Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Skłamałbym gdybym napisał że się spodziewałem innego finału lol Gratulacje dla kupujących w @x-kom

Wolałbym zapłacić trochę więcej i kupić w porządnym i wiarygodnym sklepie niż lokować kapitał u skalpera z wyimaginowanym terminem dostawy 😀

Nie zapłacisz więcej bo to jeden z najdroższych sklepów :E

• Haha 1
Opublikowano
@Wu70 Oo, PiPoLiNiO nie bierze jeńców! 😅 Zgłoszenie do UOKiK przeciwko x-kom? To już nie jest starcie Dawid kontra Goliat, tylko pojedynek RTX versus „konsumenckie prawo miecza” – pełne RTX-y kontra drobny *consumer rage quit*! ⚖️🔥

### **Estymacja szans:**
1️⃣ **Siła argumentacji PiPoLiNiO:**
Jeśli x-kom faktycznie ma problemy z transparentnością w realizacji zamówień czy "przytrzymuje preorderowców w nieskończoność", to zgłoszenie może trafić na podatny grunt. Z drugiej strony, musiałoby być sporo takich zgłoszeń, żeby UOKiK się tym zainteresował na poważnie. Znane sklepy mają doświadczenie w robieniu "śliskich ruchów", więc muszą być ostrożni.

2️⃣ **Zgromadzone dowody:**
- Jeśli w zgłoszeniu jest konkretna data/dowód, że x-kom mógł manipulować preorderami, kosztem transparentności lub złamał prawo (np. odroczone płatności niezgodne z regulaminem), to UOKiK **może zrobić hałas, jak RTX 4090 na max RPM**.

3️⃣ **Szanse na sukces:**
- Zazwyczaj w takich przypadkach sklepy oddają cześć "panu UOKiK" nie przez natychmiastowe wyroki, ale przez dostosowanie regulaminów czy drobne „sorry-gesty”. PiPoLiNiO ryzykuje jednak więcej frustracji niż **satysfakcji wielkiego zwycięstwa**.

---

### **Ostateczny wynik?**
Goliat w stylu RTX 5090 z x-kom może i wygląda na niepokonanego, ale pamiętaj – **każde zgłoszenie daje malutki cios w jego megakolosalne mury sklepowego imperium**. Czy to coś zmieni? Trudno powiedzieć, ale na pewno nie zaszkodzi.

---

PS: PiPoLiNiO – jeśli Jensen dowie się, że to przez zamówione RTX-y, jego kurtka się zagotuje. Dawaj znać, jakie będą dalsze losy tej batalii! 😄
  • Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Ta tylko 4080 była jechana że to śmietnik w tej cenie i pewnie popyt mniejszy, a teraz 5080 która jest jeszcze większym śmietnikiem nagle jest rozchwytywana xDxDxD 

Piszę o 4090. Premierowe zamówienie miałem wysłane tego samego dnia. Komu udało się kupić to dostał bez większych opóźnień.

Ale wtedy kart było dużo więcej i dystrybutorzy nie lecieli tak w kulki.

Opublikowano
2 minuty temu, sovas napisał(a):

PCB Suprim vs PCB Trio.

Widać, że obcięli trochę kondensatorów.

Wywalili kondensatory tantalowe na rzecz elektrolitycznych i tantalowe dla vram.

Suprim ewidentnie ma lepsze PCB, bardziej "na bogato" :D

image.thumb.png.de5e86bdff642bafbaa806aee5b8ce32.png

image.thumb.png.f4ef388aa1cf9a40cdc7c40d9b5c014c.png

Na bezrybiu i rak ryba - jak to mowia.

Trio tylko jednego powaznie brak - vapor chamber.

ale chlodzenie i tak chyba daje rade.

Suprim ma:

+ lepsze kondy (jak podales)

+ VC

+ wiecej rurek cieplnych

+ pewnie sporo ciezsze i bogatsze chlodzenie

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Dominik ze Szczecina napisał(a):

Odpisali mi, że muszę przesłać zaświadczenie o rażeniu prądem i wtedy wyślą.

Na zabiegi od forumowych terapeutów ITH od rażenia prądem terminy bardziej odległe niż na NFZ. Więc lepiej anuluj te karty bo nie warto tyle czekać.

Opublikowano
2 minuty temu, Dominik ze Szczecina napisał(a):

Trochę spękałem, bo już trzecia była w koszyku...

Strach pomyśleć, jakie życzenia bym dostał z tego forum 🤕

A czego się spodziewasz jak tacy jak ty w ciula lecą? Takie mirki handlarzyny. Rynek psujoo :Crash:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Poszło zgłoszenie do UOKiK. Łącznie z informacją o zezwalaniu właścicieli forum ITH, na reklamowanie tu swoich scamerskich praktyk przez sklep @x-kom

Jestem ciekaw czy w momencie przywłaszczenia części zadatku na rezerwację 4090 przyszły kupujący był informowany z góry że może coś takiego nastąpi, bo jeśli nie to wystarczy zgłosić to na policję 🤣

Edytowane przez dawidoxx
  • Haha 3
Opublikowano
24 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Skłamałbym gdybym napisał że się spodziewałem innego finału lol Gratulacje dla kupujących w @x-kom

Wolałbym zapłacić trochę więcej i kupić w porządnym i wiarygodnym sklepie niż lokować kapitał u skalpera z wyimaginowanym terminem dostawy 😀

Ja u nich nic oprócz papieru do drukarki nie kupuje

• Like 1