Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie nadążam za Waszymi postami, ale to co uda mi się wyłapać, tylko mnie utwierdza, że sprzedaż 4090 była by strzałem w kolano i dostaniem jeszcze rykoszetem w czoło.

Świeży PTM na mojej 4090 dał jej drugie życie, i spokój do premiery RTX 6090, bo 5090tka to jakiś nieśmieszny żart 🙄

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, X360 napisał(a):

Coś jest po całości spier...w temacie RT/PT na 5080

Raster był nieważny bo patrz jakie mamy fajne RT/PT!

Teraz RT/PT nieważne bo patrz jakie AI!

Nikt niczego nie spierdzielił w Blackwellu. Nikt po prostu tego nie ruszał i to jest przecież po prostu Ada + kosmetyka. Jakiekolwiek zmiany są/były robione pod AI,w ogóle nie z myślą o desktopowych GPU.

Nvidia Ci mówi: Dostałeś na papierze 2x więcej TOPS i masz klaskać uszami.

Cena powyżej 5500zł  oznacza regres perf/$. A tu ceny 7500 %-)

Tak wygląda świat pt. "nie mamy ochoty robić gamingowych GPU i co nam pan zrobi?"

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Gret napisał(a):

@PaVLo 4090 jeszcze z 4lat będzie żyła jeśli nvidia dalej będzie robić to co robi aktualnie :P

Mogę się mylić ale takiego przeskoku jak z serii 30 na 40 to już nie zobaczymy. Będą wydawać kastraty a z braku alternatywy i tak kupiec się znajdzie. 

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Przestań. Nie warto brać 50xx. Przecież widzisz co piszą wszyscy u góry. 

Popatrz sobie na to - moja rozdziałka, 1440p - to co ja obecnie mam, jest na samym dole - 83 FPSY. To co chcę kupić, jest u góry - 150 FPSÓW.

Mnie taki skok zadowala, i widzę sens w tej inwestycji.

Najwięcej to tutaj płaczą posiadacze 4080/4080S/4090, bo oni realnie nie mają w tej generacji czego szukać. I ja to rozumiem, bo robiłbym tak samo na ich miejscu. Ale jest sporo ludzi takich jak ja, i takich co siedzą na jeszcze starszych i wolniejszych kartach. 

image.thumb.png.510709410d7663c550d9c033494ee3dc.png

• Upvote 1