Umpero 979 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Musisz skończyć marzyć. Dziś odezwał się typ żebym olał tamtego i on od razu przelewa całość + 300 zł. A Ty dalej się łudzisz, że ktoś Ci sprzeda za 6k Nie łudzę. Tak sobie śmieszkuje. Niby teraz najrozsądniejsza opcja to 4090, ale z drugiej strony człowiek by chciał mieć najwięcej mocy dostępnej na rynku. Niestety ceny 5090 wystrzeliły do posranego poziomu więc to już przegięcie pały. Nawet jak będą dostępne w takich cenach to niech te wszystkie sklepy ciągną pałkę kurtasowi. Moich hajsów nie zobaczą.
Totek 784 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Musisz skończyć marzyć. Dziś odezwał się typ żebym olał tamtego i on od razu przelewa całość + 300 zł. A Ty dalej się łudzisz, że ktoś Ci sprzeda za 6k Zrób jak ostatnio, weź zadatek, wyłgaj się że czekasz aż 5070ti przebije w testach 4090, a potem oddaj połowę zadatku. Niechcący odkryłeś jak zbić kapitał
SuLac0 354 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 24 minuty temu, Kadajo napisał(a): Te ceny pewnie do końca roku będę takie, jak nie dłużej. pfyy.. mies- dwa https://wccftech.com/amd-to-price-radeon-rx-9000-gpus-aggressively/ 1
michaelius33 354 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 1 minutę temu, SuLac0 napisał(a): pfyy.. mies- dwa https://wccftech.com/amd-to-price-radeon-rx-9000-gpus-aggressively/ Karty AMD zawsze są najmocniejsze i najtańsze przed premierą 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Godzinę temu, Raider napisał(a): Mój czajnik elektryczny na 2 żyłach ma 2200W 220V x 10A=2200W W przypadku gpu 12V x 50A= 600W Dla tego czajnik jest bezpieczny. 1 1
Stjepan 2 378 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Mam podobnie. I coś czuję, że jeszcze jedno przesunięcie dłuższe niż tydzień i odbiorę ją tylko po to, aby z frajera który dał 13.7k za kartę, stać się skalperem który sprzeda ja za 20k z plombą na pudełku 🤣 U mnie takie czekanie zabija ekscytacje. U niektórych odwrotnie, im dłużej czekają tym bardziej się jarają. Wystaw ebaju zarobisz 4x więcej, np, za 12k Euro.
Umpero 979 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 9 minut temu, SuLac0 napisał(a): pfyy.. mies- dwa https://wccftech.com/amd-to-price-radeon-rx-9000-gpus-aggressively/ Czyli co? W kwietniu 5090 w cenie MSRP lub poniżej?
Pavel87 703 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Musisz skończyć marzyć. Dziś odezwał się typ żebym olał tamtego i on od razu przelewa całość + 300 zł. A Ty dalej się łudzisz, że ktoś Ci sprzeda za 6k Jeszcze trochę i będzie tak za Twoją 4090 3
VRman 2 641 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 3 minuty temu, SuLac0 napisał(a): pfyy.. mies- dwa https://wccftech.com/amd-to-price-radeon-rx-9000-gpus-aggressively/ Nigdy w to nie uwierzę. A przy okazji. Mało ostatnio teorii spiskowych. To może ja dorzucę, ale taką z grubej rury, taką, że no nie ma opcji, żeby się potwierdziła. AMD się dogadało z Nvidią. Dlatego była obsuwa kart AMD, bo Nvidia chciała najpierw podbić ceny swoich, żeby posranie wysokie ceny AMD mogły się wydawać atrakcyjne. Teraz karty NV są wyżej, więc już można tego 9070XT za te niewiarygne 899$ puszczać. (ba dum tss...) 7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Mam podobnie. I coś czuję, że jeszcze jedno przesunięcie dłuższe niż tydzień i odbiorę ją tylko po to, aby z frajera który dał 13.7k za kartę, stać się skalperem który sprzeda ja za 20k z plombą na pudełku 🤣 U mnie takie czekanie zabija ekscytacje. U niektórych odwrotnie, im dłużej czekają tym bardziej się jarają. Nauka mówi, że podczas snu mózg sobie porządkuje różne rzeczy, przetwarza, "myśli". Ale przy nieaktywnym obszarze odpowiedzialnym za emocje. BTW. Stąd jest to powiedzenie "czas leczy rany" Czyli jak po czasie komuś schodzi ochota zakupu nowej zabawki, to znaczy, że głos rozsądku, który na początku dostał w mordę od ekscytacji i leżał pod stołem, teraz zaczyna wstawać i się odzywać coraz głośniej. I wtedy mamy to "przechodzi mi". W drugą stronę to jest jak się człowiek interesuje tematem, zaczyna oglądać słupki, w których na nowej to by sobie fajnie pograł w 4K czy w 1440p 120fps albo 300fps, a na starej to nie. No i tak 2x tańsza jednak jest o 1/3 wolniejsza. No to... szkoda nie mieć tej najlepszej. Bo co jak potem mocy zabraknie? Co jak nowa zabawka nie da oczekiwanej radochy? Lepiej nie ryzykować.
Marcusfff 274 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): @VRman Mi nie przechodzi ochota na kartę samą w sobie. Mnie irytuje czekanie na coś co kupiłem i za co zapłaciłem. Jak dojdzie tego 20 to podjarany na max otworze karton i podłącze. Ale jak 19 się dowiem że mam czekać znowu miesiąc no to już sorry. Zaraz to czekanie się przedłuży do momentu pierwszych wycieków 6090 Zawsze można czekać. Seria 60xx na pewno będzie 60% wydajniejsza, dwa razy tańsza i będzie zalegała na półkach w dniu premiery 39 minut temu, VRman napisał(a): Obejrzałem sobie filmik o spalonej wtyczce przy 5090. "Patrzę i milczę, to wystarczy za komentarz" Ta głupota aż boli. Czy to głupota czy po prostu wielkie korpo tak bardzo mają rynek gaming w dupie. Kiedyś z mniejszych powodów zmieniono AT na ATX. Teraz się kisimy na standardach, które zupełnie nie pasują. Od lat. Ludzie DO KART kupują obudowy nowe, bo im się nie mieści albo nie pasuje chłodzenie. Cudowanie z pięcioma zmianami standardów zasilaczy i wtyczek do kart.. Ciągłe problemy z dostępem do wypinania kart z PCI-E Ja się pytam, gdzie jest projekt nowego standardu, żeby nie było problemów z kablami, żeby dostęp do karty był OK, żeby jeden element nie gotował innego (5090FE w budzie chłodzonej powietrzem w zasadzie nie ma sensu, bo wszystko leci na RAMy i proca, chyba że.. no właśnie. ) Przecież obecnie kompy z 4090/5090 wyglądają jakby to karta była "mainboard". Tyle się zmieniło. Pobór prądu, wymagania chłodzenia, a nawet koniec obecności napędów optycznych. Nikt nie używa już wnęk 5.25", a nawet dysków 3.5". I co? I ciągle ten sam ATX i pierdylion pomysłów i udziwinień, jak np. wtyczki zasilacza z boku. Na cholerę ten chaos? Gdzie jest milicja ja się pytam? Znaczy ten. Nie milicja. Standaryzacja jakaś. Rozsądek. Logika. Cokolwiek. To co jest największym błogosławieństwem PC, czyli otwarta architektura okazało się równocześnie największym przekleństwem. Brak jednego podmiotu, który trzyma za gardło rynek i może wprowadzić drastyczne zmiany. Prawie wszystko musi być kompatybilne w tył co powoduje pełzające zmiany i ewolucję. Nawet BTX się nie przyjął, a to było daaawno.
maras2574 891 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego W dniu 8.02.2025 o 17:13, sovas napisał(a): Ktoś może potwierdzić? Tak czy siak woduję Asusa, ale miło by było jakby uznawali gwarancję po rozebraniu karty. To powinien być standard… W zeszłym roku rozbierałem TUFa 4080 żeby zmienić pastę na PTMa. Wcześniej jednak napisałem do supportu ASUSa, jak również do serwisu sklepowego. Też Tobie radzę to zrobić, będziesz miał podkładkę w razie czego To nic nie kosztuje 1
Kadajo 7 412 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 4 minuty temu, Marcusfff napisał(a): To co jest największym błogosławieństwem PC, czyli otwarta architektura okazało się równocześnie największym przekleństwem. Brak jednego podmiotu, który trzyma za gardło rynek i może wprowadzić drastyczne zmiany. Prawie wszystko musi być kompatybilne w tył co powoduje pełzające zmiany i ewolucję. Nawet BTX się nie przyjął, a to było daaawno. Standardy są, tylko się ich nie aktualizuje jak to nie ma sensu. Z ta nowa wtyczką zasilania to po co to było wprowadzać ... żeby co ? Mniej kabli było ? Serio, zamieniliśmy jeden kabel na drugi i to gorszy. Nie wiem co oni tam pili jak to wymyślali. To nie kable i wtyczki są problemem tylko karty żrące po 400-600W. 1 2
VRman 2 641 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 5 minut temu, Marcusfff napisał(a): Zawsze można czekać. Seria 60xx na pewno będzie 60% wydajniejsza, dwa razy tańsza i będzie zalegała na półkach w dniu premiery To co jest największym błogosławieństwem PC, czyli otwarta architektura okazało się równocześnie największym przekleństwem. Brak jednego podmiotu, który trzyma za gardło rynek i może wprowadzić drastyczne zmiany. Prawie wszystko musi być kompatybilne w tył co powoduje pełzające zmiany i ewolucję. Nawet BTX się nie przyjął, a to było daaawno. Ale BTX był mniej potrzebny. Skoro i tak ludzie wydają po 2500$ na karty, i zmieniają zasilacze co chwila, bo ATX 3.0, bo 3.1, bo wtyczka 16pin, bo 6+6, bo tamto i siamto, to możnaby prze te ostatnie 20 lat zrobić jakieś jedno ustandaryzowanie pod obecne i przyszłe potrzeby. Jak z bólem zęba. Raz poboli a potem spokój vs. ciągle się męczyć. Sam pamiętam ból AT->ATX ale pamiętam też, że przeszło mi to dość szybko i świat się nie zawalił. 1
Kanzu 206 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): @VRman Mi nie przechodzi ochota na kartę samą w sobie. Mnie irytuje czekanie na coś co kupiłem i za co zapłaciłem. Jak dojdzie tego 20 to podjarany na max otworze karton i podłącze. Ale jak 19 się dowiem że mam czekać znowu miesiąc no to już sorry. Zaraz to czekanie się przedłuży do momentu pierwszych wycieków 6090 Chyba wolałbym mieć już złożone zamówienie i raz czy dwa przesunięty termin niż czekać na nieznane nie wiedząc gdzie, kiedy i za ile się pojawią. Jedyne co by mnie zirytowało to ciągłe zmiany terminu w momencie kiedy ludzie dostawaliby już swoje egzemplarze z innych sklepów. Ja tu się ogólnie czuje w najgłębszej dupie, bo jeszcze trochę i będą 3 miesiące jak nie mam żadnej karty. Nie chce nic na przeczekanie kupować a z drugiej strony odechciewa mi się już czekać na 5090.
ket_rab 227 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) W Suprim Liquid MSI zastosowało inne złącze wentylatorów na chłodnicy ( wygląda na micro 4pin ). Akurat mam 3x T30 i chciałem podmieniać Edytowane 11 Lutego przez ket_rab
dhyde00 240 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Szybki test w Returnal, 4K, Ultra + RT, DLSS Quality, ta sama scena 4090 OC 5080 OC Benchmark 4090 OC 4090 Stock 5080 OC 1 1
Radio Tirana 1 046 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 3 minuty temu, dhyde00 napisał(a): Szybki test w Returnal, 4K, Ultra + RT, DLSS Quality, ta sama scena Czyżby 5080 po OC wskoczyło na poziom 4090? Może jest jeszcze nadzieja dla tej karty.
maras2574 891 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego W dniu 9.02.2025 o 12:01, RtxOn napisał(a): Gość może zwrócić tą kartę lub parę stówek zarobić za gorący towar ale woli być w plecy 3 koła. Może to Litwicki 1
Kadajo 7 412 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Teraz, Radio Tirana napisał(a): Czyżby 5080 po OC wskoczyło na poziom 4090? Może jest jeszcze nadzieja dla tej karty. Nie ma szans. W niektórych grach się faktycznie po mocnym OC zbliża ale tam gdzie moc jest faktycznie potrzebna i pamięć, RTX 4090 robi z 5080 miazgę. 1 1
dhyde00 240 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Teraz, Radio Tirana napisał(a): Czyżby 5080 po OC wskoczyło na poziom 4090? Może jest jeszcze nadzieja dla tej karty. Przynajmniej w tej grze wyglada na tak. Innych gierek nie sprawdze bo 4090 juz w rece nowego wlasciciela
zozolek 312 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) 4 minuty temu, dhyde00 napisał(a): Przynajmniej w tej grze wyglada na tak. Innych gierek nie sprawdze bo 4090 juz w rece nowego wlasciciela Różnica temperatur i pobór prądu to już "MIAZGA" RTX'a 4090 @dhyde00 tylko wg innych żródeł RTX 4090 OC powinien być min 15% szybszy od RTX 5080 OC Edytowane 10 Lutego przez zozolek
zozolek 312 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 6 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie ma szans. W niektórych grach się faktycznie po mocnym OC zbliża ale tam gdzie moc jest faktycznie potrzebna i pamięć, RTX 4090 robi z 5080 miazgę. 1 minutę temu, sideband napisał(a): Tak se tłumacz Halo ziemia !!!
P.Wiśnia 129 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Edytowane 10 Lutego przez P.Wiśnia
Rekomendowane odpowiedzi