Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, boban666 napisał(a):

Może ktoś szuka gamingowej petardy 😆. Cena 3599 

Screenshot_20241119-132624.png

Nie no jajca. Dobrze, ze nie napisal ze aukcja grzecznosciowa i tak naprawde nie chce sprzedawac tylko wystawil bo moze ktos potrzebuje.

Tymczasem w microcenter 699$ czyli 2865zl. Mamy 9800x3d mobo i ram. https://www.microcenter.com/product/5006963/amd-ryzen-7-9800x3d,-asus-b650-e-tuf-gaming-wifi-am5,-gskill-flare-x5-series-32gb-ddr5-6000-kit,-computer-build-bundle 
a za 50$ wiecej czyli za 3100zl jest X670 https://www.microcenter.com/product/5006964/amd-ryzen-7-9800x3d,-msi-x670e-mag-tomahawk-wifi-am5,-gskill-flare-x5-series-32gb-ddr5-5200-kit,-computer-build-bundle

Także lepiej po prostu poczekac, na wieksze dostawy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Jak ktoś ma płytę ASUSA to właśnie wyszły nowe bety do B650 / X670 /X870

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-resource/td-p/901576/page/300

1. Update AGESA to ComboAM5 1202b
2. Improve system performance

A Gigabyte chyba kompletnie olał swoje starsze płyty pod X670, bo od października leży stara BETA :kwasny:. Dobrze, że chociaż z AGESA 1.2.0.2a 

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie no jajca. Dobrze, ze nie napisal ze aukcja grzecznosciowa i tak naprawde nie chce sprzedawac tylko wystawil bo moze ktos potrzebuje.

Tymczasem w microcenter 699$ czyli 2865zl. Mamy 9800x3d mobo i ram. https://www.microcenter.com/product/5006963/amd-ryzen-7-9800x3d,-asus-b650-e-tuf-gaming-wifi-am5,-gskill-flare-x5-series-32gb-ddr5-6000-kit,-computer-build-bundle 
a za 50$ wiecej czyli za 3100zl jest X670 https://www.microcenter.com/product/5006964/amd-ryzen-7-9800x3d,-msi-x670e-mag-tomahawk-wifi-am5,-gskill-flare-x5-series-32gb-ddr5-5200-kit,-computer-build-bundle

Także lepiej po prostu poczekac, na wieksze dostawy

Kto robi tam zakupy ? chyba tylko osoby mieszkające za granicą.

Opublikowano
25 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Dokladnie, ceny gier też to lekko mówiąc jest przesada. Tym bardziej, że gry są na konto, a nie na wlasnosc. 

Dlatego też niedawno przeniosłem się ze steam'em do Norwegii. Chyba nie będziesz zdziwiony jeżeli powiem Ci że jest taniej? :Up_to_s: Ceny idą w Polsce masakrycznie.

• Like 2
Opublikowano
37 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Dlatego też niedawno przeniosłem się ze steam'em do Norwegii. Chyba nie będziesz zdziwiony jeżeli powiem Ci że jest taniej? :Up_to_s: Ceny idą w Polsce masakrycznie.

W ogole. WIem, że tam maja tańszy sklep... zdziwiłbys sie, że wiele lat temu było to samo. Skandynawia miala niższe ceny. I to o wiele sporo gier bylo nawet 2x tanszych i to lata temu. Z drugiej strony elektronike maja drogo.

Do fenomentów należały Turcja, Argentyna i Rosja. Z tym, że teraz maja wyższe ceny niz kiedys, ale i tak znaczaco nizsze. Innymi slowy skoro sprzedawali to np nawet od 10-20x taniej w Turcji to oznacza, że te produkty nie sa tyle warte. Po prostu wyciskaja tyle ile sie da z rynku.

Opublikowano

@maxmaster027 nie jestem na 100% pewien jak w innych krajach skandynawskich ale jeśli chodzi o Norwegię to nie masz racji. Ceny sprzętu są takie jak w PL, czasami w zależności od produktu troszkę (pojedynczy %) tańsze a czasami droższe. Natomiast są zdecydowanie lepsze obniżki, wyprzedaże, promocje czy programy partnerskie. Dla przykładu, w lipcu brałem LG C3 42". Były promocje od LG akurat i dodatkowe 20% rabatu w programie lojalnościowym banku w którym mam kartę. Więc razem TV wychodził około 2700 PLN. Mówię oczywiście o jednym z wiodących sklepów gdzie masz pełną gwarancję i 60 dni otwartego zakupu czyli możliwości na zwrot. 

Opublikowano
10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@maxmaster027 nie jestem na 100% pewien jak w innych krajach skandynawskich ale jeśli chodzi o Norwegię to nie masz racji. Ceny sprzętu są takie jak w PL, czasami w zależności od produktu troszkę (pojedynczy %) tańsze a czasami droższe. Natomiast są zdecydowanie lepsze obniżki, wyprzedaże, promocje czy programy partnerskie. Dla przykładu, w lipcu brałem LG C3 42". Były promocje od LG akurat i dodatkowe 20% rabatu w programie lojalnościowym banku w którym mam kartę. Więc razem TV wychodził około 2700 PLN. Mówię oczywiście o jednym z wiodących sklepów gdzie masz pełną gwarancję i 60 dni otwartego zakupu czyli możliwości na zwrot. 

Komplett.no chyba najjpopularniejszy sklep online tam nie? Tak mi sie wydaje. To jest to zależne od kursu waluty. Jak maja mocniejsza walute wzgledem dolara to wychodzi tanio, jak slabsza to drożej. A te wahania sa rozne, w sumie w PL jest podobnie z tym, że tutaj przy niskim $ to trzeba czekac z miesiac na obnizki :lol2:. Pewnie jest tak jak mowisz. No ale software maja taniej. Było cos nawet chyba kiedys z forza? Że ktos tam ze Szwedzkiego oddzialu Microsoft dał jakas mega niska cene na ich produkt i wszyscy to wykpuowali nawet ludzie z zagranicy. Ponoc to cofneli ale to takie oficjalne info, a prawda taka ze pewnie machneli reka.

Opublikowano (edytowane)

Tak, komplett prawdopodobnie wciąż najpopularniejszy. Z cenami tak jak piszesz jednak te promki/programy/cashbacki robią fajną robotę. Tak, była akcja faktycznie, podobno błąd cenowy ;) Ja jakoś z rok temu trafiłem na Proshopie dwie lampy Philips Hue Signe stołowe te niższe za niecałe 100 PLN w przeliczeniu. Nowe kosztowały ok 1500PLN. Oczywiście przysłali, bardzo fajny zakup :D Żeby za bardzo nie spamować to na samym komplett Ryzena 9800X3D kupiło na ten moment 590 osób
😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
7 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

8 jajec za 3 tysiące złotych. Okazja roku :lol2:

Choć z drugiej strony cztery lata temu kupowali 6 rdzeni za 1500 zł w postaci Ryzena 5600X.

Byłem tam. Mając R5 2600 chciałem zrobić upgrade ale cena za 5600X była przegięta. 5800X minimum 2k+.
Trafiła się okazja na 5800X za 1679zł to finalnie łyknąłem. Potem przyszło sprzedać procka za 600zł. Z jednej strony za niewielką dopłatą miałem 7500F, z drugiej ponad 1k stracone.
Teraz jestem mądrzejszy, skoro 7500F spokojnie wykarmia 4070S w 1440p nie widzę potrzeby zmiany. Jak ktoś ma 4080S, 4090, 7900XTX to rozumiem.