Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Necronom napisał(a):

@Tester Wrażeń Wiesz, nie obraź się, ale wykazaleś się nawet nie lekkomyślnością co wręcz głupotą. Ale to już zdałeś sobie sprawę i najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło.

Wiem, nie dziwie się, że tak mówisz. Pierwszy raz w życiu odwaliłem takiego guano, bo zazwyczaj zakup analizuje na każdy możliwy sposób. Wleciałem w hype train pierwszy raz w życiu i o mało z niego nie spadłem. Ale co ciekawe, skoro pieniądze wróciły tak szybko, to może jednak ten sklep ma serio te kartę na sprzedaż? Kto wie, na pewno nie jest to zabawa warta zachodu, bo czytając opinie - to  zabawa chociażby z gwarancją w tym sklepie wygląda na mega utrapienie.

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
35 minut temu, galakty napisał(a):

Chodzi mi o pocięcie tych kart względem poprzednich czy samej generacji. Szyna, wydajność, CUDA, całokształt. 

3070 vs 3090 - 67% relative performance

4070 vs 4090 - 50% relative performance

4070 jest słabszy od 3080, niedużo ale jednak. Tymczasem 4070Ti dogonił 3090 - nie uważasz że to spory skok?

4070Ti vs 4090 - 63% relative performance

5070Ti vs 5090 - 60% relative performance

4070TI po oc jest bardzo mocna karta. srednio +7-10%FPS. Ale nie brałbym jej ze wzgledu na 12GB vram. Bez RT, wydajnosc jest wysoka i ramu czesto az nadto. Ale przy RT RR, PT, FG i wysokich tekstorach Vramu nie starcza nawet do 1440p. 4070Ti Super to jest generalnie karta o wydajnosci 4070TI, ale ma 16GB vram!! Szersza szyne tez. Ale glownie z powodu wiekszej ilosci vram zwyczajnie karta jest lepsza. Dlatego ten 63% relative performance jest błedny. Poniewaz jak jest niska rozdzielczosc OC w obu kartach to bedzie 30-40%. Natomaist w 4k szczegolnie jak ramu brakuje moze byc 100% relative perf i wiecej. Cos co bedzie całkiem grywalne np 60fps na 4090 na 4070Ti moze miec 20-30FPS tak niestety jest jak ramu alokowane jest pod korek

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Pierwszy raz w życiu odwaliłem takiego guano, bo zazwyczaj zakup analizuje na każdy możliwy sposób.

game-and-fun.de

Seryjnie wyslales kase za produkt zakupiony na takiej stronie? 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

Wiem, że inne sklepy nie są święte ale już od kilku tygodni śledząc ten wątek i właśnie składając pc za 15k zamawiałem części z różnych sklepów ale żadnej z x-koma. Patrząc na to co wyprawiają, wole nie zostawiać im ani złotówki chociaż wiadomo nawet nie zauważą.

Opublikowano

@Tester Wrażeń

Nie no spoko, tyle ze kupowanie na takich stronach to raczej domena ludzi wyjatkowo niezorientowanych w uzywaniu neta. No ale wazne ze odzyskales kase, bo to sie zdarza NIEZMIERNIE rzadko. Nauczke na przyszlosc tez masz. 

1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To możesz się cieszyć za 2 dni jak dojdzie Silent Loop 3 :)

No chyba nie kupiles coolera do karty, ktorej nigdy Ci nie wysla??? 

Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

@Tester Wrażeń

Nie no spoko, tyle ze kupowanie na takich stronach to raczej domena ludzi wyjatkowo niezorientowanych w uzywaniu neta. No ale wazne ze odzyskales kase, bo to sie zdarza NIEZMIERNIE rzadko. Nauczke na przyszlosc tez masz. 

No generalnie to ja na gpu price bot akurat spojrzałem i linka wrzucili, kupiłem to z prędkością światła, beż żadnej analizy. Wykazałem się tak skrajnym idiotyzmem, którego po sobie bym się w życiu nie spodziewał, serio xd Dotychczas każdy mój zakup analizowałem pod każdym możliwym kątem, nie jestem wstanie się wybronić z tej głupoty xd

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

@Tester Wrażeń

A co kupił. Bo na OLX w niedz były nówki 5070TI za 2700 i 5080 za 3800. Cena wygladała bardzo legitnie. Bardzo mi sie podobała, ale zdrowy rozsadek podpowiada że to jednak nie cewki

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

A co kupił. Bo na OLX w niedz były nówki 5070TI za 2700 i 5080 za 3800. Cena wygladała bardzo legitnie. Bardzo mi sie podobała, ale zdrowy rozsadek podpowiada że to jednak nie cewki

RTX 5090 ASUS TUF OC - za 13500 prawie, tyle, że jak zapłaciłem to mnie wywaliło do strony głównej bez dosłownie żadnej informacji na stronie, że to kupiłem, a na mailu też nic. Ale już mi siano zwrócili po interwencji w paru miejscach

Opublikowano
19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

4070TI po oc jest bardzo mocna karta. srednio +7-10%FPS. Ale nie brałbym jej ze wzgledu na 12GB vram. Bez RT, wydajnosc jest wysoka i ramu czesto az nadto. Ale przy RT RR, PT, FG i wysokich tekstorach Vramu nie starcza nawet do 1440p. 4070Ti Super to jest generalnie karta o wydajnosci 4070TI, ale ma 16GB vram!! Szersza szyne tez. Ale glownie z powodu wiekszej ilosci vram zwyczajnie karta jest lepsza. Dlatego ten 63% relative performance jest błedny. Poniewaz jak jest niska rozdzielczosc OC w obu kartach to bedzie 30-40%. Natomaist w 4k szczegolnie jak ramu brakuje moze byc 100% relative perf i wiecej. Cos co bedzie całkiem grywalne np 60fps na 4090 na 4070Ti moze miec 20-30FPS tak niestety jest jak ramu alokowane jest pod korek

Jak kupowałem 4070Ti to nie było Superek... Więc pełna zgoda z dzisiejszej perspektywy :E 

Co do OC, to ja robię UV, wolę stracić trochę wydajności, ale mieć chłodniej. Wolę kupić mocniejszą kartę i skręcić, niż słabszą i podkręcić. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

RTX 5090 ASUS TUF OC - za 13500 prawie, tyle, że jak zapłaciłem to mnie wywaliło do strony głównej bez dosłownie żadnej informacji na stronie, że to kupiłem, a na mailu też nic. Ale już mi siano zwrócili po interwencji w paru miejscach

Oja, no to nieźle... masakra troche..poluj na te PNY 5090 RGB ma byc w okolicach 10000zł, krata jest bardzo cicha .Wiec bardzo fajna cena. Karta przetestowana na purepc. Mam pny 4070Ti i jest naprawde spoko.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Oja, no to nieźle... masakra troche..poluj na te PNY 5090 RGB ma byc w okolicach 10000zł, krata jest bardzo cicha .Wiec bardzo fajna cena. Karta przetestowana na purepc. Mam pny 4070Ti i jest naprawde spoko.

Po zj*baniu mi całego weekendu tym wątpliwym zakupem cała "gorączka zakupowa" we mnie ostygła, więc teraz już czekam tylko i wyłącznie na optymalny zakup w granicy MSRP, może coś za 11k

• Like 1
  • Upvote 1