Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Dopiero taki 5090 który moze byc okolo 4krotnie szybszy od 4070Ti

Co będzie? 4x szybszy od 4070Ti to może będzie 6090. 

https://www.techpowerup.com/review/xfx-radeon-rx-7900-xtx-magnetic-air/30.html

4090 jest szybszy od 4070Ti o jakieś 65% w 4k. To 5090 musiałby być szybszy od 4090 o 150%. Zapomnij bo nawet połowy tej wartości nie będzie 

• Upvote 2

2 minuty temu, razeks napisał(a):

Co będzie? 4x szybszy od 4070Ti to może będzie 6090. 

https://www.techpowerup.com/review/xfx-radeon-rx-7900-xtx-magnetic-air/30.html

4090 jest szybszy od 4070Ti o jakieś 65% w 4k. To 5090 musiałby być szybszy od 4090 o 150%. Zapomnij bo nawet połowy tej wartości nie będzie 

4090 jest szybszy od 45 do 110%, w zależnosci od tytułu ustawien, obciazenia pamieci itp. Róznice sa dosc znaczne . Jeżeli weźmiesz dodatkowo wysoka rozdzielczosc np 5120x2160 co jest 33% wieksza rozdzialka od 4k, FPS bedzie moze nawet wiecej jak 4x wyzszy jeśli 5090 bedzie tak dobry jak zapowiada to nv, 32Gbvram gddr7 w wysokich rozdzielczosciach bedzie bardzo przydatne

• Haha 2

2 minuty temu, Zachy napisał(a):

Jak 4070ti bedzie mial 1/3 wydajności 5090 to bedzie dobrze dla tej drugiej :p

Ale zapominasz ze w rozdzielczosciach 4k+ 4070Ti ma 15-30FPs bez upscalingu, dopiero upscalowanie i FG daje grywalne np 75FPs. Coz zobaczymy jak wyjdzie ;)

Teraz, Zachy napisał(a):

Zakladasz maksymalna roznice wydajnosci.

Usrednij to i bedziesz mial

5090 = 3* 4070ti

No moze w FULL HD zgodze sie :)

• Haha 2

Panowie, mam problem i nawet nie wiem gdzie go umieścić. Więc napisze tu bo sporo osób wchodzi.

Mój komp wydaje z siebie dziwne dźwięki od dłuższego czasu. Coś jak pstryknięcie, czasem jak przelewana woda, a czasem jak rozsypywane ziarenka piasku na stole. Nie mam pojęcia skąd to dochodzi. Robi to co jakiś czas, głównie w grach. Myślałem, że to może AIO gdzieś się zapowietrzyło, ale wczoraj go rozkładałem i poruszałem pompą i wężami dość mocno.

Jak jestem na pulpicie to jest to mega rzadko. Ale jak gram w EA FC to dość często wyda jeden z trzech wymienionych odgłosów... Jakieś pomysły z doświadczenia?

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mój komp wydaje z siebie dziwne dźwięki od dłuższego czasu. Coś jak pstryknięcie, czasem jak przelewana woda, a czasem jak rozsypywane ziarenka piasku

AiO od BQ miało znany problem z zapowietrzaniem pompki, sam musiałem dolać płynu bo jak bąbel się tam dostawał to pompa dęba prawie stawała.

• Upvote 1

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Panowie, mam problem i nawet nie wiem gdzie go umieścić. Więc napisze tu bo sporo osób wchodzi.

Mój komp wydaje z siebie dziwne dźwięki od dłuższego czasu. Coś jak pstryknięcie, czasem jak przelewana woda, a czasem jak rozsypywane ziarenka piasku na stole. Nie mam pojęcia skąd to dochodzi. Robi to co jakiś czas, głównie w grach. Myślałem, że to może AIO gdzieś się zapowietrzyło, ale wczoraj go rozkładałem i poruszałem pompą i wężami dość mocno.

Jak jestem na pulpicie to jest to mega rzadko. Ale jak gram w EA FC to dość często wyda jeden z trzech wymienionych odgłosów... Jakieś pomysły z doświadczenia?

Zasilacz suaby, plyta glowna wahanie napiec na SoC, jak masz pompke WC to tez cos tam mogles ruszyc, twardy dysk HDD, złe badz za duze napiecia gdzies w biosie zapodałeś

Oled fajna sprawa, cisnę na tv 48" prawie 2l i to w 99% multiplayer. Boli jedynie 120hz a nie 160/180. Ale nie można mieć wszystkiego. Jakby były teraz tv 160hz lub 180, w rozmiarze 42" to bym taki wziął. Na początku było dziwnie grając w szybkie gry multi na takim wymiarze, przeskok z 27", więc różnica spora. Ale szybko się przyzwyczailem. 

I tak chcę wziąć jakiś monitor 24" 280hz/360hz typowo do nabijania statystyk. Nikt nie powie że do multi 24" 200hz + to najlepsze wyjście 

Tu masz test MSFS w 4k, +20% do 7800X3D, +30% do najszybszego Intela, +50% do 285k :Ehttps://www.eurogamer.net/digitalfoundry-2024-amd-ryzen-7-9800x3d-review?page=3

Ale MSFS2024 może już się zachowywać inaczej, u mnie techdemo dużo bardziej cisnęło GPU w 4K, a przecież jeszcze RT można będzie włączyć. 

• Upvote 1