Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Panowie na jakiego RTX warto wymienić mojego leciwego już 1660S? Nie mam parcia na maks detale. FHD na 24" i na pewno zmieniać monitora w dłuższej perspektywie nie będę. 

5060ti 16GB wystarczy na kilka ładnych lat tylko pytanie jaki masz cpu?

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO Nie jest to wymagane :) Wiecej nauczylem sie z fizyki po szkole, niz w niej. Ale to trzeba poswiecic czas na lepsze rzeczy niz ogladanie kotkow na tiktoku.

A jakbym byl nieprzyjemny, to zapytalbym czy kupil juz najlepszy procesor swiata - 245K :E

Edytowane przez ryba
Opublikowano
2 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

W stopce mam. i5 10400f. Zmieniać platformy nie mam zamiaru i tak. Cep wystarcza nadal mi.

To nic powyżej 5060ti nie kupuj, a do tego cpu przy fhd to i tak może gpu spadać użycie do 80% w grach/ lokacjach procesorowych. 

Opublikowano
5 godzin temu, sovas napisał(a):

Masz jakies foto po odpakowaniu karty jak wyglądała?

Brakujące opakowanie foliowe na wiatrak ten dodatkowy. Brak folii na dolnej części pod wiatrakami. Folia na backplate wygląda na ponownie naklejoną. I jakieś uszkodzenie przy radiatorze (ostatnie zdjęcie).

Może coś przegapiłem jeszcze

IMG_7066.jpeg

IMG_7071.jpeg

IMG_7076.jpeg

IMG_7077.jpeg

IMG_7078.jpeg

IMG_7079.jpeg

IMG_7082.jpeg

IMG_7084.jpeg

IMG_7088.jpeg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@krulaks Powinna mieć folię na wentylatorze i dolnej części tak jak piszesz. Backplate wygląda względnie ok.

image.thumb.png.27ac92a6ecaf5fab5eda5b0360bc87d6.png

image.thumb.png.0d06c22461c67c1d1a703c27797364f5.png

image.png.c26448da49c91dbaefc8a1364873047f.png

Może ktoś zamontował, żeby sprawdzić czy działa + ROP, no i brakowało to odesłał.

Mała szansa, że zapomnieli o folii w fabryce.

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Amazon to jednak śmietnik. @PiPoLiNiO dobrze napisał. Idziesz do burdelu i oferują Tobie garbatą, i owłosioną babę bez zębów za polowe ceny. Ja nie bylbym zadowolony z takiej oferty. Mozliwe, ze ten Aorus 5850 bez "s" na koncu ma jeszcze inne bolaczki, a ten wyciekajacy zel.. no coz. Shit happens!

Screenshot_20250321_194409_Facebook.thumb.jpg.72ed97a437be14e485f39521a0b0c0ed.jpg

gdziejestflaga-kurwa (1).gif

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, krulaks napisał(a):

Czy 5090 Aorus Master z 8 brakującymi ROPami za 5k to już dobry deal xD?

Dobry. TPU zrobiło kilka testów mając taką kartę na stanie, wyszło im ok. 5% różnicy w Eldenie, ale w innych grach bywa, że różnice są zupełnie pomijalne a karta i tak bedzie szybsza niż 5090 Founders. https://www.techpowerup.com/332884/nvidia-geforce-rtx-50-cards-spotted-with-missing-rops-nvidia-confirms-the-issue-multiple-vendors-affected

Ciekawe, czy za ileś tam lat te karty będą miały większą wartość kolekcjonerską, w końcu rarytas, jak znaczki z defektem :E

Opublikowano
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Amazon to jednak śmietnik. @PiPoLiNiO dobrze napisał. Idziesz do burdelu i oferują Tobie garbatą, i owłosioną babę bez zębów za polowe ceny. Ja nie bylbym zadowolony z takiej oferty. Mozliwe, ze ten Aorus 5850 bez "s" na koncu ma jeszcze inne bolaczki, a ten wyciekajacy zel.. no coz. Shit happens!

Screenshot_20250321_194409_Facebook.thumb.jpg.72ed97a437be14e485f39521a0b0c0ed.jpg

gdziejestflaga-kurwa (1).gif

No z tym burdelem to trochę zła analogia.

Fakt, że dali używkę to akurat mi tam wisi póki traktują kartę jak nówkę i dadzą zwrot części hajsu.

Brakujące ROPy to już trochę gorzej, ale to dalej karta w cenie 5080, która działa jak upośledzona 5090 ze złej loterii.

Co do problemów w przyszłości - no Amazon odda hajs. 3 lata gwarancji u nich.

• Upvote 1
Opublikowano

Przepraszam że się wcinam ale ma ktoś link to testów Asus Prime GeForce RTX 5070 Ti, chodzi mi głównie o kulturę pracy. Nigdzie nie mogę takowych znaleźć a pytam bo karta jest dość cienka więc może być różnie.

• Confused 2
Opublikowano
3 minuty temu, sk09372 napisał(a):

Przepraszam że się wcinam ale ma ktoś link to testów Asus Prime GeForce RTX 5070 Ti, chodzi mi głównie o kulturę pracy. Nigdzie nie mogę takowych znaleźć a pytam bo karta jest dość cienka więc może być różnie.

Ten model wypada najlepiej z modeli MSRP, czyli jest lepszy od MSI Ventusa, Inno3d X3 i Gigabyte Windforce.
Jak trafisz model bez piszczących cewek, to masz bardzo fajną, cichą kartę.
Najlepiej dopytaj kolegów którzy mają/mieli ten model np. @Phoenix. @Yedi

• Upvote 2
Opublikowano

Jak to jest z tymi kartami? Dużo osób mówi żeby sugerować się grubością karty ale patrzę na takie porównanie MSI GeForce RTX 5070 Ti Gaming Trio OC ( 50mm) z Palit GeForce RTX 5070 Ti GameRock (70mm) i ten MSI wypada lepiej.

Opublikowano (edytowane)

Trio nie wypada lepiej. Oprocz grubosci wazna jest sama konstrukcja, gestosc finów, komora parowa lub jej brak, ilosc rurek cieplnych, aluminowy czy kompozytowy backplate, przeplyw powietrza, wydajnosc wentylatorow, jakosc pasty czy termopadow, a takze jakosc wykonania i spasowania wszystkich elementow, a nawet bazowy boost karty.

Screenshot_20250518_111915_Chrome.thumb.jpg.55bee654b4f37d462db67f0bdd0e6666.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
25 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wystarczy spojrzeć na ciężar karty, niestety nie każdy recenzent to sprawdza a producenci zazwyczaj tego nie podają.

- poproszę trzy kilo RTXa 5080, tylko pani wybierze z diodową łopatką na wentylu i bez świerszczy

• Haha 1
Opublikowano

Byc moze gamerock przy wyzszym rpm @35dB jest bardziej wydajny. Troche dziwne te wyniki. Gamerock ma komore parowa, Trio nie. Logika wskazuje, ze Gamerock to lepsze konstrukcja. Chociaz Gainward z tej samej stajni co Palit wypada fatalnie w testach. 

Opublikowano (edytowane)

https://videocardz.com/newz/nvidia-grants-rtx-5060-drivers-access-to-media-willing-to-publish-previews

tl;dr

Nvidia blokuje wypuszczenie driverów, chce ukryć premierę kart, żeby nie było gośno o tym jak chamsko scamują ludzi pchając w zakup kart z 8GB za cenę 1500+zł

Teraz Nvidia łaskawie da dostęp, ale

- tylko wybranym wdupowłazom

- nie wolno im wybierać innych gier i ustawień niż te, które Nvidia zasugerowała, czyli wszystko co się mieści w 8GB

- tym sposobem jest false advertising, bo ludzie się będą nabierać, że to normalne recenzje.

Jakim cudem to jest legalne...  :cenzura:

(wiem, że cud jest koloru zielonego)

Edytowane przez VRman