Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No to co ? Superki juz w przyszlym roku ? :wariat:

Jeśli karty źle się przyjmą, to NV będzie je ratować przez zwiększenie pamięci i możliwe że jeszcze w tym roku wypuści poprawne wersje.

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli przecieki o wydajności w rasteryzacji się potwierdzą, to musiałbym się z fallusem zamienić na głowy by wymienić 4080S na 5080. Owszem, w ocenie mojej teściowe jestem kawal ch***, ale bez przesady ;D 

• Haha 4
Opublikowano
1 minutę temu, Elder napisał(a):

Modele z mniejszym poborem mocy to jeszcze rozumiem

ale dlaczego nie ma w nierefach 5090 dwu wtyczek 12VHPWR tylko jedna pod korek dowalona przy takim poborze mocy?

A jeszcze dodajmy, że wtyczki lubią się palić. Ja bym zdecydowanie wolał 2 przez które szło by po 300 zamiast 1 obciążonej na granicy specyfikacji

Opublikowano
3 minuty temu, Umpero napisał(a):

Jeśli to było pytanie to odpowiadam: "NIE".

RTX 3080Ti forumowiczów nie zadowolisz. 

Teraz, Elder napisał(a):

Modele z mniejszym poborem mocy to jeszcze rozumiem

ale dlaczego nie ma w nierefach 5090 dwu wtyczek 12VHPWR tylko jedna pod korek dowalona przy takim poborze mocy?

Też mnie to dziwi, wtedy wydajność byłaby +50%.

Opublikowano

Cześć, śledziłem forum i ten wątek (oraz o RDNA4) dość długo, jednak w trybie "incognito" :D 
Słabo to wygląda prawdę mówiąc...
Pod koniec 2024 zacząłem myśleć o zmianie GPU (2060 przy monitorze 1440p już dawno przestało wyrabiać :D ) - podsycany informacjami o nowej generacji, trochę przeczekałem, noo i dalej się waham - czy nie lepiej szukać jakiejś dobrej promki na 4080S i mieć to wszystko gdzieś, czy jednak iść w 5070Ti, albo czekać na to i czy w końcu AMD coś konkretniej pokaże i powie... Jedno jest pewne, że raczej na wiosnę nowe GPU musi wlecieć (zwłaszcza, że zbliżają się moje urodziny :D ) 
Jestem ciekaw Waszego zdania.

Opublikowano (edytowane)

Tak na szybko (wieczorem poczytam dokładniej) analizy technicznej:

Wzrost w starszych grach 15 - 30 %  - zależnie od modelu 
Bardzo dużo uwagi poświęcono na jakość DLSS 4.0 + funkcjonowanie MFG 
Dopały do zwykłych gier RT/PT będą podobne do różnicy jednostek RT na konkurencyjne modele 
Dopały do nowych gier RT/PT szczególnie z MegaGeometry będą znacznie większe - jednostki RT mają dodatkowe ukłądy do wsparcia tych obliczeń. Coś jak zastosowanie OMM w CP2077 gdzie w miejscach z dużą ilością liści dopał wynosił 7 - 13 fps. 

Edytowane przez RTX5090
Opublikowano
4 minuty temu, Totek napisał(a):

Jeśli karty źle się przyjmą, to NV będzie je ratować przez zwiększenie pamięci i możliwe że jeszcze w tym roku wypuści poprawne wersje.

I nie będą musieli przy tym zmieniać specyfikacji oraz rdzeni 8:E.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Spl97 napisał(a):

Pokazała, bardzo niechętnie ukradkiem :E.

Ale mówili, że buildy inne. I będzie więcej. Po słupkach z Szczurów 2 można było się spodziewać ~40% w RT, a tutaj w CP PT wychodzi jednak faktycznie ~30% :E

Opublikowano
4 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

A jeszcze dodajmy, że wtyczki lubią się palić. Ja bym zdecydowanie wolał 2 przez które szło by po 300 zamiast 1 obciążonej na granicy specyfikacji

Komuś na forum się spaliła?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Totek napisał(a):

Ale te superki wiele więcej nie zaoferują oprócz vramu, bo poza tym to dadzą im +10% poboru mocy i tym samym +10% wydajności. Wycisnęli widać ile się da z tej architektury i jak ktoś ma spinę na upgrade to albo brać teraz albo czekać do 6xxx, ale ta to może za 2 lata wyjść.

Edytowane przez muszka
Opublikowano
2 minuty temu, soundvibez napisał(a):

Tylko ta cena to raczej mi się przyśni, a później się obudzę i zobaczę ceny bliżej 5 tys....

Tak czy inaczej nie masz wyboru. Produkcja 4080 Super została zakończona 2 miesiące temu i to co jest w sklepach to resztki magazynowe. 

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale chyba tym razem bedzie to drugie bo widze ze ogolnie ludzie negatywnie reaguja na to wszytko w sieci.

No to co ? Superki juz w przyszlym roku ? :wariat:

Tak tak, ludzie robią memy na PCMR, dziesiątki tysięcy osób to ciągle lajkuje a jak przyjdzie co do czego, to wszystkie modele będą wyprzedane na pniu i kolejny szrot z serii xx60 z mniej VRAM niż mój dawny telefon Xiaomi z 2016 będzie królem na Steam Hardware Survey :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Doamdor napisał(a):

Panowie robić upgrade na RTX 5090, a RTX 4090 sprzedać forumowiczom po dobrych cenach. :piwko:

Ja mogę sprzedać swojego palita rock game z pięcioletnią gwarancją za 7,9k zainteresowani ?:yuppie:

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Tak czy inaczej nie masz wyboru. Produkcja 4080 Super została zakończona 2 miesiące temu i to co jest w sklepach to resztki magazynowe. 

A resztki magazynowe z dnia na dzień są coraz droższe.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Teoretycznie jakiś tam mam, chociaż jak poczekałem tyle, to lepiej jednak brać najświeższą w danym momencie generację, zwłaszcza, że "fajnych promek" na 4080S nie widac i raczej ich nie będzie - zostają jakieś outlety, ale też najlepsze co widziałem to Windforce za 4100 - to jednak chyba lepiej dołożyć do 5070Ti... kwestia tylko, który model wejdzie do obudowy :D

Opublikowano
16 minut temu, Umpero napisał(a):

Jeśli to było pytanie to odpowiadam: "NIE".

Taaa. Negatywnie. Wystarczy poszperać po grupach fejsowych ze sprzętem komputerowym jak wszyscy wyprzedają karty z serii 4000 i w powodzie wpisują, że przesiadają się na 5000.
Jest wysyp napaleńców, którzy będą lizać stopy Ciuangowi.

Nie no szanujmy sie na fejsie ? Wejdź na TPU forum czy kazde inne tego typu, Guru3d itd. ludzie reagują jak my tutaj. Czyli "meh".

W sumie tylko ludziki ze starszymi kartami będą mieli jakiś konkret gdy przeskoczą na ta serie. Ale to tez tylko jeśli taniej nie dostana RTX'a 4xxx.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo chodzi mi o liczbę osób, która będzie kupowała kartę nowej generacji.
W ten sposób NV dostanie sygnał, że produkt się sprzedaje i że idą w dobrą stronę.
A czy są oni z fejsa, tego forum czy innego to nie ma to żadnego znaczenia.

Edytowane przez Umpero