Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

Od czego mają ci dać podatek? Od straty?

Dlaczego od razu od straty ?

Generalnie siedzisz cicho i czekasz az zapukają do drzwii...

Jesli masz cos dluzej niz pol roku to nie zapłacisz podatku bez względu na to ile przyciąłeś..

Pozostaje kwestia ze to TY musisz im udowodnic ze masz to dłużej niż pół roku (dowody zakupu ze sklepu czy z allegro/olx) - jak nie to czapa :)

Ostatnia kwestia to .. definicja działalnosci gospodarczej - czyli działanie w sposób ciągły i zogranizowany .. a jak na to trafisz to jescze zusik, kasa fiskalna (sprzedaz elektroniki przez internet) a powyzej pewnej kwoty VACik (ale to Ci raczej nie grozi) .. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nie no oczywiście, na 20-ego mam już wytypowane 2-3 modele 5070Ti, uda się albo się nie uda, czas pokaże. Teraz już nvidia i sklepy wiedzą co się wczoraj odwaliło, wiedzą jaki bot je załatwił i jak, nie zdziwię się jak za chwilę wprowadzą dodatkowe obostrzenia, captche, dodatkowe potwierdzenia itd. 

Morele mają o wiele lepiej to zabezpieczone. U nich nie byłem w stanie odpytywać dostępności produktu, a co mówić o procesowaniu zamówienia przez bota.
W x-komie siadłem dzień wcześniej i napisałem sobie bota, który uderzał bezpośrednio do api i co 5 sekund sobie odpytywałem.
Żadnej blokady. Gdy strona się zawiesiła to API dalej odpowiadało bez opóźnień.
Gdyby nie to, że x-kom wprowadził mnie w błąd i napisał, że karty 5090 od Gigabyte pojawią się w sprzedaży (bota konfiguruje się pod konkretny numer produktu) to bym się cieszył złożonym zamówieniem %-)

Edytowane przez Umpero
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Nie no oczywiście, na 20-ego mam już wytypowane 2-3 modele 5070Ti, uda się albo się nie uda, czas pokaże. Teraz już nvidia i sklepy wiedzą co się wczoraj odwaliło, wiedzą jaki bot je załatwił i jak, nie zdziwię się jak za chwilę wprowadzą dodatkowe obostrzenia, captche, dodatkowe potwierdzenia itd. 

Może z ilością sztuk nie będzie tak biednie jak z RTX 5080/5090. No ale chętnych na pewno będzie więcej.

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie po to się tyle spuszczałem od 6 stycznia nad tą kartą, żeby ją sprzedać 🤣🤣

Chodziło o to, abyś rozważył ofertę od skalpera i sam sobie rozważył zakup  za 22k. Bo nawet Asus niedostępne sztuki już ceni na podobnym poziomie 8:E

A ty nie masz przecież Astrala. Znaczy masz niby preordera z xkoma, ale to może być jak z 3080 u nich, że za rok dopiero, albo jak z PS5 za pół roku dopłynął :E

Opublikowano
21 minut temu, JDM napisał(a):

Ja to rozumiem tak, że jeśli używałeś mniej niż pół roku, lub było nowe i ZAROBIŁEŚ na odsprzedaży, to wtedy jest podatek. I to oni nałożą, a Ty będziesz musiał udowadniać, że się mylą.

A to akurat nie powinno być problemem, a podatek jest od dochodu czyli w przypadku odsprzedaży z zyskiem różnicy między zakupem a sprzedażą. 

Opublikowano
26 minut temu, Doamdor napisał(a):

Dobrze, że nie życzą sobie zdjęcia dowodu osobistego jak payu. xD

Na OLX też tak jest?

Ta wersja bardzo mi się podoba, ponoć premiera kart MSI ma być za tydzień.

Dyrektywa dotyczy platform cyfrowych na terenie UE, ale nie korzystam w ogóle z OLX.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Mpro napisał(a):

Najgorsza premiera zielonych od lat... tragiczne ceny plus bliski zeru przyrost wydajności.

AMD ma wielkie pole do popisu teraz. Mam nadzieję, że wykorzstają to.

Zapominasz, że AMD nigdy nie przepuści okazji by przepuścić okazję :E

Edytowane przez muszka
Opublikowano
5 minut temu, wkamil73 napisał(a):

A to akurat nie powinno być problemem, a podatek jest od dochodu czyli w przypadku odsprzedaży z zyskiem różnicy między zakupem a sprzedażą. 

Jeśli kupiłeś na firmę, musisz sprzedać jako firma i wliczyć to w przychód firmy- kropka. 

US ma wgląd do 5 lat wstecz w księgowość, także ten... Jeśli ktoś kupuje na firmę i sprzedaje na lewo, to podziwiam. Jeśli US byłby mi dłużny 10k, bo coś źle jest rozliczone, nigdy w życiu bym się o te pieniądze n8e zgłosił, bo zaraz, po przeanalizowaniu dokumentów, okazałoby się, że ja jestem dłużny 20k :]

Mam taka sytuację z samochodem, za rok mija 5 lat, jak trzymam zacisniete kciuki, żeby nie pojawić się na celowniku US, bo poprzednia księgowa jakieś faktury zle poodliczala :)

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

Na moje:
kupiłeś grat X, miałeś mniej niż pół roku/wystawiłeś jako NOWY, sprzedałeś, zarobiłeś - podatek
kupiłeś grat X, miałeś mniej niż pół roku/wystawiłeś jako NOWY, sprzedałeś, straciłeś - brak podatku

kupiłeś grat X, miałeś więcej niż pół roku, sprzedałeś, zarobiłeś - brak podatku

Opublikowano

Nowe karty raczej niczym nie zachwycają (szczególnie RTX 5080, ale 5090 również to dotyczy, podobne odczucia były przy RTX'ach 2XXX, choć tam można było to w jakiś sposób usprawiedliwiać wprowadzeniem nowej technologii, jakim był RT), natomiast hobby to hobby (PCMR!), poza tym zawsze jest ten dreszczyk emocji przy pierwszych rzutach (chyba tak gdzieś od premiery RTX'ów 2XXX/3XXX o ile dobrze pamiętam) i polowaniu na nowe karty, że oczywiście nie mogłem nie spróbować. ;) Wczoraj już miałem w koszyku 5090 na X-KOMie, ale niestety strona nie wytrzymała. Dzisiaj udało mi się kliknąć 5090 od Inno3D również w X-KOMie, niby mają wysyłać karty z tej dzisiejszej dostawy w poniedziałek, ale zobaczymy, czy faktycznie tak będzie. Nawet gdyby anulowali zamówienie, to parcia nie mam, najwyżej kupi się w późniejszym terminie albo całkowicie sobie odpuszczę aktualną generację (choć w sumie to pod nią robiłem w ostatnich tygodniach upgrade kompa).

Śmieszą mnie trochę żale niektórych osób (czy to na forach, czy to w komentarzach na stronach sklepów), że nie udało im się kupić/nie było dostępnych żadnych sztuk (choć to akurat nie jest prawda, po prostu nawet przy odświeżaniu strony co parę sekund, szczególnie jak była mocno przeciążona, ciężko było się załapać i to była raczej kwestia farta, o ile nikt nie korzysta z botów/skryptów)/albo że sklepy niektóre GPU z pierwszych dostaw pakują do swoich komputerów - przy niskiej podaży i dużym popycie już od wielu lat są tego typu kwestie przy elektronice (ale nie tylko). Pewnie w nadchodzących tygodniach/miesiącach ceny znowu trochę podskoczą przy niskiej podaży (tak jak to było przy RTX'ach 3XXX i 4XXX), chociaż i tak aktualna przebitka min. 10-20% (dochodząca do 40-50% przy "lepszych" modelach) jest absurdalna (i chyba faktycznie w dzisiejszych czasach MSRP jest podawany dla picu + rzuca się kilka sztuk w tej cenie, żeby formalny obowiązek dostarczenia tego typu modeli był spełniony).

Opublikowano
Teraz, Wuadator napisał(a):

Jeśli kupiłeś na firmę, musisz sprzedać jako firma i wliczyć to w przychód firmy- kropka. 

US ma wgląd do 5 lat wstecz w księgowość, także ten... Jeśli ktoś kupuje na firmę i sprzedaje na lewo, to podziwiam. Jeśli US byłby mi dłużny 10k, bo coś źle jest rozliczone, nigdy w życiu bym się o te pieniądze n8e zgłosił, bo zaraz, po przeanalizowaniu dokumentów, okazałoby się, że ja jestem dłużny 20k :]

Mam taka sytuację z samochodem, za rok mija 5 lat, jak trzymam zacisniete kciuki, żeby nie pojawić się na celowniku US, bo poprzednia księgowa jakieś faktury zle poodliczala :)

No paaaaanie, my tu rozmawiamy o average Joe a nie o biznesmenach 😅 to zupełnie inne systemy walutowe 🤗

Opublikowano
5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Wiem. Zdaję sobie sprawę, że szanse będą niewielkie, ale co innego mogę zrobić? 

Cieszyć się z Oled. :piwko:

3 minuty temu, Necronom napisał(a):

Dyrektywa dotyczy platform cyfrowych na terenie UE, ale nie korzystam w ogóle z OLX.

Jakaś alternatywa dla OLX/Allegro?

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, JDM napisał(a):

Na moje:
kupiłeś grat X, miałeś mniej niż pół roku/wystawiłeś jako NOWY, sprzedałeś, zarobiłeś - podatek
kupiłeś grat X, miałeś mniej niż pół roku/wystawiłeś jako NOWY, sprzedałeś, straciłeś - brak podatku

kupiłeś grat X, miałeś więcej niż pół roku, sprzedałeś, zarobiłeś - brak podatku

Ale musisz mieć papiery bo o to US będzie pytał. Pisałem, że to nie powinno być problemem, bo w obecnych realiach raczej sprzętu na giełdzie komputerowej spod stołu się nie kupuje i raczej wszystkoa swój cyfrowy ślad.