Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kupował ktoś z was albo oddawał kartę na gwarancję grafikę zakupioną na Amazonie?

Zastanawiam się czy warto tam kupić, ale na reddit naczytałem się, że gwarancja tylko 2 lata no i z samym zwrotem gwarancyjnym jest problem bo "oni nie chcą się tym zajmować od tego jest producent", a producent "sklep ma zwrócić nie przyjmujemy od klientów indywidualnych"

Nie wiem czy lepiej nie dopłacić do jakiegoś xkoma etc.

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano (edytowane)
Teraz, sovas napisał(a):

@BarBar009 na amazonie to chyba masz nawet dłuższe niż standardowe zwroty: 

image.png.35e994ce61a6639d9357cb35e35d956e.png

O zwrotach wiem ale chodzi o gwarancję, bo podobno jest tylko 2 lata nawet gdyby producent dawał 3/5...

No i sam proces zwrotu gwarancyjnego. Do XKOMA wysyłasz i cię to ... a amazon?

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, BarBar009 napisał(a):

tylko 2 lata

Niestety, a jak odsprzedaz to gwarancja nie przechodzi na kupujacego. 

Dzwonilem na infolinie i dowiedzialem sie, ze jezeli odeslesz im karte z usterka, to wymienia tobie na wolna od wad, niekoniecznie nowa i przedluza wtedy gwarancje o 1 rok. Jak nie beda mieli karty na wymiane to zwroca kase.

Edytowane przez DżonyBi
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wow 107C na PCB RTX PNY 5070 , przy takich temperaturach samo PCB może ulec uszkodzeniu. Po zerwaniu plomby gwarancyjnej i daniu pada temperatura spada do 80C.

Problem może też dotyczyć modeli innych firm które nie dały thermal pada na backplaecie przy sekcji zasilania,

jak np Palit GeForce RTX 5070 lub MSI GeForce RTX 5070 Gaming Trio OC.

Co do modelu 5070 TI ten problem może dotyczyć:

- Palit GeForce RTX 5070 Ti GameRock OC

- MSI GeForce RTX 5070 Ti Ventus 3X OC Review

- MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard SOC

- MSI GeForce RTX 5070 Ti Gaming Trio OC+

- Galax GeForce RTX 5070 Ti 1-Click OC

Czyli 85% modeli Kart które w recenzji rozebrano i pokazano na Techpower

https://www.igorslab.de/en/local-hotspots-on-rtx-5000-cards-when-board-layout-and-cooling-design-do-not-work-together/

rtx5070 temps.jpg

Edytowane przez deathrabit
  • Haha 3
  • Confused 2
Opublikowano
51 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Niestety, a jak odsprzedaz to gwarancja nie przechodzi na kupujacego. 

Dzwonilem na infolinie i dowiedzialem sie, ze jezeli odeslesz im karte z usterka, to wymienia tobie na wolna od wad, niekoniecznie nowa i przedluza wtedy gwarancje o 1 rok. Jak nie beda mieli karty na wymiane to zwroca kase.

Dzięki za info, teraz muszę się zastanowić czy dopłacać parę stów do tego "roku" gwarancji w 5070ti.

Ale znając mnie i tak trafie na świerszcza i będzie zwrot, a z tym chyba niema problemów XD

Opublikowano
Godzinę temu, deathrabit napisał(a):

Wow 107C na PCB RTX PNY 5070 , przy takich temperaturach samo PCB może ulec uszkodzeniu. Po zerwaniu plomby gwarancyjnej i daniu pada temperatura spada do 80C.

Problem może też dotyczyć modeli innych firm które nie dały thermal pada na backplaecie przy sekcji zasilania,

jak np Palit GeForce RTX 5070 lub MSI GeForce RTX 5070 Gaming Trio OC.

Co do modelu 5070 TI ten problem może dotyczyć:

- Palit GeForce RTX 5070 Ti GameRock OC

- MSI GeForce RTX 5070 Ti Ventus 3X OC Review

- MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard SOC

- MSI GeForce RTX 5070 Ti Gaming Trio OC+

- Galax GeForce RTX 5070 Ti 1-Click OC

Czyli 85% modeli Kart które w recenzji rozebrano i pokazano na Techpower

https://www.igorslab.de/en/local-hotspots-on-rtx-5000-cards-when-board-layout-and-cooling-design-do-not-work-together/

Niezły jesteś, wrzuciłeś zdjęcie PNY GeForce RTX 5070 OC i wymieniasz losowe modele, która rzekomo mają mieć taki sam problem. :hahaha:

Opublikowano

To w jakich sklepach Ty kupujesz ? :E

I pierwsze słyszę żeby zamienne nazywać wentylatory wiatrakami :boink:

Nieświadomi może i tak nazywają , ale nie ma takiej opcji żeby to było zamienne. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

To w jakich sklepach Ty kupujesz ? :E

I pierwsze słyszę żeby zamienne nazywać wentylatory wiatrakami :boink:

Nieświadomi może i tak nazywają , ale nie ma takiej opcji żeby to było zamienne. 

Wystarczy w Google wpisać wentylator wiatrak i większość sklepów tak pozycjonuje swoje kategorie już nie mówiąc, że połowa aukcji na allegro to wrzuca w tytuł. Każdy wie, że w dosłownym znaczeniu to jest co innego, ale nic to nie zmienia w kwestii tego, że wiele ludzi po prostu tego używa. Skoro wrzucają to w tytuły to znaczy, że ktoś w ten sposób to wyszukuje. Nie bawcie się w nauczycieli i nie próbujcie robić ze mnie debila %-) 

• Haha 1
Opublikowano

Witam Panowie. Po wielu dniach rozterek Rtx 5070 Tuf od Asusa zostaje ze mną. Jestem bardzo z tej karty zadowolony jeśli chodzi o wykonanie i ogólna kulturę pracy. 

Tu mam pytanko... Podlinkuje ktoś poradnik jak zrobić sensowny UV - ale taki dla laika co bym ogarnął. Pozdrawiam 🫣🤗

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Kanzu

I gdzie tutaj kolego masz pozycjonowanie wiatraków do kompa ? 

4 minuty temu, cruzier napisał(a):

Rtx 5070 Tuf od Asusa zostaje ze mną. Jestem bardzo z tej karty zadowolony

Kumpel kupił Tufa 5080 i też sobie bardzo chwali 👍🏼

Edytowane przez Pitt_34
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, cruzier napisał(a):

Witam Panowie. Po wielu dniach rozterek Rtx 5070 Tuf od Asusa zostaje ze mną. Jestem bardzo z tej karty zadowolony jeśli chodzi o wykonanie i ogólna kulturę pracy. 

Tu mam pytanko... Podlinkuje ktoś poradnik jak zrobić sensowny UV - ale taki dla laika co bym ogarnął. Pozdrawiam 🫣🤗

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Pitt_34 cofnij 3 strony i przeczytaj moje posty gdzie używałem cały czas słowa "wentylator" w kontekście tych w obudowie. 

Jak zmieniliśmy temat i zeszliśmy na chłodzenie w domu to użyłem w jednym poście słów wentylator i wiatrak, żeby ich nie powtarzać a inni podłapali.

Przyczepiliście się sami nie wiedząc czego, ale wybaczam :hihot:

Edytowane przez Kanzu
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Kanzu napisał(a):

Nie bawcie się w nauczycieli i nie próbujcie robić ze mnie debila %-)

Nikt nie bawi się w nauczyciela, a tym bardziej nikt z nikogo debila nie robi. Po prostu kłuje to w oczy. Tak samo jak niektórzy piszą "dlaczego" osobno !!! "Dla czego". Ja wiem, to nie klasówka z polskiego tylko forum...

34 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

W żargonie branżowym od zawsze mówiło sie wiatraki albo nawet wentyle... bo kazdy wie, ze to żart słowny, jak kapcie albo gumy czy dentki w samochodziarstwie.

Chyba u Ciebie :) Co kraj to obyczaj ;)

Wentyle są w dętkach :)

Edytowane przez maras2574
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, maras2574 napisał(a):

Chyba u Ciebie :) Co kraj to obyczaj ;)

Wentyle są w dętkach :)

@maras2574 Stary user laba, a akurat dziś... próbujesz Wisłę patykiem zawrócić. ;)
Samochodziarze od zawsze mają kapcie i leją "oliwę" do "motoru".

Jak długo siedzę na forach IT, tak długo słyszę slangowe "wiatraki" albo "wentyle" i dziś zupełnie mnie to nie dziwi.
Oddzielmy żargon i branżową "zabawę słowem" od prawdziwej niewiedzy i mylenia tematów.
Trzeba być chyba naprawdę skrajnym dzbanem, by SERIO mylić wiatrak z wentylatorem. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, maras2574 napisał(a):

Nikt nie bawi się w nauczyciela, a tym bardziej nikt z nikogo debila nie robi. Po prostu kłuje to w oczy. Tak samo jak niektórzy piszą "dlaczego" osobno !!! "Dla czego". Ja wiem, to nie klasówka z polskiego tylko forum...

Akurat słaby przykład, bo wiatrak to pełnoprawne słowo a kto i w jakim celu go używa to nie moja sprawa. Ludzie na toaletę mówią łazienka, kibel, sracz i też napiszesz, że sracz czy kibel to na wsi, bo Ty tak nie mówisz to znaczy, że nikt tak nie mówi? %-) Na przebite koło mówią kapeć, na opony mówią kapcie a możesz mieć też kapcie w domu. To język polski. Tu wszystko ma wiele znaczeń, więc to czepianie to tylko byle się czepić :D

• Confused 1