Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Yyyyy. Raczej każdy po to właśnie kupuje. Mam po UV więcej fps i wyższe wyniki w benchach niż bez. I 100W mniej. 

W benchmark może po lekkim UV tak, zgoda, ale w grach juz napewno nie. Jednak z drugiej strony też aż sie tyle nie traci po UV w grze może 5-6% ale za to 20-25% mniej energii bierze

Opublikowano
8 minut temu, Crew 900 napisał(a):

użytkownicy rtx 5xxx lubią brać w kakako :E Były ostrzeżenia że ta seria to wielki scam ale nie wy wiedzieliście lepiej. Teraz to chociaż z honorem brać w kakako.

Mało tego - ja się pytam ilu "szczęśliwych" posiadaczy ukończyło jakąkolwiek grę czy tylko gracie w benchmarki? :E Bo wiecie - to są karty do gier a nie do chwalenia się po forach.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Mało tego - ja się pytam ilu "szczęśliwych" posiadaczy ukończyło jakąkolwiek grę czy tylko gracie w benchmarki? :E Bo wiecie - to są karty do gier a nie do chwalenia się po forach.

Black myth wukong, the last of us 1, the last of us 2, expedition 33 w trakcie :)

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Polecę teraz @Phoenix., "nie pisz bzdur" :)

Cyberpunk 100W mniej i 3 fps więcej.

5090 Undervolting the proper way 

Nie każda 5090 jest taka sama, rzeczywiscie jak ktos trafił sztuke ze leci 1.1v to UV może tak zadziałac. Generalnie zwykle OC daje lepszy FPS, aczkolwiek jak sam wiesz nieopłacalny bo wiecej papu bierze

Opublikowano (edytowane)

Chciałem tylko uprzejmie donieść, że było pite i jak zobaczyłem - tylko !! -  parę minut wystąpienia pewnego kandydata na prezydenta Naszego kraju, to mnie rozdypcyło i musiałem się odprężyć :E  Przepraszam za moją szczerą wcześniejszą wypowiedź :uklony:

1 godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Black myth wukong, the last of us 1, the last of us 2, expedition 33 w trakcie :)

Na jakiej karcie ? Masz ich więcej, niż Pipek :stukniety:

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Ostatnio jakoś Horizon Remastered, Star Wars Jedi: Ocalały, Stalker 2.

AC Odyssey dzisiaj skończyłem z dodatkami i wyczyszczeniem każdej mapy. Miałem przechodzić od nowa Wiedźmina, Cyberpunka albo wziąć się za Valhalle, ale muszę psychicznie się nastawić, bo mniej czasu mam %-)

Tu wszyscy grają. Sam benchmarki robiłem w między czasie, ale już mi się nawet nie chce tego odpalać. 

49 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie każda 5090 jest taka sama

Na pierwszej lepszej krzywej po kupnie miałem 3 klatki więcej i 80-100W mniej w CP, więc tu żadnej filozofii nie ma i każda to ogarnia. Fakt, 0.85V nikt nie schodzi raczej, ale 0.89 i 0.90 to standard UV przy tych kartach gdzie wydajność zostaje stockowa albo wyższa z dużo mniejszym poborem. 

Edytowane przez Kanzu
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Kanzu napisał(a):

Na pierwszej lepszej krzywej po kupnie miałem 3 klatki więcej i 80-100W mniej CP, więc tu żadnej filozofii nie ma i każda to ogarnia. Fakt, 0.85V nikt nie schodzi raczej, ale 0.89 i 0.90 to standard UV przy tych kartach gdzie wydajność zostaje stockowa albo wyższa z dużo mniejszym poborem. 

No tak. UV jest najlepsze.

Opublikowano
10 godzin temu, RafiSrf napisał(a):

ja to mam szczęście świeżutki vanguard  pierwsza z rzędu gra warzone 3 i cyk zwracać ? 

Jeśli to w grze a nie na pulpicie to imo normalny poziom, szczególnie że masz otwartą bude a nie słychać tragedii

10 godzin temu, RafiSrf napisał(a):

Na pulpicie przy ruszaniu myszka nie ale sama sobie brzdęknie co chwile  na sekundę 

To "brzdękniecie" to z wentylatora? Masz pionowo zamontowaną, może przez to?

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem reckę 5060 DF i się rozczarowałem, bo nie bardzo było się z czego pośmiać.

Łysy głupi nie jest i chyba zrozumiał, że nie może za mocno wkurzyć swoich widzów. 

Choć oczywiście pojawiło się

- not ideal (zamiast horrible, absulute f..ing scam, gdyby miał powiedzieć prawdę)

- gadanie, że karta nie da rady... za 5 lat jak wyjdą nowe gry. A przynajmniej tak sugerował, mówiąc, że już teraz są gry, gdzie wymagane jest więcej, choć oczywiście zaraz dodał załagodzenie, żeby w NV się nie zdenerwowali "w 1440p jeśli chcesz używać funkcji jak RT"  Niby tylko podał te 5 lat jako przykład, ale przecież wiadomo czemu powiedział 5 a nie np. 2. A to o 1440p i RT to bzdura, ale może udawać, że nie wie, bo akurat nie w grze którą testował osobiście

- oczywiście gadanie, że to "good value" tam gdzie nie brakuje pamięci, co jest bzdurą, bo to karta 5050 z półki 150-175$, a nie tyle

ale mimo wszystko myślałem, że będzie gorzej. W sensie, że będzie śmieszniej, bardziej durnie i więcej fikołków a tu ani jednego tekstu, który by powodował opad rąk lub wybuch śmiechu. Spodziewałem się głębszego wejścia Nvidii wiadomo gdzie. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Podobno głośność cewek zależy też od “jakości” prądu w gniazdku.

W sensie - ten sam sprzęt podpięty w domu A może być cichszy niż w domu B.

Nie oznacza, że w jednym z nich jest “gorszy/zły” prąd - ale ma jakieś zakłócenia czy coś. Nie wypływa to na poprawność działania urządzeń, ale na dźwięki :o 

Opublikowano
5 minut temu, krulaks napisał(a):

Nie oznacza, że w jednym z nich jest “gorszy/zły” prąd - ale ma jakieś zakłócenia czy coś. Nie wypływa to na poprawność działania urządzeń, ale na dźwięki :o 

Może i tak, ale to wciąż nie zmienia faktu, że jedne karty grają głośniej od drugich. Astral i Suprim liquid na tym samym gniazdku miały ZNACZNIE głośniejsze cewki niż mój Aorus.

Opublikowano
4 minuty temu, krulaks napisał(a):

Moźe w USA tam jest rzeczywiste napiecie 120V(110) i 60hz, tu jest 240(210-240) i 50hz.  Wiec tak samo zasilacz może inaczej działac, jeden zasilacz moze byc lepszy na EU inny lepszy na rynek USA, inrush current jest inny itp. Wiec to moze miec wplyw na cewki rzeczywiscie jakis tam. Ale w obrębie 220-240V raczej nie

Opublikowano
5 minut temu, krulaks napisał(a):

W wieżowcu kumpla, gdzie mu nawet słuchawki szumią podpięte do kompa - dotykając ręką obudowy przestają szumieć :E - karta piszczała jak porąbana. Sprawdził kompa u swoich rodziców w domu, gdzie jest uziemienie - karta 90% cichsza :D Także ten ;) 

Opublikowano
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tak sobie wkręcajcie dalej :)

Nie no to jest fakt.

Nie bez powodu przy sprzęcie do audio kupują te puszki do stabilizacji i filtracji prądu.

Lekko piszczące karty mogą nie piszczeć przy dobrym prundzie.

Wiadomo, że świerszcze dalej będą grać 

Opublikowano
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak słyszysz cewki na filmie, zawsze pomnóż to tak razy 10. Wtedy będziesz wiedział co słyszy autor na żywo :)

12 sztuk. W najgorszym wypadku tracisz okolice 80W i fps w grze taki sam jak przed uv :) Ale nigdy gorzej niż stock. 

No raczej mikrofon to wyolbrzymia właśnie.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No raczej mikrofon to wyolbrzymia właśnie.

Bez dobrego microfonu ciężko jest nagrać tak jak to realnie słyszymy. Do tego sam sprzęt na jakim odtwarzamy tego typu dźwięki też ma do powiedzenia.