Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby się tak wzbraniałem przed Gainowrdem/Palitem w nowej generacji z racji głośnych wentyli ale ten model mi się podoba :E a dodatkowo przemawia za nim to, że na tle takiego Astrala czy Suprima będzie atrakcyjny cenowo.

p05365_bigimage_1481676bd4100023e.png

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Obserwuj na proshop.pl, zapewne też wrzucą do zakupu nowe gpu. Ps najtansza 5080 na proshopie.dk wychodzi 5250zł, więc nie tak tragicznie ;) 

cos tu chyba sie nie klei , za 

image.png.a39e8b3065f7e3fd2bc5813687561d62.png

wychodzi pozniej sugerowanej ceny :)

image.png.839e6e13fa49c8dfa7f367ca03af089d.png

Opublikowano
15 minut temu, kendo999 napisał(a):

oj drogie bedą te 5090 morele wyceniło asusa 4090 na ponad  14 k wiadomo 5090 bedą droższe

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-tuf-gaming-geforce-rtx-4090-og-oc-24gb-gddr6x-tuf-rtx4090-o24g-og-gaming-13020121/   

taka jest strategia zarobku  u nasz w polsce

Ja... pier...dzie...lę...

aż mnie zatkało. 

Kiedyś topową kartę po 2.5r. kupowałem za 150zł, a tu prawie 100x tyle. Ależ ta inflacja przez 20 lat się posunęła... ;)

Mimo wszystko mam nadzieję (choć nie będę kupował), że pierwsze sensowne mają szansę być po 11999, a poniżej 13K powinna być już całkiem wporzo.

A co do GTA VI

Spoiler

- wyjdzie znowu sto lat po wersji konsolowej

- znowu dzieciarnia się rzuci i nabije wielomiliardowe zyski

- gra będzie chodzić niepłynnie na nawet najlepszym sprzęcie

- ludzie się mocno rozczarują tym, co wynika z robienia gry w innych czasach i przez innych ludzi, pod inne założenia. Ci co tęsknią za ostrym żartem dostaną go tylko pod adresem tych których oficjalnie wolno dziś krytykować (musicie zgadnąć sami o co mi chodzi, bo nie chcę wchodzić w politykę)

- mimo wszystko nawepewno w tym i tamtym gra wytyczy nowe standardy

Ja po wycieku gameplayu już wiem, że w to nigdy nie zagram, bo nie moja bajka zupełnie. To raczej gierki dla fanów filmów jako takich i dla podniecających się stylem życia "elo gangsta madafaka".

Gameplayowo to zawsze była słabizna, w zasadzie "jedź do punktu X, ostrzeliwuj się zza murków" i powtórz 100x.

Strzelanie na padzie sprawia, że zasypiam, a na myszce drętwota do kwadratu. Jeszcze trójka i VC były na PS2 spoko, bo to pierwsze gry tego typu, rewelacyjne stacje radiowe, imponująca na TV grafika, fajny klimat itd.
Piątka wygląda dobrze i kiedyś zagram. VI wygląda strasznie brzydko i do tego będzie "nowoczesnie". 
Już bardziej na nową Mafię w jedynie słusznych czasach jedynki czekam. :)

Opublikowano
37 minut temu, ryba napisał(a):

Lepiej czekac na GTA upieczone z DEI, niz liczyc na RTX5090 za 10k na premiere :E

Ja nigdy nie liczyłem na 5090 za 10k złotego. Jestem realistą a nie wizjonerem 🤣 zresztą pisałem w tym wątku nie raz że przewiduję okolice 13-15k PLN, podobnie jak @Kadajo

A gry DEI omijam szerokim łukiem i na żadne noe czekam. Samo DEI to rak dzisiejszych czasów i trzeba je ubić/skasować możliwie szybko 😀 jestem 1000% anty i świetnie się z tym czuje 💪

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, ibizpl napisał(a):

Te TUFY to zawsze takie pustostany miały? Wygląda jakby im się nie chciało i walnęli obudowę z 5090 i ...uj bo tak taniej, przy karcie za 1K$. Nawet jak tam w środku jest parę finów to wygląda to tragicznie na maxa. W serii 4 też taką kichę odwalili?

Też mieli nadmiar plastiku:

image.png.06dd5b571fec64a7bd6db8f52bebc51b.pngimage.png.2fcdd26551423fac5f745eac9b377cfa.png

Opublikowano

O kurczę chłop zajęty polityką na forum komputerowym zupełnie zapomniał o RTX 5xxxx :D Jak ten czas szybko leci... Jeszcze niedawno na labie prorokowałem zniżki 4090 co do dzisiaj mi się wypomina i słusznie  i ubolewałem nad cenami od pana Kurteczki, a tu dzisiaj wchodzą i widzę, że już są 5090 po 10k :clap: Czyli już jest premiera RTX5090? To powinno być na głównej stronie forum nad czatem :) Takie info...

No to czas zacząć czytać znów opinie i testy i pomyśleć nad zamianą mojego Asusa 3080Ti, którego bardzo zresztą lubię na coś z 5xxx :)

Opublikowano
26 minut temu, hubio napisał(a):

O kurczę chłop zajęty polityką na forum komputerowym zupełnie zapomniał o RTX 5xxxx :D Jak ten czas szybko leci... Jeszcze niedawno na labie prorokowałem zniżki 4090 co do dzisiaj mi się wypomina i słusznie  i ubolewałem nad cenami od pana Kurteczki, a tu dzisiaj wchodzą i widzę, że już są 5090 po 10k :clap: Czyli już jest premiera RTX5090? To powinno być na głównej stronie forum nad czatem :) Takie info...

No to czas zacząć czytać znów opinie i testy i pomyśleć nad zamianą mojego Asusa 3080Ti, którego bardzo zresztą lubię na coś z 5xxx :)

Może lepiej wróć do tego offtopa politycznego bo 10k za 5090 to zobaczysz jak się przyśni :lol2:

• Upvote 3
Opublikowano

Najniższe modele RTX 5090 powinny być w cenie poniżej 11tys zł.

Na premierze RTX 4090 model Founders Edition, dało się kupić na stronie nvidia, czy karta widmo?

Bo jak patrzę jak wyglądają karty niereferencyjne to Founders Edition rozwala system pod względem budowy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Zapewne pod względem kultury pracy i temperatur, będzie na końcu stawki. :E

Lecz w dobrej wentylowanej obudowie z UV powinno być ok.

Gorzej od Ampere Ventus raczej nie będzie. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Wedle ceneo poprzednia generacja:

RTX 4060 -> od 1300zł
RTX 4060ti (8GB) -> od 1500zł
RTX 4060ti (16GB) -> od 2100zł
RTX 4070 -> od 2500zł
RTX 4070S -> od 2900zł
RTX 4070ti -> od 3500zł
RTX 4070ti SUPER -> od 3800zł
RTX 4080 -> od 5400zł (anomalia z braku dostępności)
RTX 4080 SUPER -> od 4750zł
RTX 4090 -> od 10500zł

Teraz ceny podane przez zielonych serii 5xxx:

RTX 5070 – od 2849zł

RTX 5070 Ti – od 3899zł

RTX 5080 – od 5199zł

RTX 5090 – od 10299zł

No i trochę mi się to nie spina.
NVIDIA nie zrobi sobie sama konkurencji, karty poprzedniej generacji też z dnia na dzień nie potanieją do absurdalnych cen.
Moja prognoza jest taka, rzucą jakąś partię FE która rozejdzie się w 5 min, może jakiś mały rzut na sklepach w "miarę normalnej cenie", ludzie się rzucą, sprzątną.
Następny rzut i tryb "turbo janusz"

Doliczcie teraz do MSRP od 1000 do 4000zł zależnie od pułapu cenowego. Rewolucji nie będzie ;)

AMD też nie wleci na białym koniu. Skoro teraz za ponad dwuletnie 7900XT trzeba zapłacić ok. 3200zł, a za 7900XTX ok. 4000zł.

Ale oczywiście na premierę będzie jak zawsze czyli
_116628990_glorytographics.jpg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dlatego spośród 5080 najbardziej podoba mi się Phantom i jeśli miałbym kupować to tylko ze względu, że mi się podoba. 

Niestety, rozum zawsze bierze górę i zakładam bloki wodne, więc ostatecznie mogę kupić najtańszą :E byle cewki nie wyły...

Azjaci mają kozackie grafy... Ale bym przytulił :przytula:

nvidia-rtx-4080-anime-graphics-card.thumb.jpg.de06c2ee66405e4e55536bff09dce924.jpg

Edytowane przez Totek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

było?

https://www.trendforce.com/news/2025/01/13/news-samsung-reportedly-speeds-up-hbm4-by-6-months-as-nvidia-plans-early-rubin-launch-in-q3/

Za niewiele ponad pół roku nowa generacja. To już nie kupujcie 5xxx bo we wrześniu to będzie stary złom. ;)

Pytanie nie brzmi jak późno z tej generacji dostaniemy GPU do PieCów, ale raczej czy dostaniemy. Czy NV w ogóle zrobi nam łaskę i wyda cokolwiek, czy będzie powtórka z 8800gt, 9800gt, 9800gtx+, gts250 i gts450mobile (tu nie pamiętam czy tak się zwało)

Pewnie wrzucą to na jakiś badziewny proces Samsunga w przypadku kart dla graczy, raster cofnie się w rozwoju względem 5xxx, ale dodadzą RAMu i DLSS5, AI, AI, AI i jeszcze jedno AI, i nowa generacja gotowa. 

Byle tylko do 2nm GAA Nvidia nie zrezygnowała już całkiem z jakichkolwiek inwestycji w GPU do gier. Na coś naprawdę fajnego w 3nm TSMC to nie liczę, ale iskierka nadziei jest. Żeby tylko wydanie czegoś o ledwo dostrzegalnie lepszej wydajności w 3nm nie oznaczało, że NV przesuwa gamingowe GPU na np. 2030. 

PS. Jak to wyjdzie jako GPU do gier, to ja kupuję te 6xxx pierwszego dnia, jak tylko ruszy sprzedaż.

Jako dziecko zaczynałem przygodę z grami grając na Rubinie.

I jako stary dziad zakończę na Rubinie.

Idealnie :D

O, jeszcze pamiętam, że stabilizator piszczał nie mniej niż cewki w kartach teraz. Jeszcze niech wydadzą wtedy coś o nazwie River Raid.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

Za niewiele ponad pół roku nowa generacja. To już nie kupujcie 5xxx bo we wrześniu to będzie stary złom. ;)

Tak tak dobrze gada, nie kupujcie panowie, będzie lepsza szansa by zdobyć dla tych co chcą kupić :hihot: