Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kadajo

W watku biosow do x670/x870/b650 ludzie pisali ze przy serii 5000 trzeba przestawic pci-e w tryb gen4

to ponoc rozwiazuje problemy przy starszych biosach

najnowsze rewizje 1001/1002/1003 ponoc juz nie wymagaja tych zmian

ale moze lepiej dla pewnosci jest to tak ustawic

ja i tak mam riser z tasma pcie 4.0 wiec jedyne czego moge sie obawiac po wlozeniu 5090

to to, czy ten riser bedzie poprawnie dzialal z ta karta.

1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@muszka przecież data premiery nie była ustalana przypadkowo 😀 Chyba że ktoś w to wierzy to akurat dobra godzina żeby zacząć dzień na jakimś Cartoon Network czy Disney'u 🤣

grunt to odpalic premiere i nie przygotowac stanow magazynowych na zapotrzebowanie

normalnie mistrzowie sprzedazy

Opublikowano
7 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

+310Mhz na rdzeniu i np. w takim TIme Spy trzyma rdzeń 99% czasu na ponad 3GHz, ocierając się o 3,1Ghz bez ruszania power limitu. Mój były 4090 to klękał już przy 2850Mhz.

Odpal A Plague Tale: Requiem ;) To oczywiście tylko jeden z wielu przykładów, RTX 5090 ostro nurkuje z zegarem w wielu grach.

Opublikowano

Patrząc na używane karty graficzne to jeżeli powiedzmy karta była używana 14 miesięcy w większości grając w gry w 4k to taka karta jest mocno zajechana? 

Nie powiem ile dziennie było grane bo facet nie napisał. Tak się po prostu zastanawiam czy warto kupować używkę żeby zaraz nie padła jak kawka.

Opublikowano
2 minuty temu, FszoQ napisał(a):

Patrząc na używane karty graficzne to jeżeli powiedzmy karta była używana 14 miesięcy w większości grając w gry w 4k to taka karta jest mocno zajechana? 

Nie powiem ile dziennie było grane bo facet nie napisał. Tak się po prostu zastanawiam czy warto kupować używkę żeby zaraz nie padła jak kawka.

Bez przesady że karty po 14msc są zajechane xd i to jeszcze od grania, bierz i będziesz miał do czasu wymiany na kolejną generacje 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, FszoQ napisał(a):

omg

karta graficzna to nie samochód

jak niby masz ją zajechać ?

niektóre karty pracowały w koparkach non stop 100% przez 2 lata i dalej działają

nie przesadzaj

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Na mojej byłej 970 (teraz u kumpla)  to gry lecą od 11 lat po 3-4h dziennie i dalej działa bezproblemowo :D

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, tomcug napisał(a):

Oczywiście, że zero. Z 5090 tak samo, ale Foundersa nie mam.

32 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To "oczywiście" wskazuję na to, że problemy to wymysł idiotów jak z wtyczkami i można olać temat? 

Podłączam sie do pytania bo dzisiaj odbieram swoją 5080 i już nawet w biosie mobo przestawiłem pcie w tryb 4.0, a nie ukrywam trochę mnie teraz zmartwiły te doniesienia o problemach z nowymi gpu :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
33 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To "oczywiście" wskazuję na to, że problemy to wymysł idiotów jak z wtyczkami i można olać temat? 

To (jak zwykle) tylko Twoja projekcja. Ja w ogólności niezwykle rzadko mam poważne problemy ze sprzętem i by mnie mocno zdziwiło, gdyby dobra passa się skończyła ;) Foundersy są klejone taśmą, więc w zależności od płyty głównej oraz zapewne samej sztuki karty problemy mogą się pojawić.

Opublikowano

W przypadku kart od innych producentów nie powinno być tego problemu, one są na jednym laminacie, a nie klejone.

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To pisz konkretnie i nie będę musiał mieć projekcji. Bo jak widzisz wyżej nie tylko ja je mam :)

Jakby były problemy na mojej platformie, to przede wszystkim pojawiłaby się informacja w teście, który publikowałem na premierę. Ja takich informacji nie ukrywam.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sovas napisał(a):

Ja już siedzę na riserze 5.0. Kupiłem wcześniej żeby się przygotować, więc mam nadzieję, że nie będzie problemów. Na razie to nie ma problemów, bo karty też nie ma xd

gdzie dorwales tasme gen 5.0?

czy caly riser nowy jakis kupiles?

ja w O11 EVO XL musze uzywac risera Lian LI

bo maja inne mocowania do sledzi

mam Riser Coolermastera fajny,

ale musialem oczywiscie ten dedykowany kupic :|

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 godzinę temu, Ogider napisał(a):

Testują nowe poziomy pod 6080 :)

Przecież to jest jawna, legalna sklepowa GANGSTERKA !!! Nóż się w kieszeni otwiera jak się widzi takie żerowanie na ludziach !!! 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli robienie 1 karty z 3 elementów nie było dobrym pomysłem? Kto by się spodziewał... 

Wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazuja

Screenshot_20250205_095052_Chrome.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 4
Opublikowano
3 godziny temu, FszoQ napisał(a):

Nie każdy. Jak jakiś czas przeszedłem z VA na OLED G80sd to dla mnie było wręcz słabe. Spodziewałem się czegoś więcej, a tu tylko troche lepsza czerń, a reszta podobna i tak mocno oczy nie bolą jak to bywało przy VA :)

Niweskończona,idealna czerń,daje ci lepszy kontrast i odwzorowanie kolorów. Może sobie rozjasniłeś tego OLEDa;)