Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Sponsi napisał(a):

Coś mi się wydaje, że RTX 6xxx będzie reklamowany jako "no more frame generation, get REAL frames now!".

I ssanie 800W przez 6060 : ) w cenie "jedyne" 1200 dolarów...

No raczej nie, oni jeszcze bardziej będą szli we frame genration, bo chcą gonić monitory 1000hz ;)

• Haha 1
Opublikowano

Co z tego jak w takiej mojej grafie wrzucenie FG dobije problemy z vramem. Użycie FG zależnie od gry zajmuje nawet do 1GB vramu, więc i tak nici dla kart z 8gb. Jedynie może pozwoli jakimś rtx 3080+ jeszcze "pooddychać".

Opublikowano

Ja piszę o 1440p, nie mam ekranu 4K. Dlatego to jest śmieszne, niech wpierw powiększą ilość vramu, a nie wrzucają takie :kupa: do 5070, czy 5080- ta karta jak i 5090 powinna być do 4K, więc minimum 24GB jest chyba normalne.

Opublikowano
12 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ja piszę o 1440p, nie mam ekranu 4K. Dlatego to jest śmieszne, niech wpierw powiększą ilość vramu, a nie wrzucają takie :kupa: do 5070, czy 5080- ta karta jak i 5090 powinna być do 4K, więc minimum 24GB jest chyba normalne.

W WQHD na 12GB jeszcze pograsz, do 4K warto mieć 24GB, lecz 32GB to już 8K. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

No raczej nie, oni jeszcze bardziej będą szli we frame genration, bo chcą gonić monitory 1000hz ;)

hahaha tupet...

no ale wtedy w CSGO ziacie ale super ekstra będą dzieciaki szczelać!

Bo 360Hz to za mao!

Opublikowano
Teraz, RTX4090 napisał(a):

ludzkie oko i tak nie widzi wiecej jak 30 klatek. 

Nie no do 60... w sensie różnicę

powiedzmy jak trafisz dobrze okiem vs frame to zgodzę się, że tak do 120Hz z sync 120FPS to ma sens, ale ponad to to cyborgi jakieś albo nie wiem...

ale nie zaczynajmy tej kultowej dyskusji : )

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ile Wy jeszcze będziecie żyć typem sprzed X lat? :) 

Chłopie Cie nawet na forum nie było w tym okresie a najwięcej wiesz.. i nie było to nie wiadomo kiedy, bo bodajże 2 lata temu :E 

Na okrągło widzę że probujesz  strugać mędrca od wszystkiego

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Widać ludzie zmądrzeli. Ale po co wspominać typa bo brał kredyty. Nie kumam :)

Bo był temat pożyczek na gpu i samo się nasunęło 🤣z resztą nie będziesz narzucał o czym ludzie mają pisać a o czym nie. 

Edytowane przez dawidoxx
  • Upvote 2
Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Czyli co stare FG korzystało z optic flow, a nowe FG już nie będzie korzystać z optic flow przez co możliwe jest uruchomienie na starszej generacji ? @SebastianFM

https://wccftech.com/nvidia-dlss-boss-doesnt-rule-out-possible-frame-generation-support-for-rtx-30-series/

Tak, jeżeli chodzi o pierwszą część pytania. 😊 Ta informacja jest na stronie NVIDIA już od 2 tygodni. 😊

"We have also sped up the generation of the optical flow field by replacing hardware optical flow with a very efficient AI model. Together, the AI models significantly reduce the computational cost of generating additional frames."

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss4-multi-frame-generation-ai-innovations/

Z tym przyspieszeniem to jednak dotyczy to Blackwell'a.

A to, że będzie możliwe wcale nie znaczy, że NVIDIA się na taki ruch zdecyduje. Poza tym wydajność rdzeni Tensor w RTX 30x0 może być niewystarczająca.

• Like 2