razeks 15 Opublikowano Sobota o 10:32 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:32 4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Dopiero taki 5090 który moze byc okolo 4krotnie szybszy od 4070Ti Co będzie? 4x szybszy od 4070Ti to może będzie 6090. https://www.techpowerup.com/review/xfx-radeon-rx-7900-xtx-magnetic-air/30.html 4090 jest szybszy od 4070Ti o jakieś 65% w 4k. To 5090 musiałby być szybszy od 4090 o 150%. Zapomnij bo nawet połowy tej wartości nie będzie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachy 59 Opublikowano Sobota o 10:36 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:36 Jak 4070ti bedzie mial 1/3 wydajności 5090 to bedzie dobrze dla tej drugiej :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 41 Opublikowano Sobota o 10:37 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:37 2 minuty temu, razeks napisał(a): Co będzie? 4x szybszy od 4070Ti to może będzie 6090. https://www.techpowerup.com/review/xfx-radeon-rx-7900-xtx-magnetic-air/30.html 4090 jest szybszy od 4070Ti o jakieś 65% w 4k. To 5090 musiałby być szybszy od 4090 o 150%. Zapomnij bo nawet połowy tej wartości nie będzie 4090 jest szybszy od 45 do 110%, w zależnosci od tytułu ustawien, obciazenia pamieci itp. Róznice sa dosc znaczne . Jeżeli weźmiesz dodatkowo wysoka rozdzielczosc np 5120x2160 co jest 33% wieksza rozdzialka od 4k, FPS bedzie moze nawet wiecej jak 4x wyzszy jeśli 5090 bedzie tak dobry jak zapowiada to nv, 32Gbvram gddr7 w wysokich rozdzielczosciach bedzie bardzo przydatne 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachy 59 Opublikowano Sobota o 10:39 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:39 Zakladasz maksymalna roznice wydajnosci. Usrednij to i bedziesz mial 5090 = 3* 4070ti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 41 Opublikowano Sobota o 10:39 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:39 2 minuty temu, Zachy napisał(a): Jak 4070ti bedzie mial 1/3 wydajności 5090 to bedzie dobrze dla tej drugiej :p Ale zapominasz ze w rozdzielczosciach 4k+ 4070Ti ma 15-30FPs bez upscalingu, dopiero upscalowanie i FG daje grywalne np 75FPs. Coz zobaczymy jak wyjdzie Teraz, Zachy napisał(a): Zakladasz maksymalna roznice wydajnosci. Usrednij to i bedziesz mial 5090 = 3* 4070ti No moze w FULL HD zgodze sie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO 189 Opublikowano Sobota o 10:40 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:40 Panowie, mam problem i nawet nie wiem gdzie go umieścić. Więc napisze tu bo sporo osób wchodzi. Mój komp wydaje z siebie dziwne dźwięki od dłuższego czasu. Coś jak pstryknięcie, czasem jak przelewana woda, a czasem jak rozsypywane ziarenka piasku na stole. Nie mam pojęcia skąd to dochodzi. Robi to co jakiś czas, głównie w grach. Myślałem, że to może AIO gdzieś się zapowietrzyło, ale wczoraj go rozkładałem i poruszałem pompą i wężami dość mocno. Jak jestem na pulpicie to jest to mega rzadko. Ale jak gram w EA FC to dość często wyda jeden z trzech wymienionych odgłosów... Jakieś pomysły z doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 117 Opublikowano Sobota o 10:44 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:44 @PiPoLiNiOraczej aio po prostu jak montowałes nowego cepa to tam się powietrze w różnych miejscach pozbierało np w pompce/przewodach 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachy 59 Opublikowano Sobota o 10:44 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:44 Musisz zlokalizowac zrodlo dźwięku Ale nigdy w zyciu, jak mam pc, Takiego czegos nie slyszalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_s 158 Opublikowano Sobota o 10:45 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:45 Nie wiem jak oceniacie poziom HU, ale ilość gier imponująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO 189 Opublikowano Sobota o 10:45 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:45 @wrobel_krk To już było wcześniej. I właśnie liczyłem że jak będę zmieniać procka to poruszam aio i minie. No ale niestety, dlatego napisałem post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_s 158 Opublikowano Sobota o 10:47 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:47 5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Mój komp wydaje z siebie dziwne dźwięki od dłuższego czasu. Coś jak pstryknięcie, czasem jak przelewana woda, a czasem jak rozsypywane ziarenka piasku AiO od BQ miało znany problem z zapowietrzaniem pompki, sam musiałem dolać płynu bo jak bąbel się tam dostawał to pompa dęba prawie stawała. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 117 Opublikowano Sobota o 10:47 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:47 Ale co może bulgotać i się przelewać ja na pewno miałem tak ze 2 dni z alf 360 Musiałbyś pewnie obracać buda lewo prawo itd góra dół na włączonym żeby te bąbelki powietrza się zebrały w chłodnicy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 41 Opublikowano Sobota o 10:48 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:48 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Panowie, mam problem i nawet nie wiem gdzie go umieścić. Więc napisze tu bo sporo osób wchodzi. Mój komp wydaje z siebie dziwne dźwięki od dłuższego czasu. Coś jak pstryknięcie, czasem jak przelewana woda, a czasem jak rozsypywane ziarenka piasku na stole. Nie mam pojęcia skąd to dochodzi. Robi to co jakiś czas, głównie w grach. Myślałem, że to może AIO gdzieś się zapowietrzyło, ale wczoraj go rozkładałem i poruszałem pompą i wężami dość mocno. Jak jestem na pulpicie to jest to mega rzadko. Ale jak gram w EA FC to dość często wyda jeden z trzech wymienionych odgłosów... Jakieś pomysły z doświadczenia? Zasilacz suaby, plyta glowna wahanie napiec na SoC, jak masz pompke WC to tez cos tam mogles ruszyc, twardy dysk HDD, złe badz za duze napiecia gdzies w biosie zapodałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoviAMG 11 Opublikowano Sobota o 10:53 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:53 Oled fajna sprawa, cisnę na tv 48" prawie 2l i to w 99% multiplayer. Boli jedynie 120hz a nie 160/180. Ale nie można mieć wszystkiego. Jakby były teraz tv 160hz lub 180, w rozmiarze 42" to bym taki wziął. Na początku było dziwnie grając w szybkie gry multi na takim wymiarze, przeskok z 27", więc różnica spora. Ale szybko się przyzwyczailem. I tak chcę wziąć jakiś monitor 24" 280hz/360hz typowo do nabijania statystyk. Nikt nie powie że do multi 24" 200hz + to najlepsze wyjście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galakty 107 Opublikowano Sobota o 11:01 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:01 @Kadajo W 1080 taka różnica, a w 4K to wgl pewnie nic nie będzie... Oczywiście testują podstawkę, na modach sytuacja może być zupełnie inna, trzeba by poczekać na kogoś znającego temat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
some1 28 Opublikowano Sobota o 11:07 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:07 Tu masz test MSFS w 4k, +20% do 7800X3D, +30% do najszybszego Intela, +50% do 285k https://www.eurogamer.net/digitalfoundry-2024-amd-ryzen-7-9800x3d-review?page=3 Ale MSFS2024 może już się zachowywać inaczej, u mnie techdemo dużo bardziej cisnęło GPU w 4K, a przecież jeszcze RT można będzie włączyć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel87 56 Opublikowano Sobota o 11:11 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:11 (edytowane) Myślicie, że względem 5080x + 4090 w 4k po przejściu na 9800X3D + 4090 w 4k różnica będzie na poziomie 30% chociaż w grach? Edytowane Sobota o 11:13 przez Pavel87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff 1 Opublikowano Sobota o 11:12 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:12 @PiPoLiNiO a nie będzie to start wentylatorów na karcie graficznej? mój gigabite ma tak że jak startuje to taki odgłos "kulek o blat" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO 189 Opublikowano Sobota o 11:14 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:14 @Tasslehoff Nie nie. On to robi normalnie jak wentyle chodzą. Odpaliłem cinebench na 30 min, pompka na max i ruszałem całym kompem w każdą stronę. Zobaczymy czy coś da. Bo karta graficzna chyba nie ma możliwości cykać w żaden sposób co jakiś czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadajo 186 Opublikowano Sobota o 11:15 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:15 Może to cewki na płycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO 189 Opublikowano Sobota o 11:17 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:17 Nie nie. Akurat cewki to ja znam doskonale 😔 to są takie pojedyncze odgłosy co jakiś czas. Czasami żarówka ledowa wyda podobny dźwięk z sufitu :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galakty 107 Opublikowano Sobota o 11:18 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:18 9 minut temu, some1 napisał(a): Tu masz test MSFS w 4k, +20% do 7800X3D, +30% do najszybszego Intela, +50% do 285k To z tego testu wynika że 7800X3D nie ma u mnie sensu w 1440p, jedynie 9800X3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadajo 186 Opublikowano Sobota o 11:20 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:20 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Nie nie. Akurat cewki to ja znam doskonale 😔 to są takie pojedyncze odgłosy co jakiś czas. Czasami żarówka ledowa wyda podobny dźwięk z sufitu :p Może nowy Ryzen się powoli degraduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO 189 Opublikowano Sobota o 11:22 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:22 To było już wcześniej. Tylko myślałem, że to aio i czekałem aż będę coś zmieniać. No ale po zmianie wczoraj to samo. No ale może teraz ruszanie na działającej na max pompie coś da. Okaże się później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec 13 Opublikowano Sobota o 11:22 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:22 4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Nie nie. Akurat cewki to ja znam doskonale 😔 to są takie pojedyncze odgłosy co jakiś czas. Czasami żarówka ledowa wyda podobny dźwięk z sufitu :p Nie kapie ci z bloku aio na backplate GPU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi