maxmaster027 875 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 4 godziny temu, ju-rek napisał(a): Zobacz porównanie Stell Nomad max wykręcony mój 4080 i 5080 na 2400 przy 0.83v No to ładnie, sprawdziłem u siebie jest 79.33FPS na 0.83V robi 2420Mhz. Pobiera przy tym od 235W do 245W srednio 240W. Efektywnosc energetyczna dosc duża. Ogólnie dosc ciekawe porównanie zrobiłeś, ja sprawdziłem to po to żeby zobaczyc ile GPU pobiera energii. No bardzo mało bo nomad to ogolnie jest bardzo prądożerny.
DżonyBi 1 966 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) 52 minuty temu, krukkpl napisał(a): Zastanawiają mnie wyniki TechPowerUp, gdzie 75C mieli, ale przy zaledwie 1100rpm(!), a 65C przy 1650 rpm. Trochę zbyt optymistycznie to wygląda na tle innych testów Suprima, które widziałem. Ja juz zlewam testy TPU. Oni za delikatnie obchodza sie z kartami, ale z grami rowniez. U nich wszystko wyglada zbyt optymistycznie. Czasem wyniki sie pokrywaja, ale to za malo. Na plus, ze testuja duzo sprzetu w tych swoich specyficznych warunkach i mozna wytypowac lepszy czy gorszy sprzet, ale same liczby czesto z dupy i nie przekladaja sie na domowe warunki. Polecam computerbase.de, a z rodzimych ithardware.pl na przyklad. Edytowane 10 Lipca przez DżonyBi
michaelius33 354 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca No właśnie mało kto ma przetestowane tyle wariantów co oni. Plus często inni mają tylko same suprimy itp a TPU ma też te tańsze.
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Otwarta buda vs DOBRA ZAMKNIĘTA buda wcale nie musi być atutem.
VRman 2 634 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Miętus za 9200 to dobra wiadomość. Jeszcze tak do 8500 by spadło i wyrównałby perf/$ 4090tki. Niestety zaraz wejdą efekty ograniczenia produkcji, ceł, sezonu szkolnego, końca windy 10 i za pół roku o 9200 za 5090 będzie można tylko pomarzyć.
Doamdor 1 778 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 3 godziny temu, krukkpl napisał(a): Zastanawiają mnie wyniki TechPowerUp, gdzie 75C mieli, ale przy zaledwie 1100rpm(!), a 65C przy 1650 rpm. Trochę zbyt optymistycznie to wygląda na tle innych testów Suprima, które widziałem. Wyniki jak najbardziej się zgadzają, Vanguard jest o 2C cieplejszy na rdzeniu przy takich RPM w Quake II RTX, obudowa z wentylatorami ustawionymi na 20% i bez klimatyzacji.
DżonyBi 1 966 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) purepc 69C@ 1730rpm - bios performance 79C@ 1300rpm - bios quiet ithardware 73C@1800rpm - bios P 79C@1300rpm - bios Q Edytowane 10 Lipca przez DżonyBi 1
Mizu 102 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Wahałem się bo sie x-scam ale już się wyprzedali także sami za mnie rozwiali wątpliwości https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5090-gaming-oc-32gb-dlss-4 Gigabyte za tyle samo jest nadal w ME, nie wiem ile gorszy od Vanguarda + to ten model co się z niego pasta wylewa u niektórych Chyba przede wszystkim u tych co montują karte pionowo Muszę w końcu się na coś zdecydować bo 3 godziny temu, VRman napisał(a): Niestety zaraz wejdą efekty ograniczenia produkcji, ceł, sezonu szkolnego, końca windy 10 i za pół roku o 9200 za 5090 będzie można tylko pomarzyć. czuje, że się sprawdzi, może nawet szybciej niż pół roku bo dolar też sie pewnie zaraz umocni
maxmaster027 875 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Better Performance in Unreal Engine 5.6? What It Means for The Witcher 4 and Future Games [RTX 4090] Będac na 4090 nie masz co sie martwic na UE 5.4 58fps na UE 5.6 4090 wyciaga 72fps(gosc napisal 74 ale jest 72), potezny boost do wydajnosci. 4k ultra. Edytowane 10 Lipca przez maxmaster027
kendo999 99 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca 10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Better Performance in Unreal Engine 5.6? What It Means for The Witcher 4 and Future Games [RTX 4090] Będac na 4090 nie masz co sie martwic na UE 5.4 58fps na UE 5.6 4090 wyciaga 72fps(gosc napisal 74 ale jest 72), potezny boost do wydajnosci. 4k ultra. jaki potezny boost do wydajnosci. 4k ultra. 10 czy 15 fpsow to jest boost . Boost o kant dupy
VRman 2 634 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Do tego młodziak z kanału Threat Interactive na YT coś gadał, że to pic na wodę, a nie poprawa wydajności
maxmaster027 875 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca te pare fpsów przekłada sie na 25% lepsza wydajnosc, no każdy jest zachwycony nowym silnikiem, no ale wy pewnie wiecie lepiej 2 godziny temu, VRman napisał(a): Do tego młodziak z kanału Threat Interactive na YT coś gadał, że to pic na wodę, a nie poprawa wydajności Oczywiscie mowisz o tym video w ~22minucie porownuje UE Rozumiem, że sam nie sprawdziles. Gosciu mowi, że jest wieksza wydajnosc bo "nie renderuje ludzi z oddali" co jest absolutna bzdurą bo akurat frozen people nie wplywaja na wydajnosc. Tylko skad mozesz wiedziec skoro nie sprawdziles i po prostu nie wiesz. A ich można właczyc i wyłączyc o tak. "frozen people" jak on to mowi, nie maja impaktu na FPS. Paris_5_6_DEMO-Win64-Shipping_2025_07_11_12_01_30_269.mp4
VRman 2 634 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Nie interesuje mnie UE poza obserwowaniem informacji jak o powodzi, epidemiach itp. bo to rak Także nie, nie będę każdego fragmentu googlował i szukał info. Przekonał mnie mówiąc, że "it's not apples to apples comparison". A co do ludzików statycznych czy niestatycznych i tego, jak obciążają, to oczywiście, że nie wiedziałem. Jestem graczem i pasjonatem, a nie developerem. Jakby to był silnik przyjazny VR lub HFR to bym się pewnie bardziej interesował. W grach nintendo widziałem oszczędzanie na animacjach w oddali, także zasadę rozumiem, ale mi się tego demka z Matrixem nawet nie chciało oglądać dłużej niż 5s. Włączyłem. "Aha, taka kaszana" i wyłączyłem. Ale zauważ w moim poście "coś gadał" co daje sygnał czytającemu mojego posta, że moja wiedza o tym jest powierzchowna i że nie przedstawiam tego jako prawdę potwierdzoną. Po części też dlatego, że chętnie usłyszę opinie innych. Mogłeś sprostować neutralnym tonem i bym nawet podziękował. PS. Są jeszcze inne fragmenty tego lub innego video, gdzie omawia przekonfigurowywanie silnika, w skrócie chodziło mu o to, że twórcy silnika coś przestawiają i wskazują "patrzcie jaki postęp" a potem wychodzi, że owszem, tutaj coś wypada lepiej, ale za to w innym miejscu/aspekcie jest gorzej niż na starszej wersji silnika. Ogólnie Epicowi nie ufam z założenia. Nie tyle w sensie kłamania, co w sensie, że oni zawsze "zapominają" wspomnieć jakim kosztem działa coś co akurat chwalą i dlatego, że mają kompletnie (moim zdaniem) pomieszane priorytety. Pamiętam prezentację UE4.0 gdzieś w okolicach premiery PS4. Nie pamiętam już szczegółów, ale to była po prostu katastrofa co oni zachwalali i w jaki sposób. Później było już tylko gorzej
maxmaster027 875 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Wiesz tu chodzi o podejscie do nowych rzeczy. Ogolnie on tam mowi w innych swoich video na YT żeby unsubscribe DF itp. sporo mniejszych YTberow teraz tak robi, np mowia zeby unsubscribe HardwareUnboxed itp. Na youtube zarabiaja pieniadze, szczegolnie popularne kanały, wiec tez taki duzy kanal musi jakos wspołpracowac z AMD czy Intelem tudziez nvidia, żeby moc porozmawiac z inzynierami, i miec te ekstra info bezposrednio od źródła, wiec tez nie krytykuja wszystkiego z taka łatwoscia, na jaka moze sobie pozwolic mniejszy ytber. Mówie Ci, że zarówno seria 4000 jak i 5000 działa o wiele lepiej na nowym UE 5.6. Wiedzmin 4 też zapewne bedzie wydany ostatecznie na prawdopodobnie nowszej i udoskonalonej wersji UE niz jest obecnie. Wiec kazdy kto ma 4070Ti/4080/4090 powinien byc zadowolony.
Michael_ 55 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Podam jako ciekawostkę. Dwumetrowy kabel DP od Silkland z amazona działa z pełnym 20GB/s w rozdzielczości 4k 240Hz z HDR https://www.amazon.pl/dp/B0DQ7KY639 1 1
Mizu 102 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca W dniu 10.07.2025 o 16:17, michaelius33 napisał(a): No właśnie mało kto ma przetestowane tyle wariantów co oni. Plus często inni mają tylko same suprimy itp a TPU ma też te tańsze. Ale co z tego, jeśli te recenzje są słabe i ich wyniki często nie pokrywają sie z innymi jak ktoś inny też przetestuje coś mniej popularnego 4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): Ogolnie on tam mowi w innych swoich video na YT żeby unsubscribe DF Digital Foundry to smutny przypadek, z neutralnego, bardzo dokładnego i szanowanego kanału zniżyć się do bycia spotem reklamowym Nvidii. Ja wiem, że każdy ma swoją cenę ale to nie tak, że DF przed sprzedaniem się był jakimś niszowym kanałem tylko już potężnym twórcą na YT Nigdy za dużo papu nawet kosztem tylu lat budowanej reputacji
Alek_M 233 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca 3 godziny temu, Michael_ napisał(a): Podam jako ciekawostkę. Dwumetrowy kabel DP od Silkland z amazona działa z pełnym 20GB/s w rozdzielczości 4k 240Hz z HDR https://www.amazon.pl/dp/B0DQ7KY639 Sprawdziłem z ciekawości u siebie jak to wygląda i pokazuje przy 1440p 60Hz tylko 5,4 Gbps, zmiana na 144Hz nie zmienia praktycznie nic po za Lanes (current) przeskakuje z 2 na 4.
musichunter1x 1 305 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca (edytowane) Robił już ktoś test kart o podobnej wydajności, ale z różnych generacji w DLSS4 performance 4K i bez DLSS w 1080p? rtx3070 - rtx4060ti - rtx5060 Od dłuższego czasu co zerkam to nie ma... @tomcugMoże jest coś takiego w planach? RTX2080ti jest już zmęczonym tematem w internecie, wiec nie warto go dodawać. Raczej bez PCIE 5.0 lub dodatkowo z 4.0, bo mało kto ma 5.0 Edit. Najlepiej z PCIE 3.0 chociaż w 2 dwóch testach z najniższym FPS lub blisko spadku poniżej 60fps. Edytowane 11 Lipca przez musichunter1x
krulaks 59 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca O kurde, trochę poczekałem od ostatnich prób znalezienia cichej 5090, że suprimy mają teraz cenę standardową 11600
Mizu 102 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 4 godziny temu, krulaks napisał(a): O kurde, trochę poczekałem od ostatnich prób znalezienia cichej 5090, że suprimy mają teraz cenę standardową 11600 Troche podskoczyły ostatni tydzień, aktualnie w jakimś dużym sklepie to najtaniej jest w morelach za 1759 (przez allegro nie ich strone..) Mam w zakładkach link do 5090 na ceneo i sortowanie po cenie i tak śledzę co chwile. Ten Gigabyte Gaming OC za 10.5k w Media Expert kusi dość ostro. Tu w jego teście na ITH jest też Suprim i na Quiet BIOSie nie wygląda to źle. Jakby się pasta z niego nie wylewała to już byłoby git chyba No i nie wiem czy pociągnąć za spust w końcu czy dalej czekać na jakąś inną promke
Faflucy 312 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Przy tym astralu wersja Dhahab wygląda biednie https://videocardz.com/newz/asus-loses-it-500k-rtx-5090-rog-astral-real-gold-edition-showcased Tak serio to jak dla mnie to jest już przesada, ludziom się w dupach przewraca. Edytowane 12 Lipca przez Faflucy
tomcug 2 440 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 17 godzin temu, musichunter1x napisał(a): Robił już ktoś test kart o podobnej wydajności, ale z różnych generacji w DLSS4 performance 4K i bez DLSS w 1080p? rtx3070 - rtx4060ti - rtx5060 Od dłuższego czasu co zerkam to nie ma... @tomcugMoże jest coś takiego w planach? Raczej nie, niczego odkrywczego taki test nie pokaże. Może 3070 będzie nieco odstawać z tym DLSS w Transformerze, ale generalnie i tak uważam, że raczej szkoda czasu.
creatinfreak 92 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca A miał być już komp zrobiony. No i chyba dopiero teraz będzie już skończony. Nic lepszego nie wymyślę 9800x3d, 64gb ram, rtx 5090. No już się lepiej nie da. Chędorzyć biedę, wszystko na ultra, konsole może dopiero na ps7pro zobaczą taka grafikę i płynność. 1
Rekomendowane odpowiedzi