Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Niestety ale na modelach premium ludzie najbardziej tracą. 

Ja to doskonale rozumiem (mój przykład) ale biorąc pod uwagę zakup karty za niewiele ponad 4 tysiące a np. 6 czy nawet 7 tysięcy  w tym segmencie, to  można powiedzieć, że ta strata nie będzie bolesna, przy ewentualnej sprzedaży. 

Opublikowano

Czy jakiś posiadacz 5070 od Prime'a mógłby podzielić się wynikami stress testu Furmarka? Chodzi o temperatury (GPU/VRAM) i do jakich prędkości rozkręca się wentylator. U mnie na domyślnych ustawieniach 67C GPU i 60C VRAM, czyli okej, ale wentyle wchodzą na aż 66% :(

Na jakimś teście w internecie gość ma 50% przy 63C (po niecałych 2 minutach), ale to pewnie jakiś selekt czy coś. I pewnie w lepszej obudowie, i nie w lato.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Chrupie pompka w tym astralu.

Troche kusi modować, bo u mnie i tak karta ma około 54 C na rdzeniu i pamięciach przy 600W.

Z drugiej strony teraz ciężko mi zajechać tak kartę, żebym potrzebował dodatkowego kopa.

Czy on tam zastosował jakiś lepszy przewód niż standardowy? Obejrzałem pobieżnie.

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)

W DE większa konkurencja wśród sklepów, więc wrzucają promocje. ~2k euro to na Ventusy. Ale dzisiaj był np. TUF 5090 za 2151euro czyli ~9200pln.  

Ogólnie rynek się łatwo nasycił przy tej generacji. Ale kto wie co nvidia może wywinąć, albo jakiś Trampek :E 

Na Astrale jakaś zmowa cenowa jak narazie :E Chyba świerszcze tu grają pierwsze skrzypce. Bo nie chce zbytnio spadać poniżej Astralowego MSRP ~2900euro czyli ~12400pln.

No, ale lato dopiero się zaczyna, ludzie bardziej w rowery, wycieczki itp. celują więc pewnie jeszcze będą promki :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@Doamdor Liczba postów nie ma nic do tego, od pclaba w zasadzie od pascala mój ulubiony temat na forum to GPU :E 

Cóż nie moja wina, że nvidia wydała taką popelinę w tej generacji 8:E

4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ale Ty masz klimę:hmm:

No mam, ale co z tego jak przyrost wydajności na watt jest mizerny w tej generacji :E Jak tak dalej będą robić to po prostu będę zmieniał GPU co 2 generację. W pewnym sensie to mi nawet na rękę, bo kasiora w skarbonce się kumuluję na gadżety :E 

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

TUFa za 9k to juz mi sie lampka pali nad glowa :red:

Można by odjąć VAT od tego TUFA i wyszło by ~7.4k. Wrzucić w koszta firmy i w zasadzie GPU za grosze. Ale nie podoba mi się obecna polityka nvidii :E 

Opublikowano
47 minut temu, lukadd napisał(a):

@Doamdor Liczba postów nie ma nic do tego, od pclaba w zasadzie od pascala mój ulubiony temat na forum to GPU :E 

No mam, ale co z tego jak przyrost wydajności na watt jest mizerny w tej generacji :E Jak tak dalej będą robić to po prostu będę zmieniał GPU co 2 generację. W pewnym sensie to mi nawet na rękę, bo kasiora w skarbonce się kumuluję na gadżety :E 

Można by odjąć VAT od tego TUFA i wyszło by ~7.4k. Wrzucić w koszta firmy i w zasadzie GPU za grosze. Ale nie podoba mi się obecna polityka nvidii :E 

To szykuj się na następne popeliny bo w następnych gen  zapewne wzrosty też będą mizerne , będzie walka coraz nowszymi ficzerami +  AI:-) według mnie doleźli do małej ściany ;)

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

No to na co cekasz. Chętnie ktoś z polszy odkupi od Ciebie a Ty flaszkę zarobisz:E

Opublikowano
14 minut temu, SuLac0 napisał(a):

i tyle lat potrzebowales, aby na to wpasc? :E 

Nie ma na co wpadać.

Wszystko jest w liczbach z generacji na generację jak to wyglądało w poprzednich latach.

Z 3090 na 4090 było ~70% kopa. Dzisiaj z 4090 na 5090 masz średnio w porywach  30% :E 

Z 2080ti na 3090 miałeś ponad 50%.

Nawet z Pascala 1080TI na 2080TI miałeś ~40%+ premierowo średnio do przodu i z czasem archi pokazywała jeszcze pazura do przodu.

980 na 1080 ponad 60%, podobnie 980ti na 1080Ti ponad 60% itd.

7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No to na co cekasz. Chętnie ktoś z polszy odkupi od Ciebie a Ty flaszkę zarobisz:E

Czym więcej zarabiam z roku na rok tym kasa dla mnie jest mniej ważna. Ale nie lubię jej głupio wydawać po prostu :E 

• Upvote 3
Opublikowano

dla mnie glupio marnowane pieniadze i energia. szczegolnie to drugie. w przypadku ukladow +300W ktos sie juz mocno pogubil i granica zdrowego rozsadku zostala juz dawno przekroczona. imo czasy sie zmieniaja. "raw power" przestaje miec znaczenie. DLSS/MFG pokazuje jaki jest kierunek zmian w arch. i cale szczescie. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

iCzym więcej zarabiam z roku na rok tym kasa dla mnie jest mniej ważna. Ale nie lubię jej głupio wydawać po prostu :E 

Nie tylko to. Jak by byly jeszcze gry ktore pokazuja moc kart graficznych serii 50xx.

Tak naprawde przy dobrej optymalizacji gier(np jak przy decimie) taka 4090 starczyla by spokojnie do serii 70xx-80xx albo i lepiej.

Umowmy sie, PS6 nie bedzie mocniejsze od 4090 ;) 

Problem tkwi w tym ze im mocniejsze karty tym bardziej olewa sie optymalizacyje, producentow zawsze moze uratowac DLSS :E 

Juz dzis sa przypadki podawania wymagan minimalnych sprzetu bazujac na wlaczonym DLSS :boink:

A tak wogole uwazam, jak to mowil Cato:  Unreal Engine 5 delenda est ;) 

Edytowane przez Roman_PCMR
  • Upvote 1