Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5090 to wół roboczy i pewnie jak komuś się ma zwrócić to pewnie tylko tyle że z odsprzedażą będzie na minus. Najlepsze że jest gwarancja i po czasie pewnie będzie coś lepszego ale rozumiem że tam brak grafy boli(+uwalniają sobie rynek w ten sposób). 5070ti co na za pobór? Dobiła do 300W? 5080 fe z jej 380w będzie się nadawała na workbuildy na tr.

Opublikowano
Teraz, Elder napisał(a):

4090 Galax HOF  miał 2 wtyczki 12VHPWR to spekulowałem że nierefy 5090 skoksowane też to dostaną

więc nie będzie piłowania gniazda zapas dla specs tech i luzik z temp i Amp.

No i torba.

MSI wrzuca jakieś special edition co same napisy sugerują że to lightning i pewnie coś wykombinują jak sama nv do tej kobyły (titan Ada) miała w renderze 2x 12v

Opublikowano
Teraz, Elder napisał(a):

Czekam co Galax zrobi i czy kozak HOF 5090 w ogóle będzie i czy jest sens takie coś zrobić z 5090.

EVGA nie ma, jak HOF wyjdzie z jednym gniazdem to oznacza jedno - nV powiedziala ze ma byc jedno i sie bujajcie z tym :E

Opublikowano
19 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ja patrzę, jak zeszło powietrze z wszystkich

squidward-deflating.gif\

18 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

, to jak chłopaki napalone tu kupią 5090, a w x-kom będzie ich 10 na stanie, to i tak połowa zostanie na magazynie.

Spoiler

• Haha 7
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Bo zasilacze osiągają najlepszą sprawność gdy pod obciążeniem pracują w okolicy tych 50%.

Do tego są wtedy zwykle ciche. 60-80% też będzie OK, ale czym wyżej w wielu zasilaczach będzie już się robić głośnawo :E 

To normalna, wiadoma każdemu sprawa. Jasne :)

24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jak chcesz używać takie 600W 5090 na stock + jakiś mocniejszy procek, oc to komp może ci pociągnąć i ponad 800W pod obciążeniem + peaki :E. To jest już ~70% z 1200W.

Ja czasem zapominam, i to mój błąd, że tą kartę może chcieć kupić ktoś do czegokolwiek innego niż gry. A do gier musowo proc z X3D. Te proce biorą bardzo mało prądu. (edit: i ja bym niczego poza 7800x3d i 9800x3d nawet nie rozważał do kompa stricte do gier) Od tego wyszedłem. 

PS. Dzięki za fajną odpowiedź. Bez docinek, wyśmiewania, merytorycznie. Można uznać, że się ktoś myli i próbować kulturalnie wytłumaczyć. :)  :piwko:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, ket_rab napisał(a):

5090 AORUS Master na PCB posiada miejsce na drugie gniazdo ale w dziwnym miejscu.

5090 AORUS Master

tak, i od dupy strony by bylo uzywane z radiatorem w tym miejscu... Wiesz ile kart mialo w przeszlosci takie miejsca na zasilanie bez wlutowanego gniazda?

Opublikowano
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przecie seria 4xxx ma wyższe pobory niż seria 3 to, czym oni chcieli ratować te dzieci ? :hihot:

A to chyba, że coś poplątałem :) Ale pamiętam jak 4060 i 4070 miały bardzo niskie pobory. Jak piszesz, że wyższe niż 3xxx to ok, ale ja pod 3080Ti musiałem kupić 850W gdzie chyba nawet pójdzie 4090 więc mi bardziej chodziło o to, że 4xxx miała niskie pobory względem mocy.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Umpero napisał(a):

Co tu się odpiernicza?
1000W to za mało dla 5090?
Dwa miechy temu kupiłem zasilacz pod 5090 i że niby mam teraz zmieniać?
No chyba kogoś mocno grzeje...

Nie. Lipton miał 1000w i nie płakał że to mało do 5090.

Opublikowano
5 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

jaka wersja sterowników?

571.96 nieoficjalne.

2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Nie. Lipton miał 1000w i nie płakał że to mało do 5090.

Od kiedy to rady eksperta od zasilaczy to płacz.

Opublikowano
7 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ja patrzę, jak zeszło powietrze z wszystkich, to jak chłopaki napalone tu kupią 5090, a w x-kom będzie ich 10 na stanie, to i tak połowa zostanie na magazynie. :D

Ja kupię tylko nie wiem jakiej firmy i jaki model. Teraz myślę o MSI ale jej nie ma w X-kom.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Dasz screena ze swoimi ustawieniami hud? Chciałbym takie ostre ładne kolorki co ty masz Chyba, że to mi telefon amoledem tak wypukla
    • Witam, proszę o pomoc w doborze podzespołów pod nowy PC, ponieważ spontanicznie... chociaż kusi od dłuższego czasu... myślę o zmianie mojego leciwego zestawu (i7-6700k, 16GB DDR4, GTX 1080) na coś nowszego, co mi może znowu posłuży lata. Spontaniczna decyzja, bo racjonalnych powodów wstrzymywałem się z tym już długo (mało czasu na granie), ale ceny RAM odlatują, a mi sie udało spontanicznie "ostatnim rzutem" kupić je jeszcze w akceptowalnej chyba cenie. Dodatkowo  "ludzie gadają", że inne rzeczy jak dyski, GPU też poleca w góre, wiec możliwe, że ostatni dzwonek na zakup czegoś w "przyzwoitych" pieniądzach.  Zestaw głównie do grania + ewentualnie zabawa w obróbka/montaż foto/wideo, ale do tego mam tez MB Pro M4 Pro z 48 GB RAM. Część rzeczy zostaje, z obecnego zestawu, bo niedawno kupowane lub jeszcze nadaje sie do użytku - obudowa, chłodzenie custom LC, wentylatory, dyski SSD M.2, itd. Obecnie używam monitora 4K MSI MAG 321UPX QD-OLED. Myślę nad poniższymi częściami: AMD Ryzen™ 7 9800X3D MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI - tutaj może coś innego jeszcze zaproponujecie  CORSAIR DOMINATOR TITANIUM RGB DDR5 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 (CMP64GX5M2B6000Z30) - ilość na wyrost pewnie, ale spontanicznie już kupione 5 listopada na Amazon za 1399PLN, zanim ceny juz kompletnie odleciały. Mam możliwość zwrotu do 31.01.2026, ale nawet jakby te RAMy były kiepskie, to teraz za tę cenę już raczej nic lepszego i w takiej ilości nie kupię). NZXT C1200 Gold ATX 3.1  / CORSAIR RM1000x -  wybrane z podpiętego tutaj na forum tematu z polecanymi zasilaczami. Moc zawyżona pewnie, ale lubie cisze, wiec chce żeby wentylator sie "nudził", a nie wiem jeszcze w jakie GPU bede celował. GPU - tutaj nie wiem czy czekać na modele SUPER od nV (chyba maja bys opóźnione?), czy kupować co jest, bo przez sytuacje z RAM, ceny GPU tez moga poleciec znowu ostro w górę. Patrząc na ceny chyba celowałbym w coś typu RTX 5070Ti lub Radeon  RX 9070 XT. Kompletnie nie znam obecnie rynku, wiec proszę o jakieś propozycje solidnych modeli GPU (cena/jakość, względna cisza).
    • Jasne, ten MSI Center chyba też może coś szczerze przeszkadzać, z tego co czytałem to więcej złego robi niż dobrego, z Latencymon jeszcze nie miałem okazji korzystać na obecnym zestawie. Jeżeli chodzi o ustawienia graficzne to nie robi to jakoś większej różnicy, w gierki typu Valorant/LOL/Fortnite gram na najniższych, w War Thunder testowałem na niższe było delikatnie tylko lepiej przez to że pewnie mniej shaderów musiało się doczytywać. ( tak jak mówię na ultra bez problemu mam 200+ fps tylko ten micro stutter o 2-5 fps w dół )  Sprawdzałem na locked 60 fps też są spadki np do 47. Jeżeli chodzi o blokowanie klatek to mam vsync, czyli 144 fps idealnie do monitora, gdy robię limit fps ręcznie na 144 lub 3 mniej to powstaje screen tearing i obraz się rozjeżdża, efekt taki jakby monitor był przecięty na pół przy mocniejszych ruchach myszki albo mimo że mam te stałe fps to nie ma wcale płynności obrazu. Dzięki za linki do tematów innych, czytałem już je i raczej średnio co mi pomoże patrząc że to kompletnie inny procek, chipset itd. 
    • Być ładnym i się tak oszpecić... nie wiem czym to jest spowodowane, czy faktycznie strzępkiem mózgu czy ogólnym stereotypom że kobieta bez "lifitingu" jest brzydka.
    • Zacznij od formata i zainstalowania podstawowych rzeczy, msi center i tam tylko sterowniki do chpisetu i nic więcej, stery do grafy trochę starsze i testuj. Żadnych light, razerów i co przyjdzie Ci jeszcze do głowy, tym bardziej programów monitorujących, bo to też potrafi działać negatywnie na gry jak i na psychikę  .W obecnym stanie możesz jeszcze wrzucić ss z latencymoon. Czy w ww grach różnicę robią ustawienia graficzne? Tzn. czy jak dasz wszystko na low to jest taki sam efekt jak na Twoich ustawieniach? Czy jak ograniczysz liczę klatek do 60fps, to też jest problem? Ja wiem że w grach online trzeba mieć więcej, ale z ciekawości możesz zobaczyć. Oczywiście blokujesz klatki o te 3 mniej, niż masz odświeżanie monitora? A tak na marginesie możesz poczytać  https://forum.ithardware.pl/topic/8975-stuttering-latencymon/ https://forum.ithardware.pl/topic/8444-stuttering-w-grach/#comments tylko tutaj są procki od AMD czy ludzie sobie z tym poradzili to nie wiem, trzeba się zagłębić, aaa jeszcze mamy jednego kolegę którego stuttery już długo męczą i sobie z tym nie poradził, też na AMD.      
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...