Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

PiPoLiNiOMasz

2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

PiPoLiNiOMasz whea błędy, bo to nie koniecznie ram. daj CPU na stock poza ramem.

Nie było błędów wtedy. Tu dałem 32K i tak zostawiłem. Nawet nie sprawdzam 65K bo już skończyłem Project Cars więc nie będę miał okazji zrobić 2-3h aby sprawdzić :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No dobra, więc przestańcie robić ludziom wodę z mózgu. Jeden RAM na wodzie, drugi wentyle na ram. A potem przychodzi jeden z drugim na forum, czyta Wasze posty i wbija te 65k które mu będą wywalać, bo ma ram bez chłodzenia jak 99% osób :)

Siedzę na 65k odkąd poszedłem w am5, zero nadmuchu, jedynie te marnej jakości blaszki fabryczne lexara. Nie wywaliło nigdy przez 14 miesięcy :)

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1

9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wiadomo, Intel się nie psuje, 9800X3D nie będzie 20% lepszy i tak dalej. Nie zaczynaj swojego teoretyzownia. 

Musisz jeszcze nad soba popracowac bo jak widac masz duzy problem ze soba, gdyby nawet 100 osob by ci cos napisalo to i tak do ciebie by to nie dotarlo bo nie jest po twojemu, twoje starocie nikogo nie obchodza, a jak ci wywala pod konkretnym programem/gra to zastanow sie lepiej co robisz zle zamiast jak uparty osiol wmawiac komus, ze jest innaczej ;) Przez twoje podejscie nie chce sie z toba wgl dyskutowac ale to juz chyba kady tu zauwazyl. Zamiast troche refleksji i zastanowienia co moze mi nie dzialac skoro inni pisza, ze im dziala to ty jak taka betonowa sciana sie zachowujesz i narzucasz cos innym na sile.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3

1 minutę temu, wrobel_krk napisał(a):

To tu masz dual ranki nie ma co porównywać do 2x16. Więc bez sensu dyskusja

Gosc ma takie pojecie o OC,ze jest zdzwiony, ze ktos ma nadmuch na ram kiedy chlodzenie ramu w jakikolwiek spoosb to podstawa podstaw ;)  Na DDR4 to bez nawiewiu nic sie nie dalo zrobic na bdie, DDR5 to jest piku jesli chodzi o krecenie i temperatury.

17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Krzysiak Dawaj PC3 na testy. Mogę Cię dodać do rodzinki steam żebyś miał grę :)

Chyba, że faktycznie 2x32 nie ogarniają po prostu takiego wysokiego nastawu. 

Bo tu wszyscy piszą o 2x16.

Mam 2x32 i max trefi od maja czyli jak kupiłem pamięci.

Nie grałem za dużo bo tylko w helldivers 2, doom eternal i WH 40k ostatnio ale wtedy jeszcze kopałem qubica, który mocno siedział na pamięci i nie miałem problemów ale dałem nawiew na ram. Pilnowałem, żeby temperatura nie była wyższa niż 55 stopni i też zawsze o tym wspominałem każdemu komu przesyłałem timingi na pclolu. Bez nawiewu y cruncher potrafił pokazać błędu po kilku godzinach.

Teraz pamięć już nie jest tak obciążona i nie mam wentylatora nad ramem ale zmieniłem wszystkie wentylatory na P14 max i mam spory spadek temperatur.

trfc - 480 i trefi 65k

Edytowane przez kekeke

3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@PiPoLiNiOTy wiesz chociaż czy masz a-die czy m-die?

Dual ranki sa obecnie m-die, ponoc patriot pracuje nad A-die z CUDIM i testuja prototypy 2x16 9600 A-die oraz wolniejsze 8200 2x32 A -die. Problem jest taki, że dual ranki robią wiekszy narzut na kontroler maja ~2-3ns nizsze opoźnienia vs singel rank przy tych samych nastawach i w dodatku bardziej sie grzeja. Dlatego to co pisze pipolinio jest po czesci prawda ale to nie koniecznie przez temperature(ktora oczywiscie jest wyzsza przy dual rank) ale przez narzut na kontroler i w dodatku ma m-die wiec musialby dac wyzsze napiecia dla 65k. Takze respektujmy co kto mowi bo kazdy mowi szrzecze to co zaobserwowal u siebie/

• Upvote 2

3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Takze respektujmy co kto mowi bo kazdy mowi szrzecze to co zaobserwowal u siebie/

Ale on wmawia innym że ma być tak jak u niego. Jak u niego nie działa to innym też ma nie działać z Intelami 13/14 gen też tak mówił. Wiemy są problemy ale jak ludziom działają procki to działaja nie ma na Intelu 100% failure rate. Jak i każdy ram jest inny;) Sam mając 2x32 ewidentnie nie ma pojęcia że są ciężkie w OC

Edytowane przez wrobel_krk
literówki
  • Upvote 2

5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Ale on wmawia innym że ma być tak jak u niego.

Jeśli tak to odebraliście to wybaczcie :)

Faktycznie nie wzięłem pod uwagę, że 2x16 mogą się zachowywać inaczej :)

3 minuty temu, Mizu napisał(a):

Ustawiłem -15 CO, PBO +200 i scalar 10x i ledwo drgnęlo tylko na ~5275mhz i 23.5k w CB23, nie wiem jak 5.4ghz ogarnąć :stukniety:

U mnie scalar 7x, PBO +175 i - 20CO. Może tak spróbuj :) I cinebench w tryb pracy czas rzeczywisty. 

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Upvote 1

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jeśli tak to odebraliście to wybaczcie :)

Faktycznie nie wzięłem pod uwagę, że 2x16 mogą się zachowywać inaczej :)

Zupełnie inaczej, ale chodzi bardziej o IMC teraz testuje i np. 1.27SoC juz wywalilo blad po 30min, jedyne co udalo sie zejsc z SoC to 1.3V (ktore jest stabilne) na 1.29V takze zauaz jaki maly marignes jest mozna powiedziec z cala pewnoscia ze przy dual rankach by nie dzialalo. Potrzeba by pewnie z 1.35 albo i wiecej SoC co jest niemozliwe bo limit to 1.3 
3131313.thumb.png.ef996d0b3210c08828f2df46b96b6a1b.png

• Upvote 2

1 godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

@sert

Seria 9000 to nie jest żaden refresh. Śmialiśmy się że to 5% w grach bo niestety to prawda i wzrosty są wieksse w innych zastosowaniach, ale szału nie ma ogólnie.

Tamto moje sformułowanie o refreshu dałem specjalnie w cudzysłów, aby uwypuklić fakt, że nastąpiło jedynie pewne przemodelowanie procka, które i tak wymagało dodatkowo dokarmienia, a z Twoimi powyższymi słowami się w 100% zgadzam.

Edytowane przez sert

31 minut temu, Mizu napisał(a):

Ustawiłem -15 CO, PBO +200 i scalar 10x i ledwo drgnęlo tylko na ~5275mhz i 23.5k w CB23, nie wiem jak 5.4ghz ogarnąć :stukniety:

Sprawdz najpierw manualnie na sztywno zegar bez zabawy z PBO jakich napiec proc potrzebuje i jak ma pobor dodanego taktowania, wtedy bedziesz wiedzial czy gra warta swieczki ;)