Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, NoviAMG napisał(a):

hdv nie mają curve optimizera w biosie

@Lameismyname  co Ty na to ?

wg rededita i patrząc na opisy biosów

Cytat

board and advanced PBO/CO features were added with BIOS 1.19.AS07. Per core offsets are possible.

Opublikowano

Na  b650m-h/m.2+ mogę tylko włączyć pbo i nic więcej nie ma, szybka szukajka na necie i w hdv niby jest tak samo...

Chociaż, to miały być bardzo podobne płyty, różniące się detalami, a wychodzi na to, że są trochę inne... Jednak za 300zł płyta z full gwarancją pod am5 nie jest zła. Sekcja podczas grania na 9800x3d ma po 50-60*. W r23 z skręconymi wentylatorami po 20min jakieś 80-85*. 

Opublikowano
41 minut temu, miro napisał(a):

@Lameismyname  co Ty na to ?

HDV na fabrycznym biosie miała u mnie PBO/CO, profile ASRocka z CO oraz możliwość ręcznego ustawienia all core/per core.
Na wszystkich innych biosach po drodze też to było. Z jakim biosem trafiłem płytę nie wiem, ale kupiłem ją gdzieś w okolicy maja tamtego roku.
Na chłopski rozum nikt nie kupi teraz w sklepie tej płyty ze starszym biosem jak ja wtedy więc też powinien mieć CO z wejścia.

Co do b650m-h/m.2+ się nie wypowiem bo nie wiem. Ogólnie nie rozumiem czym się kierują osoby ją kupujące, gdzie za 50zł więcej jest HDV.

Opublikowano
26 minut temu, NoviAMG napisał(a):

to miały być bardzo podobne płyty,

chyba nie

bo hdv m2 to wszędzie kult, pro rs że to samo

a ta h/m to total budget

hdv ma 3 fazy więcej, lepsze chłodzenie, ale jeden slot m2 mniej

Opublikowano
Godzinę temu, Mizu napisał(a):

Asrock spoczął na laurach przy najlepszym starcie AM5 ze wszystkich, teraz jak reszta nadgoniła to Asrock jako ostatni wrzuca nowe biosy

Przeciez to nieprawda bo nawet asus nie wrzucil do wszystkich plyt tylko wybranych nowe biosy a reszta plyt czeka w kolejce, to samo ini producenci wiec jeden czort. Tak wam sie spieszy do nowych bios ktore nic nie wnosza??

Opublikowano

@miro Wedle hardware unboxed i ich źródeł HDV M.2 przynajmniej była płytą, której produkcja znacznie przewyższała produkcję innych modeli. Chyba stali się ofiarą własnego sukcesu, klęska urodzaju wręcz.
b650m-h/m.2+ wyszła jako budżetowiec (niewiele tańszy) ale mocno okrojony, pewnie chcieli zmaksymalizować zyski bo dużo ludzi myliło tą płytę z HDV.

A co do prędkości bootowania, od początku co mam HDV jest zacnie. Chyba przez przypadek ominąłem słynne długie bootowanie w którym dogorywa konkurencja.

Opublikowano

Cóż, wtedy hdv nie było, a z tego co czytałem na reddicie miały się różnić tylko sekcja, lanem i czymś jeszcze mało ważnym. A widać że to dwie inne pary kaloszy... No cóż, 300zl dane, więc nic innego by za tyle nie kupił. A ciągnie dobrze 9800x3d, sekcja się nie gotuje. Zapytam się kolegi czy zmieniamy ją, czy jednak zostanie pod 7800x3d/9800x3d (za jakieś 2m będę mu składał pc na niej). Ale co dziwne, na starym biosie ta płyta miała co z 7800x3d... Testowałem ją po zakupie i nie rzuciło mi się to jakoś w oczy, a na pewno by raziło od razu. 

Opublikowano
4 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Jakby ktoś chciał budżetową płytę to asrock b650m-h/m.2+ i hdv nie mają curve optimizera w biosie :). Taki trochę strzał w kolano, do tego b650m-h/m.2+ z ramem dualrank sobie nie radzi. Nie wiem czy to kwestia biosu, czy po prostu ten typ tak ma, mimo 2dimm. 

Buuuu, no ale skądś się te niskie ceny biorą ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez to nieprawda bo nawet asus nie wrzucil do wszystkich plyt tylko wybranych nowe biosy a reszta plyt czeka w kolejce, to samo ini producenci wiec jeden czort. Tak wam sie spieszy do nowych bios ktore nic nie wnosza??

Asus wczoraj wrzucil, po przerwie, biosy 1001 dla x870e, x670e tez dostaly krotko pozniej

Wprowadzaja agesa 1203

Opublikowano

Jasne rozumiem ale tak jak wspomniałem świat nie kończy się na tych dwóch chipsetach a pozostałe jeszcze czekają więc kolegi obawa o asrocka jest nad wyrost, każdy chipset dostanie nowy BIOS prędzej czy później . 

Opublikowano (edytowane)

AMD chipset driver 7.01.08.129

*Improves performance for 2CCD Raphael and Granite Ridge CPUs

https://drive.google.com/file/d/1XWiJpfZZEuGkWW0rRx6zRFuIrxTflmzF/view?usp=sharing

dostępne także beta biosy dla ASUSA B650/B850

1. Update AGESA to ComboAM5 1203
2. Improve system performance

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-x870-resource-thread/td-p/901576/page/338

Edytowane przez bourne2008
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, skalak23 napisał(a):

Actually Hardcore Overclocking Explaining ALL the AMD Ryzen AM5 DDR5 timings

https://www.youtube.com/watch?v=sDxkous2Ua4

Fajnie wytłumaczył, że dla każdego banku jest tylko 400mhz (400Mt/s) przy np 6400Mhz. Przez co operacje są wykonywane najczesciej wykorzystujac cała kosc pamieci tak, żeby było szybciej. Jednak nie zawsze tak sie da. I np jak ktos ma 8400Mhz to wtedy 1 bank będzie miał 525Mhz i tutaj wlasnie może to miec jakis wpływ na FPS.

Opublikowano
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A mogłeś kupić Intel i być jedynym na forum. Tak to jesteś jedynie kolejną marionetką w rękach AMD... 

Serio nikt jeszcze nie kupił nowego intela z forum? :boink:
Przecież mamy część hejterów AMD, ale oni pewnie jeszcze siedzą na 12gen Intela bo ta jeszcze jako-tako działała i nie miała ukrytych wad ;D

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A mogłeś kupić Intel i być jedynym na forum. Tak to jesteś jedynie kolejną marionetką w rękach AMD... 

Tak i bimbamy na jednym sznurku. :smiech:

Mnie tam jakoś wychodzi, że co wymiana zestawu, to zmieniam stronę. A akurat tym razem, tym bardziej szedłem w rysie. ;)

Opublikowano (edytowane)

Takie moje dzisiejsze odkrycie po instalacji beta biosu i tych nowych sterów od AMD. Wraz z tą nową AGESą 1.2.0.3 AMD przemyciło nowy sterownik do systemu który optymalizuje procki z dwoma CCD-kami pod niektóre gry. Z pliczków udało się wydłubać że na razie są to: 

Deus Ex Mankind Divided
Dying Light 2
FarCry 6
Metro Exodus
Total War Three Kingdoms
Total War Warhammer 3
Wolfenstein Youngblood

image.png.911ee58c8c4fbc59b83314c6aeea7b8c.png

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@lukadd efekt jest, ale wygląda to tragicznie i druciarsko... 

Mi się podoba :E Fotkę jeszcze robiłem podczas testów, teraz przestawiłem wentyla bardziej równolegle do mobo :E

A w realu to go nawet nie widać z punktu mojego siedzenia bo GPU zakrywa, do tego szkło przyciemnione w budzie robi inny efekt jakby spojrzeć z widocznego kąta :E 

Najważniejsze, że tempy ~20 mniej :E

13 minut temu, bourne2008 napisał(a):

To jest problem dzisiejszych płyt. Cały radiator zasłonięty przez GPU, które jeszcze swoje dokłada do temperatury chipsetu.

Właśnie to jest ten myk, a tam pod spodem jeszcze kapkę dalej siedzi nvme i jeszcze jest miejsce na drugi.

Edytowane przez lukadd