Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, b1ela5 napisał(a):

Sympatyczny pam Marcin chyba musi wiedzieć że wyroby gpu-podobne od gigabyte nie są pierwszym wyborem przytomnych userów. To jest straszna qpa drogi kolego. Tego nikt świadomy nie chce. Wg mnie na dziś są 2 przyzwoite karty, asus astral. asus tuf. msi vanguard. msi supreem, reszta mogłaby nie powstać, w sumie szkoda chipów na tą całą nędzną resztę.

Ale błysnąłeś w tym momencie, taki Gigabyte Gaming bardzo dobrze wypadają, @lukadd nawet Windforca 4090 ogarnął i był zadowolony z tego co pamiętam. Za to wyroby gpu podobne w postaci Rog Strix TUF nie wspominam o najtańszych Asus Dual co nakładały na rdzeń ? Pastę do zębów, gdzie często po 6-12 miesiącach trzeba było zmieniać pastę samemu, bo Asus twierdzi, że HS do 105 stopni jest w porządku. To dopiero strzał w pysk, kupujesz topowego Strixa 4090 i musisz pastę zmieniać samemu, bo nie ważne, czy to Asus Dual 4060Ti, czy Rog Strix 4090 oszczędzali na paście. Za to podejście dla zasady olałbym Asusa, mimo, że łaskawcy podobno już termopada dają. Pastę zmienić nie problem, ale za to podejście do klienta to .....

Często jest też tak, że dany model który wypadał kiepsko w serii XXXX wypada całkiem inaczej w kolejnej i na odwrót, więc poczekajmy na jakieś dobre porównania jeśli chodzi o chłodzenia.

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, skunRace napisał(a):

Ale błysnąłeś w tym momencie, taki Gigabyte Gaming bardzo dobrze wypadają, @lukadd nawet Windforca 4090 ogarnął i był zadowolony z tego co pamiętam. Za to wyroby gpu podobne w postaci Rog Strix TUF nie wspominam o najtańszych Asus Dual co nakładały na rdzeń ? Pastę do zębów, gdzie często po 6-12 miesiącach trzeba było zmieniać pastę samemu, bo Asus twierdzi, że HS do 105 stopni jest w porządku. To dopiero strzał w pysk, kupujesz topowego Strixa 4090 i musisz pastę zmieniać samemu, bo nie ważne, czy to Asus Dual 4060Ti, czy Rog Strix 4090 oszczędzali na paście. Za to podejście dla zasady olałbym Asusa, mimo, że łaskawcy podobno już termopada dają. Pastę zmienić nie problem, ale za to podejście do klienta to .....

chodziło mi o fatalnie głośną mapę fyrtaków. Nie wiem kto u nich ogarnia biosy, jak mówiłem ostatni moj gigabyte to aorus master 3080, nie urzekl mnie. Może jestem trochę po tej traumie uprzedzony, ale nie chcę już gpu gigabytea, mobasy zdarzają się naprawdę cfajne, gpu wg mojej subiektywnej oceny są za głośne. Teraz akurat asus jako jedyny na rdzeń nakłada ptm więc tu chociaż ogarneli.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano

@tgolik poprawa w jakości jest widoczna (choć ideału pewnie nigdy nie będzie), Transformer jest bardziej wymagający 1:1 porównując ze starym CNN. A jeśli o FG chodzi to się nie wypowiadam ;) Choć powiem, że używam Lossless Scaling i to co można z tego wycisnąć na 3060Ti jest dla mnie godne podziwu o ile się człowiek nie przejmuje artefaktami przy szybkich ruchach kamerą :) 

Opublikowano
3 minuty temu, b1ela5 napisał(a):

chodziło mi o fatalnie głośną mapę fyrtaków. Nie wiem kto u nich ogarnia biosy, jak mówiłem ostatni moj gigabyte to aorus master 3080, nie urzekl mnie.

Gigabyte jak wszyscy czasem coś dobrego im wyjdzie a czasem puszcza gnioty bo nvidia zostawia im mały margines zysków ale tak jest ze wszystkim AIB nawet EVGA czasem dało ciała

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Gandorf napisał(a):

Gigabyte jak wszyscy czasem coś dobrego im wyjdzie a czasem puszcza gnioty bo nvidia zostawia im mały margines zysków ale tak jest ze wszystkim AIB nawet EVGA czasem dało ciała

Ok, masz rację, po prostu to jest też trochę indywidualna sprawa, każdy ma swoje zdanie i doświadczenia, zwłaszcza że za 13-14k to już powinien być bardzo konkretny wybór. Nic osobistego z mojej strony, po prostu to są moje indywidualne odczucia, tyle ;) Jak mówiłem, ja będę szukał msi supreem, msi vanguard, asus astral, tuf jeśli chodzi o 5090.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
8 minut temu, skunRace napisał(a):

Często jest też tak, że dany model który wypadał kiepsko w serii XXXX wypada całkiem inaczej w kolejnej, więc poczekajmy na jakieś dobre porównania.

Dokładnie na każde gpu, każdy model w każdej kolejnej serii warto patrzeć indywidualnie.

A Asus niestety mimo, że go lubiałem to odlatują i cenami i niestety nieraz wykonaniem, support też u nich taki januszowy coraz bardziej się robi. Astrale najnowsze za worek siana i najlepiej odłączyć tylni wentyl bo głośny :E Z cewkami też często nie porywają.

W płytach głównych też żydzą jak się tylko da. Lubiłem ich płyty, do biosów byłem przyzwyczajony i jak się przesiadałem na nowego ryzena i zobaczyłem, że ich mobo za ~2.4k mając 4 sloty nvme pozwala używać tylko 2 dyski bo jak wrzucisz więcej to obcina linie dla GPU to szczena mi całkiem opadła :E I poszedłem w tańszego Asrocka, który nie robi takich myków, mam 4 sloty i 4 moge obsadzić bez obcinania linii GPU.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, b1ela5 napisał(a):

chodziło mi o fatalnie głośną mapę fyrtaków. Nie wiem kto u nich ogarnia biosy, jak mówiłem ostatni moj gigabyte to aorus master 3080, nie urzekl mnie. Może jestem trochę po tej traumie uprzedzony, ale nie chcę już gpu gigabytea, mobasy zdarzają się naprawdę cfajne, gpu wg mojej subiektywnej oceny są za głośne. Teraz akurat asus jako jedyny na rdzeń nakłada ptm więc tu chociaż ogarneli.

Tylko często jest tak, że chłodzenie z danej serii, które kiedyś wypadało bardzo dobrze w nowej już tak nie wypada i na odwrót, poczekajmy na jakieś fajne zestawienia.

Jeśli chodzi o PTMa to może dlatego jako jedyni to ogarnęli, bo jako jedyni mieli z tym taki problem, pewnie też dlatego o nich głównie było tak głośno, bo dużo kart sprzedają. Ale jak byś się czuł jakbyś dopłacił nie raz 1000zł+ do chłodzenia typu Strix,  żeby mieć cisze i chłodno ? Po 6-12 miesiącach przez to, że oszczędzali na paście masz HS 100 stopni+ a przez to 2000rpm+ na wentylach. Asus Ci odpisuje, że możemy się temu przyjrzeć w naszym laboratorium, ale do 105 stopni jest w porządku, czyli wiadomo jak się skończy :E 

Opublikowano (edytowane)

@skunRace Spoko, pewnie widziałeś wstępne testy na techpowerup. Msi supreem jest najcichsze i ma najniższe temperatury wsród kart chłodzonych powietrzem, mi to wystarczy.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano

Wpadło mi co do głowy, może ktos to już testował. 

Czy da radę mając kartę z serii 4000 oszukać system, że ma się 5000 i w Cyberpunku podczas włączenia FG z poziomu gry to poza grą z poziomu systemu w programie Lossless Scaling dać na generowanie klatek x2 więc by wtedy wychodziło w sumie x4?  8:E

Jesuuu, jutro jak karta przyjedzie to spróbuję :pozdro:

Opublikowano

Trafia do mnie analiza Daniela Owena, bo mimo spekulacji stawia wszystko na fundamentach najbardziej prawdopodobnych analogicznie do RTX 5090/5080

Idąc jego tokiem rozumowania, RTX 5070 będzie ok. 3% wydajniejszy od 4070 Super więc chyba powinienem celować minimum w 5070tiS, czekać na radeony, lub zostać na 4070S bo biedy jak widać nie będzie ;)

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

ich mobo za ~2.4k mając 4 sloty nvme pozwala używać tylko 2 dyski bo jak wrzucisz więcej to obcina linie dla GPU

Male sprostowanie - 5 slotów nvme, a możesz używać 3 bez obcinania linii dla GPU

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, b1ela5 napisał(a):

@skunRace Spoko, pewnie widziałeś wstępne testy na techpowerup. Msi supreem jest najcichsze i ma najniższe temperatury wsród kart chłodzonych powietrzem, mi to wystarczy.

Jasne, ale nie ma co z taką pogardą wypowiadać się o innych producentach, że "wyroby gpu podobne" i chwalić Astrala i Tufa w serii 5000 za to co odwalił w 4000. Jestem przekonany, że gdybyś kupił 4000 i trafił Ci sie model z  taką pastą to byś miał inne zdanie o wyrobach "gpu podobnych" od Asusa ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)

Sorki, nie chciałem zabrzmieć jak stary wszechwiedzący pierdziel. Jeśli tak to zabrzmiało to szczere sorki. ;) Resztki frustracji z tym głośnym aorusem 3080 może mnie poniosły, głupio ze tak to odebrałeś. Głupio się czuję, przeraszam stary. Może niepotrzebnie za bardzo identyfikujemy się z głupim kawałkiem krzemu za który słono przecież płacimy własną kasą. Chill out.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano (edytowane)

Nie ma problemu i owszem taki Suprim świetnie wypada, ale chwaląc Asusa teraz, zawsze będę miał z tyłu głowy to co robili i jak traktowali klienta  w serii 4000 ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Piękne to są kobiety, a to jest jakiś kawal amelinium z rurami :hihot:

10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

MSI 5090 LC piekny jest. Moim zdaniem to Lexus wsrod kart. Wszystko dziala tak jak powinno.

Screenshot_20250203_234508_Chrome.jpg

Gdyby nie obudowa, to bym brał, ale z chłodzeniem powietrznym nie mam do czego się przyczepić.

Kawał kloca.:hihot:

rgb1.jpg