut oka, wbudowany benchmark 1080P low CP2077 tylko 175 fps? Co prawda na 1080p nie robiłem, ale robiłem na 720p, co ma te same proporcje, raz ultra raz low, i na LOW jest chyba 325fps sredni i max 390, a na ultra 271fps max 340, min 184.. Ten FPS 179 moze byc tak niski przez to ze GPU bottlenekuje.