Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

Nie wiem czy było wcześniej i tak naprawdę nie chce mi się cofać i szukać , dlatego zapytam czy Arctic MX6 będzie ok do 9800X3D ? Zawsze używałem Grizzly, ale niestety nie mam na stanie a procesor leży i czeka na montaż. 

Tak mialem MX 6 i roznica wzgledem PTM 7950 to 2-3 stopnie wiec to bardzo dobra pasta i dobrze sie trzyma w sensie nie wysycha az tak szybko.

• Thanks 1

22 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Ktoś z customem, ma już 9800x3d? 

Procek od wczoraj leży w szufladzie 🤫 dziś leczę kacyka po wczorajszej imprezie firmowej, więc słabo widzę dłubanie w komputerze 🤪 sam jestem ciekawy jak poleci przy 2x360, 1x480 + GPU też w loopie. Wszystko na spokojnie muszę  rozmontować i bez pośpiechu złożyć po czym sprawdzić szczelność, zalać chłodziwo i pozostanie gimnastyka z odpowietrzeniem chłodnic. 

Edytowane przez sniper76

20 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

@ernorator tak, z chłodzeniem customowym. Ogólnie jestem ciekaw jak ten CPU się zachowuje z 3ma chłodnicami, mocną d5 i topowym blokiem :p. 7800x3d na takim secie miał z 4-5* mniej niż na air thermalright pa120se :E

Nie dam porównania do innego chłodzenia bo mam tylko te z sygnatury. Na nastawach CO-40, PBO x10 +200 kręcąc CB23 z 5min czasem dobija do 77c przy 22c w pokoju.  

35 minut temu, ernorator napisał(a):

Nie dam porównania do innego chłodzenia bo mam tylko te z sygnatury. Na nastawach CO-40, PBO x10 +200 kręcąc CB23 z 5min czasem dobija do 77c przy 22c w pokoju.  

-40 CO to musialbys miec jakiegos selekta, raczej ciezko. Odpalisz np jakies instrukcje albo w aidzie sa takie krotkie benchmarki SHA i Julia i Ci zresetuje komputer jak bedziesz mial za niskie CO mozesz sobie sprawdzic.

PS. ASRock B650E Taich Lite, Taichi :)

19 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To stabilne czy tak po prostu na testy? 

Człowiek tu liczy na stabilne -25, a chłop -40 ciśnie... Jak żyć 😂😂😂

Raczej na nowych 9800x3d jest troche gorzej z -CO. To ze odapala i testy przechodzi jeszcze niczego nie dowodzi. Mi na -45 spokojnie zrobi wszsytkie znane benchmarki a np z 4800 40 40 40 czyli JEDEC odpala sie -60. I co? i kompletna stabilnosc jest na -32 tak to mniej wiecej wyglada 

Tak jak pisałem, nie umar więc nie zwiększam. Ale za to zastanawiam się czy nie przerzucić się na Curve Shaper bo z ECKL OC ładnie to zagrało. Przy OC z ECLK Curve Optimiser jest generalnie bezużyteczny bo na minus zabija wyższe taktowanie brakiem prądu albo jak go zrobisz na + to zabije taktowanie już na początku temperaturą.

EDITA:

a jak chcesz selekty czy golden sample

chłop z Finlandii, robi użytek z klimatu

5625mhz-1-265v-png.2681511

Inny szaleje z ramem, Viper Xtreme 2x24GB

c366926ad81d34836ecf06742686dc70-png.268

Edytowane przez ernorator

Ale pany, kurła co nic nie znaczy . Jeden ma Vid 1.4v i przyjmie co -50, drugi ma Vid 1.2v i przyjmie tylko -20. Obserwacja na 4 ryzenach 7800x3d.

Miałem gagatka co przyjął co -30 a boostował w grach do 4600-4800mhz, a składałem czlowiekowi pc z prockiem, co na stock boostował w grach do 5050mhz, i przyjął "tylko" co -20 ;) . Ale miał napięcie w grach w okolicach 1v, obecny mój cep ma 1.05v z co -30 +-. 

Edytowane przez NoviAMG