Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

Nie dam rady tego oglądać, a tym bardziej słuchać. Bardziej obleśnego typa nie widziałem.  Kur..a jak nie Jezus, to babochłop :E

Dziwne masz spojrzenie na świat, normalnie gość wygląda i mówi :D Bardziej neutralnego spojrzenia od niego na YT nie uświadczysz bo każdy sponsorowany i w USA nie mają żadnego obowiązku oznaczać materiałów sponsorowanych a on praktycznie ani jednego sampla nie dostanie tylko będzie sam kupował niereferenty bo jedzie po wszystkich równo także nie zależy mu tak bardzo na niepaleniu mostów jak praktycznie każdemu innemu tech youtuberowi

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To nie przegląd projektów, to wyśmiewanie tego co producenci piszą na stronach produktowych :)

Taki prześmiewczy przegląd projektów, fajnie się ogląda, a jest pokazane, co tam planują firmy ;)

Opublikowano

Oby udało się zgarnąć Founders Edition bo szczerze żaden niereferent do mnie nie przemawia. Do tego pewnie większość dłuższa niż FE i jego 304mm i oprócz zmiany zasilacza doszłaby mi jeszcze zmiana budy :wariat: Wrzucał ktoś już tu w wątku jakiś aktualnie najsensowniejszy zasilacz 1000-1300W?

Opublikowano

Kurcze no wystawiłem na OLX za 3800 zobaczyć jaki odzew a tu dzisiaj koleś chce przyjeżdżać i kupować za 3600 :O

trochę się zastanawiam czy sprzedawać ale chyba warto. dołożę do 5080 lub wezmę 5070 TI z niską dopłatą

Opublikowano

Jak dobrze płaci, to dlaczego nie? Weź pod uwagę, że jak już pojawia się nowe karty, to siłą rzeczy twoja jeszcze trochę spadnie. Więc jak dobrze płacą, to sprzedaj, tylko żebyś miał coś na ten czas oczekiwania na nowe.

Opublikowano
8 minut temu, misieq napisał(a):

Kurcze no wystawiłem na OLX za 3800 zobaczyć jaki odzew a tu dzisiaj koleś chce przyjeżdżać i kupować za 3600 :O

trochę się zastanawiam czy sprzedawać ale chyba warto. dołożę do 5080 lub wezmę 5070 TI z niską dopłatą

Opychaj póki się nie skapnie że nówki po tyle były.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

. Bo nastepna seria RTX 6000 będzie najprawdopodobniej w 3nm. Wiec tutaj można bedzie sie spodziewać czystego wzrostu wydajnosci jak i efektywnosci energetycznej, zapewne rowniez VRAM cos jak 36-38Gbps. RTX 6000 bedzie miało wszystkie mozliwosci RTX 5000 wiec zapewne MFG, być może nawet wrzucą mozliwosc FG do VR, w końcu jeżeli są w stanie generowac 3 dodatkowe FPS, to również mogliby jakos znaleźć rozwiązanie, żeby FG działało pod VR aczkolwiek tutaj jest to o wiele trudniejsze z racji percepcji i lewo i prawego obrazu, wytworzenie FG dla obu tych obrazów musiałoby byc o wiele bardziej skomplikowane poniewaz tutaj nie wsytarczy tylko FPS pomiedzy, ale również finalny odbiór przez uzytkownika (zapewne nad tym pracują). 

Nie wiadomo czy Nvidia w ogóle da graczom GPU w 3nm. Po drugie nie wystarczy spojrzeć na slajd TSMC, żeby zgadnąć ile lepiej wypadnie w przypadku GPU biorącego 250-500W podczas grania. Możliwe, że bardzo niewiele. Dopiero 2GAA z nowymi technologiami i pierwszym od dawna postępem  skalowaniu komórek SRAM ma szansę dać graczom +20-50% względem 4090 nie uwzględniając zmian w architekturze, ale te są moim zdaniem od lat przereklamowane, bo jak nałożyć linię wydajności procesu na generacje kart, to się niemal w 100% pokrywają. 

Co do VR

Spoiler

to niestety wszelkie sztuczki są o kant kuli potłuc. Nawet DLSS się nie za bardzo sprawdza.

Podobnie z FG. Tutaj jakąś dekadę temu mądrzy ludzie usiedli i dość szybko wymyślili co się dało.  Ostatnio Sony w PS5Pro coś próbuje i w Gran Turismo 7 masz coś ala FG, ale nie pozostaje to bez negatywnego wpływu na jakość obrazu.

Lepsze to niż reprojekcja z 60fps do 120fps, ale rozsądniej byłoby po prostu dostosować grafikę do natywnego 90fps. Reprojekcja w VR byłaby super gdyby liczenie klatek pośrednich kosztowało ułamki milisekund i generowało się klatki ze źródła w 120fps do 500 czy 1000. Ale znowu mam potężne wątpliwości czy da się to tak szybko przeliczyć, żeby nie utraciło to sensu.

Generowanie klatek pośrednich może być wykonywane bez AI i znane jest od  prawie dwóch dekad (choć wtedy nie tak szybko, żeby się nadało do gier, bardziej do oglądania filmów).

Musiał więc być powód, przez który tego do VR nie wprowadzili.

Oto on: latency.

Nie możesz po prostu dodać 10ms opóźnienia w VR bez negatywnego wpływu już nie tylko na responsywność sterowania itp. ale przede wszystkim dlatego, że ludziom się robi niedobrze tym mocniej, im czas reakcji na ruch głowy jest dalej od 0ms. 

Tutaj zresztą i tak jest już timewarp więc FG niewiele zmieni, do tego wymaga znacznie więcej obliczeń, czyli jest bez sensu. 

Poza ruchami głowy mamy jeszcze sterowanie i tutaj obecnie już bez FG nie jest idealnie i przydałoby się te opóźnienia zmniejszać a nie zwiększać. Zupełnie inaczej się czuje "własne ręce" wyświetlane w VR jeśli opóźnienie jest prawie zerowe. Inaczej się gra, inaczej się grę czuje, inne rzeczy bawią. To za duża różnica, żeby iść w przeciwną stronę.  

Już jest tak źle jak tylko marketingowcom udało się przekonać działy sprzętowe i software'owe i każdy krok dalej będzie głupotą. 

Idealnie dla VR byłoby jakby całość mieściła się w 5ms, ale jest to nierealne, więc przyjmuje się, że <20ms jest do zaakceptowania. Teraz jednak masa ludzi gra na headsetach Mety, a tutaj już i bez FG dochodzi potężny lag, który wynika z konieczności kompresji obrazu i przesłaniu go przez USB albo wifi (wbrew pozorom sam etap przesłania przez wifi jest mniejszą częścią czasu jaki Quest2/3 musi czekać na następną klatkę).

FG będzie więc nieakceptowalne poza jakąś niszą typu granie w szachy czy lot w symulatorze na dużej wysokości. Są tacy co grają w Microsoft Flight Simulator w 35fps w VR. :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Gdzieś na videocardz.com wyczytałem komentarz ,że za nadchodzące karty serii 50  Jensenowi powinno się płacić tylko gotówką z co trzecim banknotem prawdziwym a resztą kserowaną w kolorze.

Edytowane przez Alonzo
  • Haha 9
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.027872bf32e91d0fb041c68b05bded19.png

Ciekawe kto te testy robił :D - CP2077 w 4K PT na 4090 ma około 20 - 22 fps, 5090 ma mieć 28 fps , a w jakimś wycieku 4080S nagle ma 32 :D 

Oczywiście już podjarka że nowe AMD będzie śmigało w PT :D

Tymczasem prawdziwy test PT w CP2077  w FHD 

image.png.b4fa8c9320d2032feb967a19c328043a.png

Edytowane przez RTX5090
Opublikowano
21 minut temu, misieq napisał(a):

5070ti może w rasterze wypaść gorzej od 4080. Jak to Ci nie przeskadza to spoko, ale ja bym nie sprzedawał. 

Za 3600 sprzedaż, a FE 5070ti za 3800. Do tego niech na początku nie będzie nic sensownego poza FE i np. pierwszy sensowny za 4500, a przy okazji 4080/4080s wywiało ze sklepów do czasu premiery. Zakładająć nadal najgorszy scenariusz, najtańszy sensowny 5080 od 5700. 
Tyle dopłaty za kilka procent lepszą wydajność w RT i lepszy generator klatek...
Serio, ja bym się na Twoim miejscu wstrzymał. W najgorszym razie zamiast za 3600 sprzedaż za 400zł mniej, ale nie będziesz ryzykował utraty nerwów. 

Opublikowano
2 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

image.thumb.png.027872bf32e91d0fb041c68b05bded19.png

Ciekawe kto te testy robił :D - CP2077 w 4K PT na 4090 ma około 20 - 22 fps, 5090 ma mieć 28 fps , a w jakimś wycieku 4080S nagle ma 32 :D 

Oczywiście już podjarka że nowe AMD będzie śmigało w PT :D

Ojtam może inna miejscówka. W kazdym bądź razie wyglada na to że nowy radełon bedzie pomiedzy 4080 a 4070TiS w RT

10 minut temu, VRman napisał(a):

Nie wiadomo czy Nvidia w ogóle da graczom GPU w 3nm. Po drugie nie wystarczy spojrzeć na slajd TSMC, żeby zgadnąć ile lepiej wypadnie w przypadku GPU biorącego 250-500W podczas grania. Możliwe, że bardzo niewiele. Dopiero 2GAA z nowymi technologiami i pierwszym od dawna postępem  skalowaniu komórek SRAM ma szansę dać graczom +20-50% względem 4090 nie uwzględniając zmian w architekturze, ale te są moim zdaniem od lat przereklamowane, bo jak nałożyć linię wydajności procesu na generacje kart, to się niemal w 100% pokrywają. 

Co do VR

Pokaż ukrytą zawartość

to niestety wszelkie sztuczki są o kant kuli potłuc. Nawet DLSS się nie za bardzo sprawdza.

Podobnie z FG. Tutaj jakąś dekadę temu mądrzy ludzie usiedli i dość szybko wymyślili co się dało.  Ostatnio Sony w PS5Pro coś próbuje i w Gran Turismo 7 masz coś ala FG, ale nie pozostaje to bez negatywnego wpływu na jakość obrazu.

Lepsze to niż reprojekcja z 60fps do 120fps, ale rozsądniej byłoby po prostu dostosować grafikę do natywnego 90fps. Reprojekcja w VR byłaby super gdyby liczenie klatek pośrednich kosztowało ułamki milisekund i generowało się klatki ze źródła w 120fps do 500 czy 1000. Ale znowu mam potężne wątpliwości czy da się to tak szybko przeliczyć, żeby nie utraciło to sensu.

Generowanie klatek pośrednich może być wykonywane bez AI i znane jest od  prawie dwóch dekad (choć wtedy nie tak szybko, żeby się nadało do gier, bardziej do oglądania filmów).

Musiał więc być powód, przez który tego do VR nie wprowadzili.

Oto on: latency.

Nie możesz po prostu dodać 10ms opóźnienia w VR bez negatywnego wpływu już nie tylko na responsywność sterowania itp. ale przede wszystkim dlatego, że ludziom się robi niedobrze tym mocniej, im czas reakcji na ruch głowy jest dalej od 0ms. 

Tutaj zresztą i tak jest już timewarp więc FG niewiele zmieni, do tego wymaga znacznie więcej obliczeń, czyli jest bez sensu. 

Poza ruchami głowy mamy jeszcze sterowanie i tutaj obecnie już bez FG nie jest idealnie i przydałoby się te opóźnienia zmniejszać a nie zwiększać. Zupełnie inaczej się czuje "własne ręce" wyświetlane w VR jeśli opóźnienie jest prawie zerowe. Inaczej się gra, inaczej się grę czuje, inne rzeczy bawią. To za duża różnica, żeby iść w przeciwną stronę.  

Już jest tak źle jak tylko marketingowcom udało się przekonać działy sprzętowe i software'owe i każdy krok dalej będzie głupotą. 

Idealnie dla VR byłoby jakby całość mieściła się w 5ms, ale jest to nierealne, więc przyjmuje się, że <20ms jest do zaakceptowania. Teraz jednak masa ludzi gra na headsetach Mety, a tutaj już i bez FG dochodzi potężny lag, który wynika z konieczności kompresji obrazu i przesłaniu go przez USB albo wifi (wbrew pozorom sam etap przesłania przez wifi jest mniejszą częścią czasu jaki Quest2/3 musi czekać na następną klatkę).

Na moje to już teraz bardzo często input lag jest za wysoki, a dodawanie czegokolwiek jest zwyczajnie nieakceptowalne poza jakąś niszą typu granie w szachy czy lot w symulatorze na dużej wysokości.

Może odrazu 2nm od samsunga :) kto wie(samsung jest tańszy i bedzie taniej). Dadzą wiecej Vramu pewnie z 48 lub 64GB, czymś zachęcą potencjalnych graczy. 

2 minuty temu, VRman napisał(a):

5070ti może w rasterze wypaść gorzej od 4080. Jak to Ci nie przeskadza to spoko, ale ja bym nie sprzedawał. 

Za 3600 sprzedaż, a FE 5070ti za 3800. Do tego niech na początku nie będzie nic sensownego poza FE i np. pierwszy sensowny za 4500, a przy okazji 4080/4080s wywiało ze sklepów do czasu premiery. Zakładająć nadal najgorszy scenariusz, najtańszy sensowny 5080 od 5700. 
Tyle dopłaty za kilka procent lepszą wydajność w RT i lepszy generator klatek...
Serio, ja bym się na Twoim miejscu wstrzymał. W najgorszym razie zamiast za 3600 sprzedaż za 400zł mniej, ale nie będziesz ryzykował utraty nerwów. 

Przecież 5070Ti zje i schrupie 4080S, tam bedzie 28Gbps vram i podobna ilosc RT 4generacji.

Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie będzie 5070 ti fe

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Ojtam może inna miejscówka.

chyba jak patrzyli w ścianę. Zbyt dobrze znam CP2077. Testerzy i tak łagodnie obchodzą się z wynikami wydajności, bo testują zazwyczaj w spokojnym miejscu. A jest pewne miejsce w grze gdzie wydajność spada prawię o połowę względem normalnych miejsc. 

Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Co do wydajności 5070 Ti to możesz mieć racje, ale serio myślisz ze po premierze nowych kart sprzedam 4080 tylko 400 PLN taniej?

Już teraz 3200 PLN za tą kartę dla zorientowanego w rynku człowieka to bardzo wysoka kwota. Obstawiam ze zwykłe 4080 zjadą do poziomu 2500-3000 PLN po premierze 5000

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, RTX5090 napisał(a):

chyba jak patrzyli w ścianę. Zbyt dobrze znam CP2077. Testerzy i tak łagodnie obchodzą się z wynikami wydajności, bo testują zazwyczaj w spokojnym miejscu. A jest pewne miejsce w grze gdzie wydajność spada prawię o połowę względem normalnych miejsc. 

1231123123.png.214a0f579056dd6a44eca71c03d0c93b.png

RT ultra co prawda to nie PT ale purepc jest znane z tego, że maja najcieższe miejsca graficzne dla kart, a prcoesorwe osobna dla CPU. Wiec możliwe ze gdzies w lajtowej sytuacji albo miejscu, byc moze to z benchmarka

Opublikowano

image.thumb.png.eaf8c5614a96a60843afb6071f2f2f2d.png

Nawet już tam prostują ... że 4080 w PT ma 10 fps a nie 30. 

Kogoś poniosła fantazja i nagle podjarani ludzi ... A później płacz i szloch. 

Teraz, maxmaster027 napisał(a):

ale purepc jest znane z tego, że maja najcieższe miejsca graficzne dla kart,

Znam to miejsce testowe Pure. I nie jest to najcięższe miejsce. 

Jak wchodzisz do parku w Centrum fpsy lecą o połowę. 
Wraz z wydaniem 2.1 (chyba) dodali dla serii 40 update w postaci OMM i w tym miejscu poleciał boost od 7 do 13 fps. Ale nadal to najgorsze miejsce do testowania GPU. 

Opublikowano
3 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

image.thumb.png.eaf8c5614a96a60843afb6071f2f2f2d.png

Nawet już tam prostują ... że 4080 w PT ma 10 fps a nie 30. 

Kogoś poniosła fantazja i nagle podjarani ludzi ... A później płacz i szloch. 

Znam to miejsce testowe Pure. I nie jest to najcięższe miejsce. 

Jak wchodzisz do parku w Centrum fpsy lecą o połowę. 
Wraz z wydaniem 2.1 (chyba) dodali dla serii 40 update w postaci OMM i w tym miejscu poleciał boost od 7 do 13 fps. Ale nadal to najgorsze miejsce do testowania GPU. 

No to możemy chyba stwierdzić zdecydowanie, ze nie testowali w parku :hihot:

Opublikowano

Ja się zastanawiam czy nie puścić 4070S w jakimś rozsądnym pieniądzu.
Chociaż musiałbym brać coś na przeczekanie bo mój CPU nie ma integry.
Czarny scenariusz jak na premierę ludzie sprzątną Foundersy w normalnej kasie, niereferenty będą stosunkowo droższe i też wysprzątane, a np. 5070 okaże się ~4070S.

No i jeszcze jedna kwestia o której nie bardzo widzę aby ktoś mówił - PCI-E 4.0 vs 5.0.
Jest część ludzi takich jak ja, co posiada jeszcze PCI-E 4.0 i teraz ciekawi mnie jak GPU z PCI-E 5.0 się zachowają - czy strata wydajności będzie zaledwie te 3% jak w przypadku PCI-E 3.0 vs PCI-E 4.0?

Opublikowano
13 minut temu, misieq napisał(a):

Co do wydajności 5070 Ti to możesz mieć racje, ale serio myślisz ze po premierze nowych kart sprzedam 4080 tylko 400 PLN taniej?

Już teraz 3200 PLN za tą kartę dla zorientowanego w rynku człowieka to bardzo wysoka kwota. Obstawiam ze zwykłe 4080 zjadą do poziomu 2500-3000 PLN po premierze 5000

Nie jest to możliwe z jednego bardzo prostego powodu. Zjazd cen używanej 4080 z pewnego źródła do tego poziomu (3000 lub mniej) nie może wystąpić w tym uniwersum. Gdyby to się stało, wystąpiłaby sytuacja bardzo korzystna dla mnie i dla graczy, a tak nie wolno. ;)

Za 2800 będą kupiaste 5070 może nawet wolniejsze od 4070Super z żałosnymi jak na tą cenę 12-toma Gigabajtami pamięci. Poza tym chyba 5070ti wychodzi później, więc tak szybko nie powinna sprawić zjazdu cen. Jak masz jeszcze gwarancję i jesteś starym forumowiczem, to moim zdaniem aż tak mocno na wartości nie straci.

16 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Nie będzie 5070 ti fe

Dzięki za info i przepraszam za błąd.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Czarny scenariusz jak na premierę ludzie sprzątną Foundersy w normalnej kasie, niereferenty będą stosunkowo droższe i też wysprzątane, a np. 5070 okaże się ~4070S.

Ciężko wywróżyć co w 4070 wisi na przepustowości pamięci, bo tutaj będzie postęp, ale specyfikacja  5070 wypada biednie na tle 4070Super, więc poza RT i AI może być słabo.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No i jeszcze jedna kwestia o której nie bardzo widzę aby ktoś mówił - PCI-E 4.0 vs 5.0.
Jest część ludzi takich jak ja, co posiada jeszcze PCI-E 4.0 i teraz ciekawi mnie jak GPU z PCI-E 5.0 się zachowają - czy strata wydajności będzie zaledwie te 3% jak w przypadku PCI-E 3.0 vs PCI-E 4.0?

Moim zdaniem to będzie max 0,1%. Z kartami na slot 8x to już ciężko powiedzieć, bo patrzenie na same numerki przy specyfikacjach PCI-E może prowadzić na manowce. Teoretycznie 8x 5.0 to 16x 4.0 ale w praktyce może być problem. Jednak tym to się będą martwić posiadacze 5060 lub 5050, a chyba 5070 ma nadal 16x więc zapomnij o problemie. Ja się zastanawiałem czy wybrać mobo za 520zł pod AM5 czy za 900 z PCI-E 5.0 i uznałem, że zanim pojawi się różnica to dawno będzie już AM6 z PCI-E 7.0 więc kupowanie na zapas jest kompletnie bez sensu. :)

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, misieq napisał(a):

Już masz konkurencję, w dodatku chyba jakaś szycha z kontaktami w Nvidii, bo już zna wyniki testów nowej generacji.

werwewsg.jpg

• Haha 1