Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Jak to jest w ogóle, że tych kart zawsze tak mało jest na start? Je tak ciężko się produkuje? Ktoś mówił o skośnym nowym roku, że fabryki stoją, ale co, oni produkcje startują tuż przed premierą?

Odkąd pamiętam zawsze tak było na premierę z zwłaszcza z najwydajniejszym modelami. Tylko kiedyś nie było szajby w głowie i karty nie schodziły w parę minut po premierze.

Co do nowego roku w Chinach to praktycznie przez msc wszystko stoi.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na wszystkich zdjęciach z tych magazynów są same 5080, GN podał że to była dramatyczna premiera 5090, w US niektóre sklepy na cały stan czy region miały ok 200-300 sztuk. Jakiś duży sklep gdzie kamili ludzie (z 60 osób) miał 4 karty do sprzedania. W EU nie lepjej. W którymś artykule na VC było podane że nie będzie lejpiej przez minimum pół roku. 

Edytowane przez TonyMoSo
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Jak to jest w ogóle, że tych kart zawsze tak mało jest na start? Je tak ciężko się produkuje? Ktoś mówił o skośnym nowym roku, że fabryki stoją, ale co, oni produkcje startują tuż przed premierą?

Według tego co powiedział GN, nvidia przyspieszyła premierę bardziej niż zwykle, zanim wyprodukowali większy zapas kart. Dwie prawdopodobne przyczyny to, że albo chcieli zdążyć pokazać się na CES, bo wtedy cała prasa jest w jednym miejscu i robią marketing, albo chcieli zdążyć przed zmianami celnymi w USA, żeby karty na premierę miały niższe MSRP. Ale to tylko spekulacje.

Opóźnienie o miesiąc i tak by niewiele dało, bo przez chiński nowy rok i tak fabryki stoją. Ale to też oznacza, że w lutym nie ma się co spodziewać ogromnych dostaw do sklepów.

Topowych kart na premierę zawsze jest mniej niż chętnych (pomijając 4080 :E ), ale tym razem stock jest wybitnie niski.

Edytowane przez some1
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@dawidoxx no trudno Ci odmówić racji :/ ja się dziś biorę za Ninja Gaiden 2 Black więc pewnie skończę jeszcze na 4090 a na 5090 będę chyba do wiosny ogrywał giery z kupki wstydu :heu:

@PiPoLiNiO nic Ci tutaj oficjalnie nie zadeklarują. Nie potrafili odpowiedź jednym słowem - trzyliterowym, na pytanie czy mają wszystkich 5090 powyżej 15 sztuk lol. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Wiszą już parę godzin. Nikt nie chce?

Cierpliwi zyskają. Za max. 2 miesiące ceny będą spadać, bo nikt tego nie będzie kupować. 

Dajmy się wyszaleć tym działającym pod presją "muszę mieć teraz" i "kocham Kurtasa" :) 

• Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Cierpliwi zyskają. Za max. 2 miesiące ceny będą spadać, bo nikt tego nie będzie kupować. 

Dajmy się wyszaleć tym działającym pod presją "muszę mieć teraz" i "kocham Kurtasa" :) 

No te astrale i inne muszą stanieć jak nie to będzie cyrk

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

No te astrale i inne muszą stanieć jak nie to będzie cyrk

One od wczoraj wiszą w UK z dostawą kolejnego dnia i nikt nie kupuje. OC UK jest jeb...ne na ich własnym forum, za bawienie się w otwarty scalping na ich stałych klientach, i walenie +200 funtów do ceny każdej karty w porównaniu do Scana. Spokojnie, szał szybko minie, karty wskoczą na magazyny, ceny spadną. 

A CCL to już popieprzyło dokumentnie:

Prawie 1600f za MSI Gaming. I oczywiście 90% kart na Ebayu i FB Market. Właśnie widziałem jakiegoś typa, co próbuje spylić 5080FE za 2,5 tysiąca funtów. 

image.png.e4d682bb7d44e0e8ceea3797ef2b85d9.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja jestem ciekaw jaka bedzie odpowiedz od AMD na 5070TI na ktore czekam. W marcu mam akurat urodziny to moze sprawie sobie prezent :) A jak nie to poczekam do lata na najlepsze deale. Teraz zaluje ze moja 3060ti poszla za tak malo :( teraz moze daloby rade za 290euro xD

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Morele przegrało sprawę z jakimś typem :) Także myślę, że jak by tak wysterowali ileś osób i wszyscy by się zjednoczyli, to byłoby podobnie za takie praktyki :)

Można coś więcej o tej sytuacji? Masz gdzieś link?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Litości. Daj proszę jakieś tl'dr o co chodzi, bo godzina oglądania gołych giepełów to nie jest ulubione hobby każdego ;)

Trzeba dobrze zarządzać swoim czasem, żeby starczyło na czytanie tego wątka. :D

Edytowane przez VRman