Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Raider napisał(a):

czasy wielkich skoków do przodu i parcie na wykończenie konkurencji chyba dobiegają końca - pytanie jak na te wszystkie generacje począwszy od 1080ti zareaguje AMD 

Zresztą wiesz co, podobnie się tłumaczył Intel kiedyś. Przyszło AMD i pokazało ze się jednak da. I teraz Intel jest w czarnej dupie.

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Obejrzałem sobie filmik o spalonej wtyczce przy 5090.

"Patrzę i milczę, to wystarczy za komentarz"

Ta głupota aż boli.

Czy to głupota czy po prostu wielkie korpo tak bardzo mają rynek gaming w dupie. 

Kiedyś z mniejszych powodów zmieniono AT na ATX. 

Teraz się kisimy na standardach, które zupełnie nie pasują. Od lat.  Ludzie DO KART kupują obudowy nowe, bo im się nie mieści albo nie pasuje chłodzenie. 

Cudowanie z pięcioma zmianami standardów zasilaczy i wtyczek do kart..

Ciągłe problemy z dostępem do wypinania kart z PCI-E

Ja się pytam, gdzie jest projekt nowego standardu, żeby nie było problemów z kablami, żeby dostęp do karty był OK, żeby jeden element nie gotował innego (5090FE w budzie chłodzonej powietrzem w zasadzie nie ma sensu, bo wszystko leci na RAMy i proca, chyba że.. no właśnie. )

Przecież obecnie kompy z 4090/5090 wyglądają jakby to karta była "mainboard".

Tyle się zmieniło. Pobór prądu, wymagania chłodzenia, a nawet koniec obecności napędów optycznych. Nikt nie używa już wnęk 5.25", a nawet dysków 3.5". 

I co? I ciągle ten sam ATX i pierdylion pomysłów i udziwinień, jak np. wtyczki zasilacza z boku.

Na cholerę ten chaos? Gdzie jest milicja ja się pytam? Znaczy ten. Nie milicja. Standaryzacja jakaś. Rozsądek. Logika. Cokolwiek. 

A do tego jeszcze to:

https://vm.tiktok.com/ZNeoc1FLE/

Opublikowano
4 minuty temu, zozolek napisał(a):

Coś Ty powinnismy dostać 24gb min 30% wiecej i max za polowe ceny msrp 4090...

Nie no co ty dostaliście za to gorsza kartę w cenie RTX 4090 z przed paru miesięcy.

Tak się właśnie tnie frajerów :D

Przepraszam bardzo was ale taka jest prawda.

Jak ktoś miał "3x" albo "2x" to rozumiem zmiane na te karty, ale ludzie z "4" powyżej 4070 Super... bez komentarza.

No, 5090 jeszcze ok bo tam to chociaż jakiś przyrost mocy był, minimalny sensowny ale był.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zresztą wiesz co, podobnie się tłumaczył Intel kiedyś. Przyszło AMD i pokazało ze się jednak da. I teraz Intel jest w czarnej dupie.

AMD mogłoby coś pokazać ciekawego w sferze GPU. Może rynek by się naprawił, bo to co NVIDIA robi to odcinanie kuponów, jak już to intel robił wcześniej z CPU.
Gdyby do dzisiaj AMD stało gdzieś w cieniu CPU intela to pewnie i7 nadal miałyby 4 rdzenie i 8 wątków :boink:

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

... ale ludzie z "4" powyżej 4070 Super... bez komentarza.

Ja mam 4070S i nadal nie widzę ciekawej drogi w modernizacji GPU.
AMD prądożerne (ok, można w UV), sens miałby może 7900XTX od biedy 7900XT ale jak widziałem FSR w Stalkerze 2 to jest lipa totalna, do DLSS nic nie ma startu, tym bardziej do wymuszonego 4.0.
Znowu z GPU NVIDII 5080 cena kosmos i bez sensu, 5090/4090 to już całkiem nie mój target, 4070tiS niewielki skok, 4080S wymiecione ze sklepów.
Może 5070ti coś ciekawego pokaże chociaż jeżeli wierzyć cenom z ME które da się "wydrzeć" z ich systemu ratalnego, to w miarę przyzwoite modele 5k zł, dziękuję dobranoc.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 4
Opublikowano
46 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Ale w zasadzie to przy GDDR7 będzie można uzyskać i tak wyższą przepustowość niż RTX 4060TI.

Teoretycznie. Ale w praktyce to dopiero się przekonamy. Jakby taka karta kosztowała 800zł to jasne, nawet bym pochwalił, pogłaskał po chłodzeniu i powiedział "dobra karta". Ale przecież jak to będzie miało wydajność 4060ti i 12GB to Nvidia przywali taką cenę, że przez tydzień będziemy się turlać ze śmiechu przeglądając memy :)

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja nie rozumiem o co wy tu walczycie, "80" powinna być jakieś 30% szybsza od "90" poprzedniej generacji.

Od biedy 20% a wy tu nawet nie możecie jej przegonić po solidnym OC... RTX 5080, chyba dla beki bo ta karta to nawet nie powinna się nazywać RTX 5070 Ti tylko zwykle 5070.

Zostawię to w takiej formie :E A jak wyjdzie 5070ti to jeszcze raz się pośmiejemy.

2020

vxXzcS6.png

2022/2023

kPZm5JI.png

Dzisiaj :E

DvDp9fk.png

Opublikowano

nikt by się nie obraził jakby: 

5080 byłaby na rdzeniu 202 (pociętym do 16 tys CUDA) z 20 GB pamięci...
te 5% wydajności po OC by przegoniła 4090. 

ta seria TYLKO 5090 daje doładowanie. Inne karty --> taka wydajność przecież już była. 

• Upvote 3
Opublikowano

Pany to nie jest w sumie smieszne jak plebs tak wszytko lyka od Nvidii to za 10 lat z czystej wydajnosci nic nie zostanie.

Jeszczz sie okaze ze starych gier nie odplaimy wcale bo nie maja DLSS i MFGFGFGFG :smiech:

ja ładuje nvidie na minę bo wiesz uznaje ich ficzery itp ale szanuje bardziej... AMD 

Z jakiej karty przeskoczyłeś na 5080 ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, RTX4090 napisał(a):

nikt by się nie obraził jakby: 

5080 byłaby na rdzeniu 202 (pociętym do 16 tys CUDA) z 20 GB pamięci...
te 5% wydajności po OC by przegoniła 4090. 

Nie wiem czy nikt by się nie obraził.
Patrząc po tym jak nvidia wycenia układy to tak skrojona 5080tka musiałaby być wyceniona nie na $1000 MSRP, a na ~$1400-1500 :E

Więc i tak źle i tak niedobrze 8:E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

rx 7900 xtx 

No ok, rozumiem taka zamianę, pomimo ze 7900 XTX to bardzo dobra karta.

4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Nie wiem czy nikt by się nie obraził.
Patrząc po tym jak nvidia wycenia układy to tak skrojona 5080tka musiałaby być wyceniona nie na $1000 MSRP, a na ~$1400-1500 :E

Więc i tak źle i tak niedobrze 8:E

Tylko wtedy miałbyś tylko złą cenę, a tak masz złą cenę i kiepskie parametry :E
Cena wreszcie się wyrówna, a parametry z dupy zostaną :D

Opublikowano
43 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Poza tym to sa nowe karty.

Szczerze to jest to jedyna zaleta 5080 względem 4090. Biorąc pod uwagę ilość padniętych gpu u mnie (począwszy od Radeona 7500 a skończywszy na rtx 3070ti) to nie kupiłbym karty z mniej niż roczna gwarancją z zamiarem sprzedaży jej przed końcem gwarancji. Tym bardziej nie w tych pieniądzach w jakich obecnie lata 4090

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, zozolek napisał(a):

Coś Ty powinnismy dostać 24gb min 30% wiecej i max za polowe ceny msrp 4090...

no powinniśmy, 3080 był wydajniejszy o 25% od 2080ti, a 4080 o 30% od 3090ti

5080 PO GRUBYM OC nawet nie dogania 4090 :smiech:

Brawo ty i twoja zamiana 4090 na 5080

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Już wiadomo kto jest posiadaczem konta RTXON %-)

A to pisałem do @tomcug żeby chłopaków ogarnął, bo lekko naruszyłem ich ego i teraz chcą się podbudować.

@Kadajo ty zacząłeś dyskusje o "miazdze" rtx 4090 na 5080 EOT.

FAKTY są takie, że jest chyba już kilku użytkowników tej złej 5080 i jakoś nikt nie narzeka jak narzekać powinień.

Opublikowano

Wymianę 4090 na 5080 chyba można w jednym przypadku uargumentować. Jak już się gwara na 4090 skończyła i nie się żadnego ubezpieczenia a znajdzie się nabywca co i tak by to wziął za dobrą cenę. Niestety w tym przypadku przesiadka z topu na top to nawet nie dopłata co zapłata jeszcze raz tyle i próg jest wysoki. Więc albo bulić słono, albo downgrade. Niemniej to downgrade i trzeba być świadomym, a próba odwrócenia tego w drugą stronę i jeszcze bronienie to ja się nie dziwię, że NV będzie doić jak to się widzi.

Opublikowano

Czepiacie się kolegi @zozolek
Chciał downgrade, ma downgrade.
Każdy jest kowalem swojego losu i wydaje ciężko zarobione pieniądze po swojemu.
Na pewno rachunki z PGE będą niższe, bo tutaj tylko 360W no i dodatkowe fake klatki.
W przyszłości pewnie też to GPU będzie lepiej cenę trzymało bo jest po prostu z nowszej serii.
Więcej argumentów ciężko znaleźć tak szczerze.