Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Troche wyzej jednak w occt - 74 gpu / 72 vram

Messenger_creation_E194B873-B937-4B60-9C95-E58AB5BC3A36.png

Ale na tym tescie to caly czas pod 600w trzaska. Dla porownania na Astralu bylo troche chlodniej z gpu ale znacznie cieplej na vram - a w tym tescie Astral ponad 1900rpm wbijal.

Ta karta nie ma silent biosu, inaczej - on kuźwa nie działa xD

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
17 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Troche wyzej jednak w occt - 74 gpu / 72 vram

Messenger_creation_E194B873-B937-4B60-9C95-E58AB5BC3A36.png

Ale na tym tescie to caly czas pod 600w trzaska. Dla porownania na Astralu bylo troche chlodniej z gpu ale znacznie cieplej na vram - a w tym tescie Astral ponad 1900rpm wbijal.

Ta karta nie ma silent biosu, inaczej - on kuźwa nie działa xD

Tylko pytanie ten OCCT obciąża pamięci? Ja też w furmark miałem 73 GPU i 78 vram na perf bios przy 600W, dopiero jak odpaliłem cyberpunk to temperatura vram skoczyła

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ElectronLamp napisał(a):

Tylko pytanie ten OCCT obciąża pamięci? Ja też w furmark miałem 73 GPU i 78 vram na perf bios przy 600W, dopiero jak odpaliłem cyberpunk to temperatura vram skoczyła

Nie wiem, ale w grach jest taki sam poziom, napisałem:

Cytat

Bez UV w wymagajacych gierach 70c gpu / 72 vram

Choć mozliwe, ze i do 74 ale to juz maksymalnie dochodzi.

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Daj jej jeszcze ze 2 tygodnie :)

Pierdu pierdu. Jasno piszą, że problem jest z wertykalnym montażem i brzmi to logicznie - coś jak z wyciekającym ciekłym metalem w PS5 jak pionowo trzymali konsole.

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

@ElectronLamp nie wiem też jak u Ciebie z wentylacją i na ile ona wpływa na karte pod obciazeniem, ale u mnie jest dość spora :P

Pokaż ukrytą zawartość

Screenshot_20250429_153752_Gallery.thumb.jpg.2d150c2fa86d2ca27a05a801732da749.jpg

Tak to wygląda, przód 3x140mm, tył 1x140mm i góra aio 360. Mam ustawione wentyle na pulpicie minimum chyba 400rpm a w grach 700-800rpm, powyżej już je słychać 

20250429_154324.jpg

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Tester Wrażeń Aaaa, dobra, Ty używasz bios performance. Ja już z przyzwyczajenia do Silent sie zawsze odnoszę.

Silent w suprim obcina do 575W

@ElectronLamp a zamiast tych aut jakby dać wentylator to pewnie by coś spadło. No i do 14k to praktycznie każdą kartę możesz kupić. Może jedynie Waterforce będzie ciężko.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
20 minut temu, sovas napisał(a):

Silent w suprim obcina do 575W

@ElectronLamp a zamiast tych aut jakby dać wentylator to pewnie by coś spadło. No i do 14k to praktycznie każdą kartę możesz kupić. Może jedynie Waterforce będzie ciężko.

Już dawałem kiedyś na dół wentyla żeby obniżyć temperaturę 4080 ale nic to szczerze nie dało 

Opublikowano
15 minut temu, sovas napisał(a):

Może nie, bo 4080 nie żarła tyle co 5090, możesz spróbować nawet tak o położyć, czy coś da. 98 stopni to trochę kaplica :/

14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Daje daje. Ale musisz też do piwnicy jakiś wsadzić aby zasysał do obudowy z zewnątrz. Ja tak mam. 

Szkoda, że nie mam luzem żadnego wentyla to bym teraz sprawdził, ale zamówię i zamontuje może faktycznie coś pomoże. Dzięki za rady.

Opublikowano
5 minut temu, Faflucy napisał(a):

Portal purepc, komentarz pod artykułem o "ASUS GeForce RTX 5000 ROG Astral - karty graficzne Blackwell, które posiadają akcelerometr i żyroskop"

Dobra widać, że my przemieliliśmy temat dogłębniej bo oni wysuwają błędne tezy które już tu obaliliśmy.

ITH Superior XDD