Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

PNY w cenie 3799zl jest/był w x-kom. W komputroniku regularnie wrzucają Asus Prime za 3500zl to już trzeba sobie samemu odpowiedzieć czy warto dopłacać. Wg testu na techpowerup ten PNY wypada bardzo dobrze. A dopłacać do Zotaca się nie opłaca, bo te 5lat gwary jest tylko dla pierwszego właściciela. Chyba, że ktoś planuje ją trzymać 3+ lat, to inna sprawa. 

Edytowane przez damyan123
Opublikowano (edytowane)

A to już dziś każdy ma plan emigrować albo się przeprowadzać w ciągu najbliższych lat? Trudno poszukać kogoś na forum albo lokalnie i kupić od kogoś, kto pomoże z ewentualna reklamacją?

Na moje przy odsprzedaży to może być różnica między dostaniem do ręki 2500 a 3000zł. I gdzie tu oszczędność.

Zresztą jak się nie zechce sprzedać po 3 latach i postanowi zostawić to ja bym nie miał odwagi siedzieć na karcie wartej ponad 2 kafle, bez gwarancji. No ale to ja. Mnie nie stać na nagłą stratę 2000zł, na którę powiem "oj tam, no trudno" (raczej byłoby zaginanie po włosku (curve'owanie) i dół przez cały dzień ;))

I mam PTSD bo mi zdechło już 5 kart, w tym trzy graficzne. :E

Wolę spokój.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Ja się o gpu nie boje. Albo mam szczęście do nich, albo nie wiem :E W szufladzie HD 7950 do dziś działa, a przepracował lata, bo jak ja się go pozbyłem to i u żony był i u dzieciaka w kompie. A mam jeszcze starsze działające GPU. RTX 2070 od premiery do dziś działa, RTX 3080 też od premiery działa, GTX 1060 mam też do dziś działa u żony w kompie itd.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Ja sprzedaje zawsze przed końcem gwarancji żeby dostać ciut więcej grosza i biorę nową. Dlatego karta musi mieć 3lata gwar i mam zmianę co 2,5 roku ze względnie niską dopłatą. A jedyna karta jaka mi się spaliła to gf mx2 ze 20 lat temu, i tylko dlatego że szlag trafił mikro wiatraczek na niej 🤣

• Upvote 4
Opublikowano
Godzinę temu, damyan123 napisał(a):

Ja sprzedaje zawsze przed końcem gwarancji żeby dostać ciut więcej grosza i biorę nową. Dlatego karta musi mieć 3lata gwar i mam zmianę co 2,5 roku ze względnie niską dopłatą. A jedyna karta jaka mi się spaliła to gf mx2 ze 20 lat temu, i tylko dlatego że szlag trafił mikro wiatraczek na niej 🤣

tylko raz tak chcialem zrobic. Pech chcial ze przy serii 30xx gdzie krypto zniszczylo mi plany :E 

Wtedy zalowalem ze sprzedalem poprzednia generacje.

Teraz bede bral najmocniejsza karte czyli serie xx90 i zmienial co dwie-trzy generacje...

Nastepna bedzie 6090

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

Wybaczcie zawracanie dupy mimo tego, że chcę tylko z ciekawości się dowiedzieć, a nie faktycznie kupować samemu:

Skoro różnica w cenie 5090 między Ventusami i innym crapem a czymś OK to aż 2-3tys. to czy nie lepiej po prostu kupić takiego taniego crapa i założyć samemu chłodzenie?

- ktoś coś tu albo na reddicie wrzucał wczoraj newsa o tym, że wystarczyło wydrukować sobie na drukarce 3D mocowania i przymocować swoje 3-5 wentyli na miejsce tych oryginalnych co zbija hałas z 52 do 42db (52db? WTF...)

- jak z gwarancjami? Jest jakaś marka która pozwala zmienić chłodzenie? A ta wymiana wentyli na Ventusach (samych wentyli) jest w ogóle możliwa czy już tu są jakieś plomby do zerwania?

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chcę wiedzieć mniej więcej jakbym komuś miał doradzać. Akceptowalne modele:

5070 = 2500zł (zotac, bo +2 lata gwary)

5070ti = 4200 (zotac amp! infinity)

5080 = 5400 (taki sam Zotac choć dużo wyższy pobór prądu) do 6000

5090 = 12-13tys?

Pominąłem coś?

A.

5060 = 800zł albo kup se konsolę :E

A skąd te lepsze chłodzenia weźmiesz ? Jak się chciałem ratować przed Ventusem to się okazało, że alternatywne chłodzenia wyginęły i zostały w zasadzie same bloki wodne

Opublikowano

Witam, chciałem się podzielić z Wami moja historią. Sprzedałem rtx 4080s, chciałem pójść all AMD, przetestowałem pięć sztuk RX 9070xt (2x Red devil, xfx quicksilver, aorus i tuf). Skończyłem z rtx 5080 :D dziękuję za uwagę i pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy rtx :D

IMG20250706201104.jpg

IMG_20250703_173031.jpg

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano

@creatinfreak Ja tam sercem też chciałbym GPU AMD, jednak jak mam się pierd*lić w ładowanie upscalera przez jakiś trzeci soft, dla wielu tytułów dodatkowe czynności plus rezultat może być różny, do tego jeszcze to kulenie w RT....
Gorszy Frame Gen (a na 180Hz monitorze dobrze się wspomóc w tytułach AAA) to mi się odechciewa. W marcu pogoniłem RTX 4070S za ~2750zł i rozważałem dwa warianty: dopłata do 5070ti w MSRP lub kupno w dużo niższej cenie 9070XT.
Realia były takie, że 5070ti w MSRP była w zasięgu ręki (3900zł), a dostępnego realnie 9070XT widziałem najtaniej za 3749zł. Gdyby zakup miał być na dzień dzisiejszy, to może przycebuliłbym i wziął 9070XT za ~3000zł

Co było powodem decyzji? Wszystkie miały głośne cewki czy coś innego Cię odrzuciło?

Opublikowano

Że w ogóle ci się chciało, 5080 to całkiem inna półka niż 9070XT.
9070XT to bardziej po prostu budżetowa alternatywa z jej słabościami względem 5070ti.

A sam Giguś w tej generacji to fakt może być kontrowersyjny wybór :E 

Opublikowano

Miało to nie kosztować milionów no i chciałem sprawdzić to AMD. Fsr mimo iż działa, to jest gorszy od dlss, fg w sumie tylko odpaliłem w doomie, ale to było dla mnie niegrywalne i zrobiło mi się mydło na ekranie. Zmieniając 4080s na 5070ti tak naprawdę bym się lekko cofnął, no i nie pozostało nic tylko dołożyć i wziąć 5080. Spokojnie mogłem zostać na tej 4080s, ale mi się zachciało fikołków. A co do gigusia to w testach wyszedł dobrze, przede wszystkim kultura pracy a to było dla mnie ważne. Czy z karty zamontowanej poziomo wypłynie żel to się okaże, najwyżej pojedzie na gwarancję na wymianę, albo już wyjdzie 5080s czy 6080 i pewnie się zmieni :p

Aha i tak wszystkie Radki miały głośnie cewki, na rtx może nie jest idealnie, ale na pewno lepiej.

Opublikowano

Co tu gadać, przesiadka z 4080 na RX 9070XT to już sama z siebie to jest cofka, ogólna wydajnościowa i wiadomo słabsze bajery w konkurencji do dlss i FG. Więc to nie miało szans się udać z samego założenia :E 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, creatinfreak napisał(a):

Witam, chciałem się podzielić z Wami moja historią. Sprzedałem rtx 4080s, chciałem pójść all AMD, przetestowałem pięć sztuk RX 9070xt (2x Red devil, xfx quicksilver, aorus i tuf). Skończyłem z rtx 5080 :D dziękuję za uwagę i pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy rtx :D

IMG20250706201104.jpg

IMG_20250703_173031.jpg

Co w radkach nie pasowało?

Opublikowano

Tak z jakiegoś 3070 czy od bidy coś pokroju do 4070 przesiadka na 9070XT może mieć jakiś sens jeśli wyrwiemy w odpowiednio niskiej cenie względem 5070Ti. Taka budżetowa alternatywa wtedy może mieć sens jak liczymy każdą złotówę i nie mamy jakiegoś szału na RT i lepsze bajery od nvidii.

Opublikowano
Godzinę temu, creatinfreak napisał(a):

Cewki na radeonach głośne pewnie. No, ale majac 4080s poza 5090 to tylko dobra wersja 5080 jeszcze wchodzi w gre. Niby 5080 24GB ma wyjsc, ale nie wiadomo kiedy i nie wiadomo po ile beda sprzedawana na poczatku.

Opublikowano
36 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Miał być komp all AMD, tak dla zasady, aby pójść pod prąd. 

A co jeśli Ci powiem, że jest trzecia droga? (oczywiście nie chodzi mi o politykę xD)
Kompik all blue ;) 

A tak na serio, każdy wyjadacz z laba/ithardware powie Ci, że CPU AMD + GPU NVIDIA to najsensowniejsze combo i koła na nowo się nie wymyśli :/ 
AMD z kartami trochę przespali i zieloni im mocno odjechali. Dlatego też odjechali cenowo - karty konsumenckie do gier za 10-15k, kogoś chyba rów swędzi ;)