Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, VRman napisał(a):

https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/nvidia-geforce-rtx-5070-test.91530/seite-3#abschnitt_black_myth_wukong

Nie wiem czy nie fake, ale wyniki tak kijowe, że chyba nie.

Czasem +3%, a czasem to 4070Super odjeżdża o 10% :hahaha:

SUPER POSTĘP ....!

edit: O, to już jest normalnie dzień z testami oficjalnie? Ale ten czas leci. 

Niby tak, ale ogolem za te 2800zl jeszcze ujdzie. Jednak tak jak wspomniales 4070Super były jesenia tanio. W pewnym momencie na promce 2450 + gra, Także jezeli tak porownywac to cena 5070 słaba, no ale karta jako tako daje rade, prawie poziom 4070Ti. Z tym, że RTX 4000 tez sie kreca dobrze. Zauważ np ja mam mem +1750Mhz co daje 24500 wzgledem 21000 czyli wzrost do bazowej  czestotliwosci 16.6, tutaj masz co prawda +2000, ale to jest do ogólnej bazowej czestotliwosci 7%. 30000:28000=7~%. Także nie wiem takie porownywanie po tym OC ... do kart zwykłych...troche tez bez sensu robia. Bo np mój eglemplarz leci +250core i 1750mem. Wiec % podobnie wyjdzie do OC 5070. Przesuwanie znowu power limitu...no ok ile to da 2-3%? A kultura pracy leci na łeb na szyje. Po co przy 100% PL u mnie wiatraki sobie wiejo 1100RPM 63-65 'C pelne obciazenie. Przy 115% ok jest te 3% FPS wiecej ale kultura pracy juz nie ten poziom. Tak samo całe te ich podkrecanie z power limitem szczegolnie tandetnych wersji...przeciez to jest smieszne.. tyle zeby dobrze zaprezentowac produkt. Przede wszystkim kultura pracy, (ciche cewki!), dobra wydajnosc, PL w granicach 100%, mozliwe małe wymiary, dobra cena i dobry deal przy zakupie. Karta jest ok, aczkolwiek powinna byc mniej przycieta, bo te MFG srednio sie przydaje tutaj x2 by wystarczylo

Opublikowano

Swoją drogą - jeśli chodzi o te Astrale - to niezła padaka musi być. Ledwie jeden egzemplarz nie daje koncertu takiego, że nie leci na zwrot, a to tylko z tego forum. Jakby policzyć skuteczność tych piszczących to pewnie by było z 75%. Czyli jak ktoś nie jest głuchy to nie ma nawet co próbować wymieniać na inne egzemplarze. Trzeba brać inny model :bandyta: Brawo Asus :boink:

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Typ mówi, że sprawdzał na 4 zasilaczach 1500 i 1600W z cert tytan. Na każdym to samo 🙃

To jest coś z płytą główną. U Sandry M było to samo,tylko nie wiem który to filmik.

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Typ mówi, że sprawdzał na 4 zasilaczach 1500 i 1600W z cert tytan. Na każdym to samo 🙃

Jak karta wyje to wyc bedzie, temat o zasilaczach mozna miedzy bajki wsadzic ;)

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ten sam gościo co wyżej jeszcze Giguś 4090 i TUF 4090

https://www.youtube.com/watch?v=slD7V2kCUpc

https://www.youtube.com/watch?v=TLxnQg4dMTs

@SylwesterI.

Czasami się trafia, że cewki po wygrzaniu się ułożą i będą miej śpiewać.

Ja mam na chacie różne GPU, każde trochę inaczej gra cewkami jedne ciszej inne trochę głośniej. Testowałem na różnych zasilaczach i zawsze grały bardzo podobnie.

Otóż to, koncerty cewek zaczęły się jakoś przy serii 9xx, bo chyba prędzej nikt nie nasłuchiwał czy problemu nie było?

I ja stałem się wtedy szczęśliwym posiadaczem strixa 970 który grał, ale czytając różne fora ludzie pisali żeby wygrzewać(grać) kartę i po ok. dwóch tygodniach ustało, później komp poszedł pod biurko i w dupie to miałem. 

Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Trafiłem na olx używanego 5090 astral. Napisałem do typa czy sprzedaje bo też mu cewki ostro dają. Okazało się, że to ten admin którego filmu dodawał kolega @Tester Wrażeń Oczywiście sprzedaje bo nie da się wytrzymać :D

To ten z Sosnowca za 16.5k i opisem, że to najcichsza karta jaką miał okazję testować? :lol2:

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Otóż to, koncerty cewek zaczęły się jakoś przy serii 9xx, bo chyba prędzej nikt nie nasłuchiwał czy problemu nie było?

Były wcześniej.
Ogólnie po prostu z kartami o niższym poborze problemy z głośnymi cewkami były rzadziej spotykane. 

Do tego wiele GPU starszych generacji to były wyjące wentylami turbiny, czy inne konstrukcje które wręcz zagłuszały myśli w głowie poziomem swojej głośności. Więc i cewki też się nie wybijały :E

• Thanks 1