Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

Ty się tak nie ciesz na zapas, ponieważ jak na razie nie wiadomo jaki wpływ będzie miało użycie nowego modelu Transformer na wydajność DLSS SR, DLSS RR i DLAA. Najbardziej się martwię o Ray Reconstruction, ponieważ w tym przypadku jest wykonywanych najwięcej obliczeń na rdzeniach Tensor. NVIDIA podała, że nowy model wymaga 4 razy więcej obliczeń.

Myślisz ze dali by to 4 3 i 2 gdyby się tego nie dało użyć za bardzo ?

Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ja wtedy siedziałem na forach i disco z kartami - tysiące ludzi, w jednym miejscu, żeby trafić na drop 20-30 kart na sklep raz na parę dni. Tam to padały rekordy, klikasz 2 sekundy po dropie kart brak ;D

Tu były takie dni że bez problemu szło kupić 5 kart jednego dnia;)

Opublikowano

Ale nie FE, tam za czasów crypto jak 3080 chodził w sklepach po 10k to po cenie MSRP czyli prawie 3 x taniej były jedynie drobne rzuty FE np. w NBB bo w PL nie było w ogóle. Bez bota i to dobrego nie było co podchodzić.

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Tu były takie dni że bez problemu szło kupić 5 kart jednego dnia;)

Czyli jak sam widzisz, są pewne plusy bycia w PL :) 

Nie no seryjnie w UK nie dało rady nic kupić, przecież tego miernego Zotaca 3070 co kupiłem bo nic innego nie było, sprzedałem dosłownie kolejnego dnia po fatalnych testach tej karty, za prawie 2x tyle (żeby nie było, sama zaproponowała taką a nie inną cenę) i jeszcze mi dziewczyna dziękowała,  że tak tanio, bo Janusze chcieli od niej 1500f za kartę wartą 600f. 

Opublikowano
40 minut temu, Kadajo napisał(a):

Naprawdę mi się ta seria z Turingiem kojarzy, ktoś już wcześniej to przywoływał, na pewno @sideband

To chyba pomyliłeś osobę ;) Od dawna pisałem, że Turing to jedna z lepszych generacji, która też powstała w tym sam procesie co poprzednik ;)

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Myślisz ze dali by to 4 3 i 2 gdyby się tego nie dało użyć za bardzo ?

Ja bym się nie zdziwił gdyby tak zrobili, żeby pokazać że jednak warto się przesiąść.
Dużo osób się cieszy z tego, że starsze RTX`y dostaną czesć nowych ficzerów, ale mało kto sie zastanawia jak sobie z nimi poradzą, skoro te ficzery na Blackwellu będą wspierane dedykowanym/ulepszonym hardwarem względem poprzednich serii.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, sideband napisał(a):

To chyba pomyliłeś osobę ;) Od dawna pisałem, że Turing to jedna z lepszych generacji, która też powstała w tym sam procesie co poprzednik ;)

Potwierdzam.

Ale turing bardziej to zaczął zyskiwać z czasem. Premierowe testy na wtedy dostępnych grach nie były dla niego zbyt łaskawe :E

4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Czyli jak sam widzisz, są pewne plusy bycia w PL :) 

Nom, używki 3080 schodziły na OLX po 8-10k pln. :E

A Odin cię ściemnia, oczywiście mogłeś kupić w PL, ale ceny były wyższe niż w DE czy UK i jeszcze mniejsza dostępność w tym gorącym okresie była w Polsce.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Jak dożyjemy do 30.01 to zobaczymy. Różnice to miałem przy przejściu z Riva 128 na Riva TnT a potem na Geforce 1 DDR i to pomiędzy tym jeszcze plątało się Voodoo 1,2 i 3. Kto miał i pamięta ten wie. Jak będzie słabo to się poczeka na refresh albo następną gen. i może się zmobilizuję przynajmniej wstawić kupionego pod tego Blackwella 1Kw Seasonica.

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Potwierdzam.

Ale turing bardziej to zaczął zyskiwać z czasem. Premierowe testy na wtedy dostępnych grach nie były dla niego zbyt łaskawe :E

8 minut temu, sideband napisał(a):

Serio ?

To ja nie wiem, ja pamiętam Turinga jako karty które niby maja RTX ale nie ma za bardzo gier, potem jak znowu wyszły gry to się zrobiły za słabe do tych efektów.
A raster tam jakiegoś wrażenia nie robił względem Pascali.

Dlatego potem Ampere był taki fajny.

Dziś to wiadomo czy to Pascal czy Turing już jeden czort. Co prawda Turinga ratuje DLSS ale czy tak bardzo to w sumie już nie sledze low tier.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może ktoś zabawić się we wróżbitę, 5060 Ti 16gb zbliży się wydajnością do 4070? Pytam bo jak kupował bym jakiegoś 50xx to właśnie byłby to 5060 Ti 16 gb :thumbup:

Edytowane przez tomek25
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Czemu ma nie działać? 

Od premiery 9800X3d boty wykupują wszystkie sztuki po 529euro na amazonie.de :E 

Zwykły Kowalski nie ma szans. Nawet jak cudem doda do koszyka to już i tak znacznie za późno, aby zakończyć zakup :E

Opublikowano
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

W gruncie rzeczy zawsze mogło być gorzej. Intel się przecież niedawno cofnął w rozwoju ze swoimi najnowszymi procesorami. 

Czekaj czekaj. Daj im szanse. Niech zrobią co Przemądry Linus z Linustechtips sugeruje i okroją chip z jednostek do rasteru, na rzecz jednostek do RT i AI. Albo niech zrobią MCMa, który pewnie w AI i być może w RT się sprawdzi cudownie, ale w rasterze spodziewam się problemów, szczególnie przy 120fps+, tak jak kiedyś dual-GPU i SLI były spoko jak ktoś grał w 1440p (odpowiednik dzisiejszego 4K) i miał ok 30fps. Nie było widać problemów. Ale już w 60 czy 100fps były problemy i to takie, że przestałem w pewnym momencie nawet czytać o kartach dwuukładowych bo dla mnie te problemy oznaczały dyskwalifikację. 

Wcale się nie zdziwię jak przed 2030 zobaczymy jakiś regres w rasterze. W ten czy inny sposób, np., poprzez wzrost cen i niższą wydajność perf/$

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ale chyba tym razem bedzie to drugie bo widze ze ogolnie ludzie negatywnie reaguja na to wszytko w sieci.

No to co ? Superki juz w przyszlym roku ? :wariat:

Im to na rękę. Po co się bawić w ten dziwny biznes z GPU dla gier. To jakieś promile ich zarobków z AI. Jak widać już kompletnie wysuszyli strumień inwestycji w rozwój rasteru. Jak się nie podoba to się prędzej wycofają niż zmądrzeją i dadzą lepszy stosunek ceny do wydajności (w rasterze, nie we FlameGen i DLSSie))

Ale przecież wiadomo że wykorzystają kostki 3GB do trąbienia o "nowej ofercie kart". Dadzą 40$ więcej za RAM na 5060 i 5070, podniosą cenę o 100-150$, nazwą Super, Extreme, PRO albo.. werble... AI EDITION i pora na CSa.

1 godzinę temu, soundvibez napisał(a):

Cześć, śledziłem forum i ten wątek (oraz o RDNA4) dość długo, jednak w trybie "incognito" :D 
Słabo to wygląda prawdę mówiąc...
Pod koniec 2024 zacząłem myśleć o zmianie GPU (2060 przy monitorze 1440p już dawno przestało wyrabiać :D ) - podsycany informacjami o nowej generacji, trochę przeczekałem, noo i dalej się waham - czy nie lepiej szukać jakiejś dobrej promki na 4080S i mieć to wszystko gdzieś, czy jednak iść w 5070Ti, albo czekać na to i czy w końcu AMD coś konkretniej pokaże i powie... Jedno jest pewne, że raczej na wiosnę nowe GPU musi wlecieć (zwłaszcza, że zbliżają się moje urodziny :D ) 
Jestem ciekaw Waszego zdania.

4070 super i 4090 to w sumie jedyne karty, które miały finansowy sens (przy 7800 w sklepach za 4090 swego czasu)

Ale chyba niestety już za późno. Teraz karta z 12GB to trochę strzał w stopę, szczególnie, że bywasz wolny w upgrade'ach skoro dopiero z 2060 się przesiadasz. Dorzuć i kup 16GB 5070ti albo poczekaj z pół roku do roku na wydanie 5070 w edycji z 18GB VRAM, choć znając Nvidię tak dopompują cenę, że za 5zł więcej będziesz miał  5070ti 16GB :lol2:

No ale może nie. Ceny pamięci GDDR dawno nie były tak niskie, a jak za rok, to już kilku producentów będzie trzaskać GDDR7, więc premium z ceny też mocno stopnieje. No i AMD nie będzie chyba aż tak durne, żeby nie zgniatać Nvidii przewagą w ilości RAMu u konkurenta 5070, więc mimo wszystko zachowam nadzieję, że 5070 bez TI 18GB będzie w cenie 4070 bez Super.

Albo kup okazyjnie 4070Super i olej najbardziej wymagające gry, z planem zakupu czegoś lepszego za 3-4 lata. Od czasu 2060 masz masę gier do nadrobienia i tak. :)

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Kiedy maja wejść te 3GB kości pamięci ?

Zależy czy pytać o dostępność czy dostępność w cenie adekwatnej do cen 60tek i 70tek. Pół roku do roku, bo laptop z takimi kostkami już jest przygotowywany, więc pewnie jeszcze przed połową roku premiera. Ja stawiam, że szansa na update z większą ilością pamięci do końca 2025 wynosi 90%.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, tomek25 napisał(a):

Może ktoś zabawić się we wróżbitę, 5060 Ti 16gb zbliży się wydajnością do 4070? Pytam bo jak bym kupował jakiegoś 50xx to właśnie byłby to 5060 Ti 16 gb :thumbup:

Widzę, że masz tą suszarkę od Zotaka 3060ti TE :E  Mam identyczna kartę i czekam na 5060ti 16GB :) W lato coś się powinno pojawić z tej serii.

Opublikowano
19 minut temu, lukadd napisał(a):

Potwierdzam.

Nom, używki 3080 schodziły na OLX po 8-10k pln. :E

A Odin cię ściemnia, oczywiście mogłeś kupić w PL, ale ceny były wyższe niż w DE czy UK i jeszcze mniejsza dostępność w tym gorącym okresie była w Polsce.

Mówię o końcówce 2020 a nie o tym cyrku potem.

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Zależy czy pytać o dostępność czy dostępność w cenie adekwatnej do cen 60tek i 70tek. Pół roku do roku, bo laptop z takimi kostkami już jest przygotowywany, więc pewnie jeszcze przed połową roku premiera. Ja stawiam, że szansa na update z większą ilością pamięci do końca 2025 wynosi 90%.

80-tka również miałaby się załapać na kostki Vram o większej pojemności.