Zaczynam to rozumieć coraz bardziej, jak już kogoś wymęczą wentylatory, to jest Noctua, to spokojnie miejsce z gwarancją spokoju, już prawie kupiłem wczoraj zestaw do obudowy
Ale w nocy znalazłem promkę na Stratusy 140 ARGB za 20zł sztuka, no i 80zł za cztery to dobra cena, miałem przez trzy miesiące ARX'a 700 i byłem z nich bardzo zadowolony, idealnie ciche sztuki, teraz też takie się trafią
Licząc że elektryk kosztuje 15 zł na 100 km. Porównam to do lpg gdzie 100 km kosztuje mnie 25 zł. Wiec na 10k kilometrów zaoszczędzę 1000 zł. Przy średnim przebiegu 10k rocznie przez 5 lat zaoszczędzę 5k złotych. Na plus dla elektryka, mniej napraw więc powiedzmy dorzućmy 3k.
Więc aby się spłacił w 5 lat trzeba naprawdę dużo śmigać.
Co do 1 mln km na baterii też jestem sceptyczny. Poza tym sam przebieg to jedno a zasięg przy kilkunastoletniej baterii wynosi ile 40% fabrycznego? - bo już mamy na rynku 10 letnie elektryki, które przebieg nadal mogą robić ale zasięg znacznie spadł.
Ponadto, nadal jestem zdania że elektryk ciągle nie nadaje się na jedyny samochód w domu, nie gwarantuje poczucia bezpieczeństwa.
Hybrydy spoko, full elektryk - tylko pod określone wymagania, więc lipa i nic tego nie zmieni na ten moment.
-60 to jakas uniowesalna wartosc?? Nie wiem na radku ile sie daje ale nie chce przesadzic, na -60 ladnie zegary polecialy w gore
Ja juz ci pisalem ze wplywa na to wiele czynnikow ale do ciebie nie dociera, Lipton w tescie Nitro mial 82st na pamieciahc na stock, ja mam 74st co tylko pokazuje jak rozne warunki testu oraz konkretna sztuka karty moze wplywac na wynik wiec Ty dalej sobie tam pod nosem klep te swoje dyrdymaly
Rekomendowane odpowiedzi