Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

@DziarsonOn miał profil taki 320w i domyślnie na płytach miał często, i jakoś wtedy brał 370w, tyle bez grzebania żodyn AMD nie weżmie chyba że TR:)
Mój 9950x też by wziął ponad 300w jakby chłodzenie wydoliło, ale to bez limitów na pbo i skalar:
3429357

miałem tego procka i co ciekawe z ta sama grafą w grach brał mniej niz 9900X do tego dochodzi idle Intela VS AMD  intel spokojnie 800Mhz potrafi w przegladarce gdzi Zen ma 4000+

Opublikowano (edytowane)

Instalując niektóre aplikacje, wyskakuje mi error, jeżeli nie mam dla 9800x3d włączonego w biosie turbo x3d mode, który wyłącza połowę wątków. Nie chcę robić tego za pomocą turbo mode, bo on się buguje i po wyłączeniu trybu, Winda nadal nie widzi wszystkich wątków. Musiałbym za każdym razem przywracać ustawienia biosu. 

Odpaliłem instalator, w procesach wyłączyłem dla niego 8 wątków od dołu, to po rozpoczęciu instalacji PC się zawiesił. 

Ktoś ma pomysł jak to ugryźć? Kolega mówił, że jest jakaś aplikacja, którą można wyłączyć wątki, ale Google nic mi nie wypluło. 

Edit: spróbuję tak to ugryźć:

Screenshot_20251025-215622.thumb.png.2f54db3c52f2f2042a8963d2acfdb337.png

Ale jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, poproszę.

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Za pomocą process lasso możesz "na stałe" dla danej aplikacji przypisać liczbę rdzeni czy wątków, ale to dopiero po zainstalowaniu. Ta zmiana w planie zasilania da tyle, że procesor nie będzie działał na 100 procent, ale nadal pozostanie 8 rdzeni i 16 wątków. Robiłeś jakieś UV czy coś? Może nie jest stabilnie, bo szczerze mówiąc jeszcze nie miałem takiej akcji, a aplikacji do simracingu mam sporo.

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Dziarson napisał(a):

Efektywny tak ale nadal masz cieplej i wiecej watt .

Nedługo kupie 14900KS znowu to pokaże o co mi chodzi.

idle na wodzie 26 miałęm tu poniżej 30 nie zejde.

Od dawna już wiadomo, że idle intela lepsze niż u AMD bo u AMD energia idzie na podtrzymanie komunikacji między rdzeniami a iod. 8700G w idle pobiera około 17W mniej niż 7700. 

5 godzin temu, janek25 napisał(a):

Oj Dzoni Dzioni ,ale HU tego nie potwierdza 😆

Swoją droga co 10900k tak slabo

Słabo bo stary proc. i5-10500 robi tyle samo punktów w Cinebench R23 co i3-12100 a to jest 6/12 chyba 4,2 GHz vs 4/8 4,1 GHz. Niezły postęp jak na tylko 2 generacje różnicy. 

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

I warto doplacic do tak chlodnego procka, Zen4 to grzalki i nikomu nie polece ;)  No i dostajesz  w tej ofercie chlodzenie za 1zl, ktore jest warte ponad 150zl, a spisze sie idealnie z tym cpu :D 

I to pisze właściciel Ryzen 7 9800X3D ...

Wersje X się grzały przez wywalone w kosmos TDP. Nawet na Ryzen 5 1600 mam ustawienia dotyczące cTDP.

Ryzen 5 7600 procesor na lata. Następca i5-2400. ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 22.10.2025 o 12:51, jankooo napisał(a):

Niektorzy siedzą na prockach sprzed 5 lat i im wystarcza ale tu chodzi o to, ze dla pewnych rozwiązań będziemy mieli nowy sufit. Ja nie twierdzę, ze ja to kupię ale wszystko co pcha ten wózek do przodu ma moją ciekawość a AMD robi tu dobra robotę 

Najchlodniejsze proce to 7800x3d potem 9800x3d, 7800x3d ma maly W, a 9800x3d ma duzo lepsze odprowadzanie ciepla. Najlepsze procki

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Auberon napisał(a):

I to pisze właściciel Ryzen 7 9800X3D ...

Wersje X się grzały przez wywalone w kosmos TDP

Mialem Zen4 od premiery jako pierwszy tutaj :hihot: i TDP to owszem jedno ale ich budowa to drugie ;D Zen5 jakikolwiek model,a Zen4 to przepasc w odprowadzaniu ciepla i to sa fakty. Tutaj nie ma co dyskutowac i zwalac na TDP.

14 minut temu, Auberon napisał(a):

Ryzen 5 7600 procesor na lata.

Fakt i to nie podlega dyskusji ale ten zen5 i oferta z chlodzeniem za 1zl to fajny kasek po prostu za 750zl ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Na co czekasz :cool:

Wiesz jak bardzo mi się nie chce rozbierać płyty, robić zdjęć, pakować i użerać z kupującymi? :E 

Dodatkowo musiałbym wymienić obudowę bo mam starocia RG1, piekarnik. 

Gram też mało ostatnio, a w to co gram to zupełnie 5800X3D wystarcza do 1440p.

Ale jak widzę te ceny to chyba trzeba będzie w końcu przeskoczyć i przeboleć, potem tylko zmiana CPU...

• Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• W takim razie zostanę przy 9800X3D bo rozumiem, że sprawa ma się tak samo również w przypadku 9950X3D?   Co do pamięci to polecasz jeszcze jakieś alternatywy (lubię mieć z czego wybierać:))?    To samo w przypadku AIO, jeżeli zdecydowałbym sie wymieniać to są jakieś ciekawe propozycje na rynku, jakaś topka?
    • Nie, do przyszłości, która wydaje się być niestety możliwa patrząc dokąd to zmierza.   Przepisy "bo mi się zrobiło smutno, więc to było obrażliwe" są   Jak chcesz poznać moje zdanie, to obejrzyj wypowiedzi Johna Cleese'a, Rickiego Gervaisa czy Rowana Atkinsona. Podpisuję się w 100% pod tym co mówią na temat zakazów obrażania.   Jeśli piszesz prawdę, albo coś nieekstremalnie obraźliwego, to dorośli i zdrowi umysłowo ludzie nie powinni mieć z tym problemu. 
    • Dzięki za darmową psychoanalizę, ale wróćmy może do rzeczywistości i liczb, bo twój chłopski rozum trochę się z nimi mija.   1) Piszesz: „Moja matka pracowała i urodziła trójkę”. Gratuluję mamie, serio. Ale wiesz, że w nauce to się nazywa błąd dowodu anegdotycznego? To tak, jakbyś twierdził, że palenie nie powoduje raka, bo twój dziadek kopcił jak smok i żył 90 lat. Statystyka makroekonomiczna ma w nosie przypadek twojej mamy. Dane OECD są bezlitosne: im wyższa aktywizacja zawodowa kobiet w modelu korporacyjnym, tym niższa dzietność. Wyjątkiem nie jest „twoja mama”, tylko bogate kraje, które wydają miliardy na socjal, żeby ten efekt łagodzić, a i tak ledwo im to wychodzi. W zasadzie wcale nie wychodzi.   2) Twierdzisz, że ludzie nie mają dzieci, bo: „wybierają gierki i seriale”. To jest niesamowite spłycenie tematu i obraza dla milionów ludzi. Badania pokazują tzw. lukę dzietności: ludzie deklarują, że chcą mieć średnio 2-3 dzieci, a mają 1,2. To znaczy, że chcą, ale system (ekonomia, brak mieszkań i przede wszystkim brak partnerów) im na to nie pozwala. Twierdzenie, że ludzie wolą seriale od rodziny, to twoja projekcja – może ty wolisz, ale społeczeństwo jako ogół po prostu zderza się ze ścianą i tyle.   3) Mówisz: „kiedyś kobiety też pracowały, np. na roli”. Znowu pudło. Mylisz pracę integrującą z pracę separującą. Kobieta na roli miała dziecko w chuście albo bawiące się miedzą obok. Praca i dom były jednością. Kobieta w korporacji znika na 9-10 godzin (z dojazdami), oddając dziecko do „przechowalni”. To jest fundamentalna różnica, której udajesz, że nie widzisz. Nowoczesna praca jest strukturalnie wroga macierzyństwu w sposób, w jaki praca na roli nigdy nie była.   4. No i klasyk na koniec: brakuje argumentów, więc wjeżdża ten „zły i samotny incel” (zabrakło tylko „przemocowego” do pełnego bingo). Muszę cię zmartwić. Statystyki z USA i Europy pokazują, że to konserwatywni mężczyźni częściej są w związkach małżeńskich i mają więcej dzieci niż liberalni, „nowocześni” faceci. To właśnie tradycyjne podejście (odpowiedzialność, rola głowy rodziny) jest dla wielu kobiet atrakcyjne w dłuższej perspektywie. Co więcej – skoro ten „patriarchat” jest rzekomo takim piekłem, to dlaczego niemal połowa kobiet głosuje na prawicę? W ostatnich wyborach prezydenckich 45% Polek zagłosowało na kandydata konserwatywnego, odrzucając liberała. Może więc same kobiety wcale nie są tak zachwycone tym „postępowym” systemem, jak próbujesz tutaj wmówić? Twoja teoria o tym, że konserwatyzm to domena odrzuconych samotników, to zwykłe copium. Łatwiej ci uwierzyć, że ktoś jest przegrywem niż zmierzyć się z faktem, że twój „postępowy” świat generuje epidemię depresji i samotności.   Ale podsumowując, możesz sobie zaklinać rzeczywistość, że ludzie są po prostu leniwi i wolą seriale, a biologia nie ma znaczenia. Ale demografia to matematyka, a ona jest prawicowa – nie obchodzą jej twoje uczucia, tylko wynik końcowy. A ten wynik w twoim modelu to jest po prostu wymieranie całego gatunku.   PS: I jeszcze mała lekcja historii, bo dostrzegam braki. Ten „straszny patriarchalny model”, który tak wyśmiewasz, działał sprawnie przez tysiące lat, budując cywilizacje i przetrwał nawet wojny i plagi. Twój wspaniały, „nowoczesny” eksperyment trwa zaledwie ok. 60 lat (od rewolucji seksualnej i wejścia korporacjonizmu) i już po dwóch pokoleniach doprowadził cywilizowany świat na skraj zapaści demograficznej, bankructwa systemów emerytalnych i epidemii depresji. Więc zanim zaczniesz pouczać o tym, co jest „naturalne” i „dobre”, zauważ ironię: model tradycyjny gwarantował przetrwanie. Twój model to cywilizacyjny samobój, który właśnie wali się pod własnym ciężarem. To nie jest „postęp”, to ślepa uliczka ewolucji.   PPS: Zabawne, że musiałem napisać ten wielki elaborat tylko po to, żeby wytłumaczyć coś, co było oczywiste przez millenia: prawica i tradycja to po prostu instrukcja obsługi rzeczywistości, która działa. A co do tych „inceli”, którymi tak gardzisz – zastanów się przez chwilę. W „złym patriarchacie” prawie każdy znajdował żonę i zakładał rodzinę. Więc może ta rzesza samotnych, sfrustrowanych mężczyzn to nie wina „prawaków”, tylko bezpośrednia wypadkowa twojego systemu? To właśnie twój wspaniały, nowoczesny rynek relacji ich wypluł, a nie tradycja.
    • nie ma takiej możliwości niestety ,żeby tam codziennie zaglądać
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...