Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba każdy ma inne poczucie komfortu :hihot: 

Ostatnio w temperaturach od 0 do 5 stopni nie musiałem ogrzewania odpalać i okno otwierałem, bo dobijało do 25 w środku po dłuższym czasie.

Przy 27 stopniach w górę odechciewa mi się siedzenia przy kompie a jak bywało 35 na zewnątrz to zamiast fotela trzeba basen rozkładać. Pokój i okno przez cały dzień w zacienionym miejscu. Może gorzej to odczuwam, bo pc pod biurkiem, więc ciepło dłużej utrzymuje się pod blatem, ale przy letnich temperaturach to jest tragedia. 

Dla mnie klima to złoto w czystej postaci na takie warunki i to już nawet nie chodzi o ciągłe granie a zwykłe funkcjonowanie.

• Upvote 2
Opublikowano
25 minut temu, tomcug napisał(a):

Mam inne zdanie na ten temat. Większość posiadaczy 5090 to nie są osoby przesiadujące na takich forach, czy nawet Redditach, itd., tylko zwykli trochę zamożniejsi zjadacze chleba, którym karta chodzi na 600 W %-)

Tak jest też z innymi kartami, UV to robią wyjadacze na forach itp, a większośc tych ludzi wsadza kartę i gr. Tak samo większość nie instaluje i nie gra z OSD :D 

Opublikowano
26 minut temu, Umpero napisał(a):

Wydaje mi się, że jak ktoś kupuje 5090 to ma też odrobinę wiedzy o tym, że można tą kartę poddać uv.

Jeśli dla kogoś komputery to pasja to i owszem zapewne się interesuje tylko to nie jest reguła. Jak ktoś kupuje drogie fajne samochody to też nie musi się na nich znać, wsiada i po prostu jedzie ;)  To samo jest z każda inna elektronika, kupienie oleda za 20k nie czyni kogoś znawcą oledow i mało kto ogólnie z ludzi kupujący jakiś telewizor przychodzi do domu i przegląda plansze testowe ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku przymiarka do zakupu, a potem kupno 5090, zabawa w UV i Steel Nomad bylo remedium na kryzys gracza, bo po przejsciu na 100% Wukonga w 2024 w nic tak naprawde nie gralem (gralem we wszystko i nic), ale wracam na stary tor, bo sie w wciagnalem w Stalkera 2 i znow czerpie przyjemnosc z grania.

Mimo wszystko u mnie juz powoli zaczyna sie spedzanie wiecej czasu na zewnatrz, bo pogoda robi sie naprawde ladna.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, xtn napisał(a):

Nie wiem, jak jesteście w stanie grać z kompem wyrzucającym ciepło z 500-600W. Dla mnie 300W to granica komfortu. Jak ustawie cap na 60fps to rtx5070 spada do 130-150W, reszta kompa w grach ok. 100W i wtedy można grać. 😁

Jak kiedyś miałem koparkę 600W w pomieszczeniu 30m2, to w zimie robiła tam 28 stopni bez innego ogrzewania, a coś takiego w pokoju 15-20m2 z ogrzewaniem to sauna musi być. 

Wiele razy było to poruszane. W zasadzie to tylko kwestia pomieszczenia i warunków w jakich grasz.

W lato walniesz 200W gpu + reszta kompa do jakiegoś małego pokoiku typu 8m2 i będziesz miał saune.

A takie 600W w dużym pomieszczeniu klimatyzowanym i będziesz miał temp otoczenia 22stopnie czy ile sobie ustawisz i chłodek. Oczywiście dochodzi też kwestia budy, duża z dobrym przepływem powietrza która na bieżąco to ciepło wyprowadza.

Opublikowano (edytowane)

@sovas

PCB często są używane pod inne modele z innym chłodzeniem i gniazdo może znajdować się w innym miejscu. Pro karty mają właśnie od tyłu zasilanie ;)

Wlutowanie tego gniazda tak czy inaczej nic nie zmieni w tym wypadku.

Edytowane przez sideband
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, lukadd napisał(a):

Wiele razy było to poruszane. W zasadzie to tylko kwestia pomieszczenia i warunków w jakich grasz.

W lato walniesz 200W gpu + reszta kompa do jakiegoś małego pokoiku typu 8m2 i będziesz miał saune.

A takie 600W w dużym pomieszczeniu klimatyzowanym i będziesz miał temp otoczenia 22stopnie czy ile sobie ustawisz i chłodek. Oczywiście dochodzi też kwestia budy, duża z dobrym przepływem powietrza która na bieżąco to ciepło wyprowadza.

Jak masz klime to ok ale tu widze, że klimy do 5090 praktycznie nikt nie ma.

Kumpel kupił kilka lat temu 3080 do grania. Pokój 12m2 w bloku. Karta latała ma około 300W. Grał głównie w Diablo 4, więc po tygodniu cap na 90 fps, po miesiącu karta poleciała na sprzedaż i weszła 1660Super do FHD na której gra do tej pory. Mówił, że temperatury były w zimie ok 25-27st, musiał mieć ciągle okno otwarte. Przy zamknietym  robiło się +30st.

Opublikowano
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Na pewno po wlutowaniu tej dodatkowej wtyczki nie złozy już fabrycznego chłodzenia

Bardziej ciekawi mnie, czy po prostu upaliło by podzespoły, czy może nic by się nie stało :D

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś z 5080/5090 FE ma problem z zablokowanymi RPM wentylatorów na 1200 na pulpicie? 

Jeśli włączę multi-display power saver z nvidia inspectora ekrany się zglitchują, ale jak tylko go wyłączę to karta już zostaje na 0rpm. Aż do restartu...
mam 3 monitory 1080p-120/4k-120/1440p-60

Edytowane przez Dasch
Opublikowano
4 godziny temu, Zachy napisał(a):

FE jest pewnie fajny na open benchu :D

W obudowach srednio sie spisuje i grzeje wszystko na okolo...

Czy tylko mi się wydaje, czy się mylę, że dobra buda i dobra cyrkulacja robi większą robotę, niż open bench.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

I jak oceniasz? Warto było, czy placebo? ;)

Nie no, zadne placebo. Jest wyrazna roznica tam gdzie juz 4090 dostawal zadyszki. Te 30-40% idealnie dopelnia braki w mocniejszych tytulach. W nowym TLoU2 jest ponad 50%. Po przejsciu Stalkera 2, ktory teraz pieknie dobija do max odswiezania mojego C3, zabieram sie za kolejne w tym Indiana, ktory teraz tez pieknie chodzi, i w VR rowniez, a tu juz jest roznica grubo ponad 50%, ze wzgledu tez na wyzsza przepustowosc pamieci.

MFGx3 i x4 nie uzywam,bo juz mam bootleneck na odswiezaniu matrycy.

Edytowane przez DżonyBi
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, sovas napisał(a):

@Phoenix.

Jak ktoś odważny to może sprawdzić co się stanie jak wlutuje 2 złącze do aorusa :)

Wystarczy multimetr, zeby sprawdzic jak to jest "polaczone" w PCB i nie trzeba od razu lutowac by wyciagnac wnioski :P

@sideband zlacze projektowe. Karty pro RTX nie maja zlacza od dolu PCB, konektor na kablach jest gornej czesci.

Opublikowano
11 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Czy tylko mi się wydaje, czy się mylę, że dobra buda i dobra cyrkulacja robi większą robotę, niż open bench.

Złożyłem teraz kompa na 5080FE i temperatury mam niższe niż wszystkie recki w necie. Dobry airflow to podstawa, na 9800X3D wpływu większego powietrze z Foundersa w grach nie ma.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

5090 jest tak mocarna, że nie licząc Turinga żadnej innej generacji nie zwróciłem ;)

Blackwell jest jeszcze bardziej nierówny jak Turing. Jak ktoś lubi w jednej grze mieć 5% do przodu, a w innej 40% przy poborze z dupy to polecam :E Zdarzają się rodzynki ponad 50%, ale to bez znaczenia.

@ryba to był przykład równie dobrze może być gniazdo schowane przy radiatorze tak jak ma Sapphire.

Edytowane przez sideband