Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To też ciekawa kwestia czy po umieszczeniu procka na tej płycie nie lepiej jakby jeszcze raz go otworzyć i wyjąć by zobaczyć czy na pewno wszystko dobrze usiadło i nie powyginało plastików? Chyba lepiej mieć pewność niż trzymać kciuki, że po kliknięciu power-up mobo + cpu za 3,5k pójdą z dymem :E

Edytowane przez muszka
Opublikowano

Ja juz prawie skończyłem budować, zostało mi założyć chłodnice na... Cpu... Patrzyłem w socket i nic nie widziałem złego. Jak położyłem ryzena sprawdziłem czy się nie buja i płasko, ładnie wszedł. Przy zamykaniu nic nie było słychać ani jakieś specjalnej siły nie musiałem użyć, wieczko wystrzeliło to plastikowe.... 

Ale strach to odpalić teraz... Myślicie, że powinienem wyjąć procesor, sprawdzić jeszcze raz socket lupa, obejrzeć procesor? Czy mogę wtedy coś zepsuć? 

:placz:

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam zasadę, że zawsze kładę procka, palcem jeszcze go ruszę czy właśnie siadł dobrze między tymi plastikami i dopiero zamykam zapinkę. W takiej jak tu sytuacji od razu bym wyłapał, że nie siadł dobrze.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, 5hogun napisał(a):

Dwa przypadki. Oba z płyty MSI X870 Tomahawk. Może akurat się trafiła taka partia gdzie te gniazda były źle "odlane" i procek nie mógł prawidłowo siąść w nich. Wydaje się, że powinno się to wyczuć ale cięzko powiedzieć jak to na żywo wyglądało.

przecież powinne przejść kontrole jakości ..... ja pier.... ale partactwo 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Panowie oto mój tomahawk I Ryzen... 

Czy ta przerwa po lewej to normalne?? 

3bKgQDp.jpeg

Jak masz naturę pedanta to procek w sockecie ma minimalny luz, którym możesz zlikwidować tą "przerwę".:faja:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Znajomy z gierki mi wysłał na discordzie info o tym sockecie i tak sobie myślę ciekawe czy już tutaj jest sraczka, może jednak nie widzieli :E wchodzę i widzę to zdjęcie w dodatku od fanboya intela no i zaczęło się "gorący temat" :hihot: A mówili brać b650 za 600zl nie być beta testerami x870 :faja:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Gret napisał(a):

Kłaść czy nie kłaść? :E

ale wydaje się wszystko w normie:

20241114_201254.jpg

o ja... jaki krzywy :P porównaj tamte 2 socety i wyciągni wnioski, kładź 

a teraz chwila ..... 

ryzykować czy nie ....

a jednak .... 

Edytowane przez Ozzbi
  • Haha 3
Opublikowano
58 minut temu, 5hogun napisał(a):

Dwa przypadki. Oba z płyty MSI X870 Tomahawk.

to dlatego ostatnio ta płyta wszędzie na promocji, oni już coś wiedzieli...

zwrot 

:rotfl:

to jest plastik, jak ktoś krzywe u siebie zauwazy to poprawić nożykiem do tapet i będzie

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

przedewszystkim ten proc nie miał prawa wejsc w socet ..... jak on był odlany - tu powinno dać do myślenia ... jak by gniazdo było wymieniane ... na pierwszy rzut oka widać ze coś nie tak i każdy normalny użytkownik zwrócił by na to uwagę  .... 

Za chwilę będą pytania czy ten proc nie jest Fake :)

image.png.1ca5b74d470230bfc9a5493f77b5cd83.png

Edytowane przez Ozzbi