Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od tygodnia mam 9950X3D i jestem oczarowany. :D Po przesiadce z 5950X FPSy w CPU-żernym MMO (Black Desert Online) skoczyły z 75 na 170. Aż GPU się wzięła do roboty i teraz zamiast brać 250W, ciągnie 420W. W końcu można wykręcić dobre odświeżanie w 5K2K na max detalach. Pora nowy monitor.

Mój CPU zostawiłem na +200MHz w PBO i -45 All cores w Curve Oprimizer. Noctua NH-D15S trzyma go na 78-80°C przy wentylatorach na 45% w Fractal Design Define 7 z pełnym TOPem. Perforowanego nie założę, bo słychać wtedy piszczące cewki z GPU. RTX4090 podobne temperatury i 1600 obrotów na wentylach. Suma summarum, nie jest głośno, ale na szum wentylatorów słychać. To już chyba ostatni komp bez wody. :( 

Opublikowano
20 minut temu, Karister napisał(a):

Mój CPU zostawiłem na +200MHz w PBO i -45 All cores w Curve Oprimizer. Noctua NH-D15S trzyma go na 78-80°C przy wentylatorach na 45% w Fractal Design Define 7 z pełnym TOPem

Pokaż wynik w CB R23, masz -45 na CCD1 i CCD2? Nieziemska sztuka.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Karister napisał(a):

No all cores, czyli oba CCD.

Limitujesz go na 200W to i wynik słaby. Przechodzi to jakieś y-cruncher VT3 lub AIDA64, bo powiem szczerze nie spotkałem się w Internecie z taką sztuką.  

Zrzutekranu2025-03-27105927.thumb.png.d836072c88eefdcdee6621e85949d19a.png

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)

Raczej limituje go ustawienie auto na MOBO niż ja. Na Reddicie jest koleś, który ustawił PPT 250W, +200MHz, -40CO. Wyszło mu 47k w Cb R23. Mnie szkoda się zabijać o te kilka % kosztem 1/4 mocy więcej. Pewnie dałoby się wykręcić i więcej punktów, tweakując dalsze timingi RAM, a do tego można mieć pamięci taktowane 8000. Mnie się nigdy nie chciało tego ogarniać. Poza tym testem puszczałem OCCT. Aidy akurat nie mam, a z wynalazkami, które po sekundzie nabijają 100°C na CPU, mam złe doświadczenia. Nie pamiętam już co to było, ale albo Prime95, albo y-cruncher właśnie. Temp mi od razu poszła na 105°C na poprzednim CPU i MOBO awaryjnie wyłączyła system z jakimś dziwacznym errorem na czerwono. Nie będę próbował ponownie. I tak ten komp służy tylko i wyłącznie do grania w jedną grę, więc nie ruszam, póki ta działa ok.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
3 minuty temu, Karister napisał(a):

Na Reddicie jest koleś, który ustawił PPT 250W, +200MHz, -40CO. Wyszło mu 47k w Cb R23.

Tylko, aby mieć 47k w CB R23 to nie trzeba dawać +200 i -40. (wynik na ustawieniach CO - wyżej)

Zrzutekranu2025-03-27160504.thumb.png.992829a555ff08deb01f8a0c3d472491.png

Masz po prostu "stabilność" pod jedną grę. No to wiele wyjaśnia. Dzięki.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Masz po prostu "stabilność" pod jedną grę. No to wiele wyjaśnia. Dzięki.

Nie ma za co. Ja napisałem, że gram w jedną grę, nie że komp działa w tylko jednej grze. To tylko Twoja - niekoniecznie słuszna - nadinterpretacja. Setup przeszedł kilka testów, filmy da się oglądać, muzyka gra, a gry działają normalnie, więc nie czuję potrzeby puszczania wszystkich testów świata, które nie odzwierciedlają codziennego używania kompa, żeby na siłę znaleźć dziurę w całym. Nawet jeśli się wyspie w teście xyz, to co z tego, skoro komp działa mi normalnie 24/7? Przecież nie będę go ustawiał pod teoretyczne warunki pracy, które nigdy nie nastąpią u mnie w praktyce. Gdybym potrzebował 24/7 uruchamiać y-cruncher testy, to wówczas pod to pewnie bym go konfigurował.

1 godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Tylko, aby mieć 47k w CB R23 to nie trzeba dawać +200 i -40. (wynik na ustawieniach CO - wyżej)

Spoko, rozumiem. Preferuję lepszą kulturę pracy niż podnoszenie PPT. Nie widzę sensu w biciu wyniku na ustawieniach, których nie będę na stałe trzymał. Być może kiedyś z ciekawości podbiję PPT, żeby zobaczyć, jak się będzie zachowywać, ale na pewno nie dzisiaj, bo nie chce mi się szukać pozostałych wartości. Jeśli miałbym o coś walczyć, to o wspomniane wcześniej timingi, żeby poprawić sporadyczne spadki FPS.

38 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Niebrzydka, ale to wciąż Asus. Ogarnęli już te swoje EZ release dla GPU? 

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

@Dziarson Możesz robić sobie, co chcesz z Passatem, ale porównanie jest bez sensu, bo moje CO daje lepszą kulturę pracy, więc jak najbardziej ma sens w przeciwieństwie do pustych zaczepek. No chyba że ta wyjęta świeca czyni jakieś cuda, to mnie oświeć. Mi pasuje, że komp jest znowu cichy. Ty bierzesz 300KM z rzężących i wyżyłowanych czterech garów, ja z gracją pracujące osiem i nie obgryzam paznokci, że da się wycisnąć więcej cyferek. Jest 165FPS na ultra w 5k2k, czyli perfecto pod nowy monitor. Jeśli internety muszą płakać, że mogłoby być jeszcze kolejne kilkanaście zgubionych FPS, to droga wolna. Ja nikomu nie bronię tak ustawić swojego 9950X3D, ja robię wedle własnego uznania. Zadziwiające, że najwięcej muszą powiedzieć ci, co ich temat w ogóle nie dotyczy. Przy okazji, co to jest "wyjełem"?

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

58 minut temu, tomcug napisał(a):

@Karister Tak bardzo nie chcą ciągnąć, że zrobiłem 8k na 9900X z bardzo przeciętnym kontrolerem i na X670 od ASRocka, na modułach RAM za 5 stówek :hihot:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/lexar_ares_rgb_6000_mhz_cl_28_test_recenzja_opinia-38819.html

Jakie timingi i napięcia? Też udało mi się na B850M Asrocka osiągnąć 8000MHz, tylko że w Aida gorsza wydajność niż na 6000MHz CL28. Chociaż inna sprawa, nie zacieśniałem na 8000MHz timingów.

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
Cytat

No chyba że ta wyjęta świeca czyni jakieś cuda

Przy okazji, co to jest "wyjełem"?

Ale zrozumiałeś .To jest forum IT nie Języka Polskikego %-)

Cytat

Ty bierzesz 300KM z rzężących i wyżyłowanych czterech garów

Volkswagen Passat R36 4Motion, 3.6 V6, 300 koní ma 6 garów. Co udowadnia że ci sie nie podoba nasza opinia i jesteś niedoinformowany .Ala spoko kazdy robi tak jak lubi .

12 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Zrzutekranu2025-03-30195102.png.a045ae98357ad7b2c1be6d17d47d2500.png

8300 nie 400  ;)

@ju-rek Widziałeś co Dom odwalił na ty ES z apexem 

image.thumb.png.661a7e2207834af01d0dd52f0704f819.png

15 godzin temu, Karister napisał(a):

W sumie bez zdziwienia. Podobnie, ASRocki jako jedyne nie chcą ciągnąć RAMów 8000. Nawet ich topowe modele za ponad 2k PLN. Szczęśliwie w ostatniej chwili zrezygnowałem z Taichi.

https://hwbot.org/benchmarks/memory_frequency/rankings?motherboardId=326167&hardwareType=mb  

Opublikowano

ES da sie czasem kupić , a co do jego binowania 4 procki to nie bardzo binowanie 

Lumii przekopał 1200szt E8400 :D

Najgorsze że oni maja płyty od producenta z pojechanym biosem, a potem retail robi o 20% gorsze wyniki. Wystarczy popatrzeć na SkatterBencher jakie SP ma na prockach.